Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:11:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Cześc :)  (Przeczytany 5395 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
deeveejay
Go
« : Kwietnia 27, 2010, 11:32:22 »

na poczatek chcialbym sie przywitac Umiech dzis sie zarejestrowalem na forum, a bezposrednia do tego inspiracja byla chec zakupu kanarka.

od malego dziecka hodowalem i rozmnazalem ptaki egzotyczne (glownie papuzki faliste, ale takze kanarki), w mojej rodzinie obecne sa one od - z tego co mi wiadomo - co najmniej 4 pokolen (oprocz tego, najczesniej rownolegle, wystepowaly rybki, psy, koty i inne zwierzeta, co jak sie okazuje wcale nie musi stac w sprzecznosci z hodowla ptakow - wszyscy podopieczni swietnie sie dogadywali, no moze poza rybkami i reszta Mrugnicie). aktualnie jestem bardziej akwarysta, niestety z hodowli ptakow musialem zrezygnowac z racji przeprowadzek, braku dobrych warunkow do hodowli itd. aktualnie szykuje sie zmiana w moim zyciu zwiazana z kolejna zmiana lokalu, wiem ze tym razem bede mial spokoj, cisze i przede wszystkim czas, stad pomysl zakupu kanarka. mam w zwiazku z tym pare pytan na poczatek. jesli te pytania nie pasuja do tego dzialu to prosze moderatora o przeniesienie, niestety na forum dosc ciezko mi sie polapac z racji duzej ilosci subforow, a do tego dzial w ktorym chcialem umiescic moje pytania, czyli Hodowcy, ma zablokowana dla mnie mozliwosc dodawania nowego watku ;(

no dobra, koncze nudzic i przechodze do meritum Umiech

1. interesuje mnie aktualnie 1 kanarek spiewajacy, po przesluchaniu roznych nagran kanarkow spiewajacych, zdecydowalem sie na timbradora, ktorego wesole nutki najbardziej mi odpowiadaja. najchetniej timbrador o mieszanym kolorze upierzenia, choc jesli bedzie caly zielony lub zolty to nie pogardze. nie musi to byc jakis super-samiec za 100 pkt. Mrugnicie , jednak chcialbym, aby byl to ptak zdrowy, relatywnie mlody (ponizej roku zycia) i nauczony juz "przyzwoitego" spiewu przez starszych kolegow, mam w zwiazku z tym pytanie, czy w ogole w Polsce mozna w miare bezproblemowo kupic ladnie spiewajacego kanarka tej rasy? ja sam jestem z Poznania, zamierzam sie wprawdzie wybrac na najblizszy kiermasz organizowany przez poznanskie stowarzyszenie w maju i osobiscie porozmawiac z poznanskimi/wielkopolskimi milosnikami ptakow, niemniej pomyslalem ze zapytam wczesniej na forum. od razu zaznaczam, ze nie spiesze sie z zakupem i nie zalezy mi na oszczedzeniu 50 zl za cene zakupu gorszego ptaka, chce zeby byla to przemyslana decyzja, dlatego prosze takze o informacje, czy okres maj/czerwiec/lipiec jest dobrym momentem na zakup spiewaka, czy lepiej poczekac z tym do jesieni?

2. mam watpliwosci co do optymalnej klatki dla takiego pojedynczego samca. nie planuje na razie rozmnazania kanarkow i dokupienia samiczki. sklaniam sie ku klatce zabudowanej litymi scianami z 3 stron, jednak chcialbym spytac ekspertow, czy jednak nie lepsza bylaby klatka otwarta, cala z drutu? wolalbym, aby ptak mial wiecej miejsca i swobody, ale zalezy mi tez na tym, by czul sie bezpiecznie (zamierzam go oswoic, nauczyc przylatywania na gwizd itp.).

3. odnosnie punktu pierwszego, chcialbym jeszcze zapytac czy ktos z Was forumowicze sam hoduje lub ma namiary na kogos kto hoduje timbradory, najchetniej zeby byla to osoba z Poznania?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 27, 2010, 01:00:44 »

interesuje mnie aktualnie 1 kanarek spiewajacy, po przesluchaniu roznych nagran kanarkow spiewajacych, zdecydowalem sie na timbradora, ktorego wesole nutki najbardziej mi odpowiadaja.

Wybrałeś bardzo mało popularną u nas rasę kanarków. Nie znaczy to bynajmniej, że takie ptaki są nie do kupienia u nas w kraju, ale musisz uzbroić się w cierpliwość przy kupowaniu timbradora.

deeveejay
Go
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 27, 2010, 04:38:48 »

wolalbym - w miare mozliwosci - uniknac sprowadzania kanarka spoza Polski...

tak realnie patrzac, czy jest szansa zeby dobrej klasy spiewaka tej rasy kupic u nas?

P.S. co z moimi pozostalymi pytaniami, czy ktos jest w stanie pomoc?

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 27, 2010, 08:13:44 »

Jesli juz kogos znajdziesz kto hodowalby ta rase,to nie kupisz teraz rozspiewanego samca ktory mialby mniej niz 1 rok. Samczyki rozspiewuja sie dopieropo ukonczeniu pierwszego pierzenia tj od sierpnia/wrzesnia. Pozostaje Ci poczekac albo kupic starszego ptaszka.

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 27, 2010, 08:35:38 »

skontaktuj się z Dariusziem Stęmpniem z związku EGZOTA on kupował przez kolege we Włoszech.Oczywiście mogę się mylić ale sprawdz.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
deeveejay
Go
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 28, 2010, 12:12:10 »

dzieki za informacje, jutro sie skontaktuje z p. Dariuszem, wreszcie jakis konkretny namiar... Umiech

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 28, 2010, 12:32:59 »

Ciesze się że mogłem troche pomóc.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
deeveejay
Go
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 28, 2010, 09:24:26 »

poszedl mail do p. Dariusza i czekam niecierpliwie na odpowiedz Duy umiech

discus020
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 49

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 28, 2010, 08:45:54 »

Witam ! Jest jeszcze osoba , która między innymi hoduje timbradory. Jest to hodowca z Mławy, Pan Marian Rychcik. Pozdrawiam!

deeveejay
Go
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 28, 2010, 10:54:56 »

aaa rowniez wielkie dzieki, bede pytal Z politowaniem

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!