Więc tak Granos- mówiąc o dwóch liniach mam na myśli dwie pary. Sytuacją komfortową było by posiadanie zdecydowanie większej ilości par. Jednak wówczas w trzecim roku musiałbym dysponować zdecydowanie większą ilością klatek itp. Dlatego też te dwie linie hodowlane są dostosowane do moich warunków jakie na początek jestem w stanie zapewnić swoim ptakom. Oczywistą rzeczą jest to, że hodowla prowadzona tą metodą musi być prowadzona bardzo umiejętnie. Dlatego też między innymi po to założyłem ten wątek aby inni, bardziej doświadczeni hodowcy wypowiedzieli się czy tak zaplanowana hodowla może być prowadzona w ten sposób.
Ptaki w tej linii chciałem rozmnażać przez trzy lata. W drugim roku należy kojarzyć np. ojca z córką i matkę z synem. Nigdy nie można kojarzyć ptaków w zbyt bliskim pokrewieństwie, np. brata z siostrą. Krzyżowanie np. matki z synem jest faktycznie krzyżowaniem bliskim. Dlatego takę hodowlę zaleca się prowadzić przez jakiś czas (w moim wypadku trzy lata) a następnie do tak prowadzonej linii należy wprowadzić nową krew.
Jeżeli chodzi o prowadzenie hodowli wsobnej metodą dwie samice + jeden samiec to oczywiście jest też taka możliwość. Wtedy schematy reprezentowane przeze mnie będą wyglądały podobnie. Jednak uważam, że jest to metoda dla osób, które mają trochę więcej czasu. Dla aktywnych zawodowo osób bardziej wygodna wydaje mi się hodowla polegająca na połączeniu ze sobą samca i samicy, które są razem przez cały okres lęgowy. Sam obecnie mam kanarki harceńskie, które rozmnażam metodą samiec + dwie samice i wiem, że jest o wiele więcej kombinowania z ptakami, niż w przypadku połączenia jednej pary na okres całego lęgu.
Muszę tu dodać, iż schemat pokazany na stronie
www.kanarki.net był mi pomocny w tworzeniu planów mojej hodowli. Mam nadzieję, że chociaż w części odpowiedziałem na zadane przez Ciebie Granos pytania i cieszę się, że jest jakieś zainteresowanie tym wątkiem. Cieszyłbym się gdyby doświadczeni hodowcy też zechcieli mnie poprawiać jeżeli moje plany zaczną zbaczać na zły tor.
Wracając do moich rozważań i planów na temat hodowli wsobnej, to chciałbym opisać drugi rok hodowlany. W drugim roku hodowlanym z tych 16 sztuk młodych kanarków, wybieramy dwie samice i dwa samce i łączymy je z rodzicami, tj. z samicami A i B oraz samcami X i Y. I znów dla zobrazowania sytuacji przyjąłem, że do w/w par wybieram np. samca AX3^ i łącze go z samicą A* oraz samicę AX5* i łączę ją z samcem X^. Z drugiej pary wybieram samca BY3^ i łączę go z samicą B* oraz samicę BY5* i łączę ją z samcem X^. Cały czas należy pamiętać, że wybrane do kolejnych lęgów młode posiadają pożądane przez nas cechy genetyczne, które chcemy umacniać. Tak jak napisałem wyżej krzyżujemy ojca z córkami i matkę z synami. W opisanym wyżej wypadku otrzymamy następujący schemat:
A* AX3^ AX5* X^
AAX1* AAX2* AAX3^ AAX4^ AXX1* AXX2* AXX3^AXX4^
AAX5* AAX6* AAX7^ AAX8^ AXX5* AXX6* AXX7^AXX8^
B* BY3^ BY5* Y^
BBY1* BBY2* BBY3^ BBY4^ BYY1* BYY2* BYY3^BYY4^
BBY5* BBY6* BBY7^ BBY8^ BYY5* BYY6* BYY7^BYY8^
Jak wynika na podstawie schematu w drugim roku hodowlanym otrzymamy 32 sztuki młodych. W tym roku do dyspozycji par łęgowych musimy przeznaczyć cztery cele