na poczatek chcialbym sie przywitac

dzis sie zarejestrowalem na forum, a bezposrednia do tego inspiracja byla chec zakupu kanarka.
od malego dziecka hodowalem i rozmnazalem ptaki egzotyczne (glownie papuzki faliste, ale takze kanarki), w mojej rodzinie obecne sa one od - z tego co mi wiadomo - co najmniej 4 pokolen (oprocz tego, najczesniej rownolegle, wystepowaly rybki, psy, koty i inne zwierzeta, co jak sie okazuje wcale nie musi stac w sprzecznosci z hodowla ptakow - wszyscy podopieczni swietnie sie dogadywali, no moze poza rybkami i reszta

). aktualnie jestem bardziej akwarysta, niestety z hodowli ptakow musialem zrezygnowac z racji przeprowadzek, braku dobrych warunkow do hodowli itd. aktualnie szykuje sie zmiana w moim zyciu zwiazana z kolejna zmiana lokalu, wiem ze tym razem bede mial spokoj, cisze i przede wszystkim czas, stad pomysl zakupu kanarka. mam w zwiazku z tym pare pytan na poczatek. jesli te pytania nie pasuja do tego dzialu to prosze moderatora o przeniesienie, niestety na forum dosc ciezko mi sie polapac z racji duzej ilosci subforow, a do tego dzial w ktorym chcialem umiescic moje pytania, czyli Hodowcy, ma zablokowana dla mnie mozliwosc dodawania nowego watku ;(
no dobra, koncze nudzic i przechodze do meritum

1. interesuje mnie aktualnie 1 kanarek spiewajacy, po przesluchaniu roznych nagran kanarkow spiewajacych, zdecydowalem sie na timbradora, ktorego wesole nutki najbardziej mi odpowiadaja. najchetniej timbrador o mieszanym kolorze upierzenia, choc jesli bedzie caly zielony lub zolty to nie pogardze. nie musi to byc jakis super-samiec za 100 pkt.

, jednak chcialbym, aby byl to ptak zdrowy, relatywnie mlody (ponizej roku zycia) i nauczony juz "przyzwoitego" spiewu przez starszych kolegow, mam w zwiazku z tym pytanie, czy w ogole w Polsce mozna w miare bezproblemowo kupic ladnie spiewajacego kanarka tej rasy? ja sam jestem z Poznania, zamierzam sie wprawdzie wybrac na najblizszy kiermasz organizowany przez poznanskie stowarzyszenie w maju i osobiscie porozmawiac z poznanskimi/wielkopolskimi milosnikami ptakow, niemniej pomyslalem ze zapytam wczesniej na forum. od razu zaznaczam, ze nie spiesze sie z zakupem i nie zalezy mi na oszczedzeniu 50 zl za cene zakupu gorszego ptaka, chce zeby byla to przemyslana decyzja, dlatego prosze takze o informacje, czy okres maj/czerwiec/lipiec jest dobrym momentem na zakup spiewaka, czy lepiej poczekac z tym do jesieni?
2. mam watpliwosci co do optymalnej klatki dla takiego pojedynczego samca. nie planuje na razie rozmnazania kanarkow i dokupienia samiczki. sklaniam sie ku klatce zabudowanej litymi scianami z 3 stron, jednak chcialbym spytac ekspertow, czy jednak nie lepsza bylaby klatka otwarta, cala z drutu? wolalbym, aby ptak mial wiecej miejsca i swobody, ale zalezy mi tez na tym, by czul sie bezpiecznie (zamierzam go oswoic, nauczyc przylatywania na gwizd itp.).
3. odnosnie punktu pierwszego, chcialbym jeszcze zapytac czy ktos z Was forumowicze sam hoduje lub ma namiary na kogos kto hoduje timbradory, najchetniej zeby byla to osoba z Poznania?