To dlaczego ty ptaki wystawiasz?
Ja farbuję kanarki tylko dlatego bo wiem że będą te ptaki brać udział w wystawie. Gdybym nie wystawiał to bym nie dawał barwnika.
A jeszcze inaczej zapytam: jaki ma sens wystawianie ptaków czerwonych nie wybarwionych?
Ale dla mnie to wyglada tak ,ze farbuje się kanarki tylko dla zdobycia czegos na wystawie-ptak wygrał to koniec.Ja to widzę tak,że jak już się decydujesz na kanarki kolorowe to decydujesz sie także na to ,ze nie wiem w jakim stopniu byś farbował to dla ptaka zdrowe to to nie jest.Ja nie mam nic przeciwko wystawom.Wystawiam ptaki aby sprawdzic ich poziom i nie ukrywajmy także ,ze każdy hodowca chce zaspokoić tam jakieś swoje ambicje i coś osiagnac (pod względem wystaw).Według mnie karta ocen kanarka kolorowego powinna być trochę zmieniona tzn.więcej punktow powinno być przyznawanych za posturę a mniej na właściwe wyfarbowanie.
Jasne ,ze kanarek czerwony nie barwiony na wystawie trochę traci sens ponieważ tak naprawdę gdzie ta czerwień.Do kanarków kolorowych żółtych nie mam zastrzeżeń ponieważ kanarek nie barwiony i tak będzie żółty ale nie barwiony czerwony przestaje mieć coś wspólnego z czerwienia a raczej teraz z pomarańczem.
Poza tym co to tez za sens skoro w okresie legów podaje się barwnik do pokarmu jajecznego młodym i tutaj także ptaki dorosłe maja kontakt z barwnikiem karmiac swoje pisklęta.
Uważam ,że choć w niewielkim stopniu można podawać barwnik ptakom dorosłym także z racji tego ,ze po prostu wyglada taki ptak atrakcyjnie.
Sam nie jestem zwolennikiem farbowania i w ogóle bym chciał tego uniknać ale..
Sam zastanawiam się akurat nad jedna z nowych ras :czerwony albo czerwono-czarny(obraczki "pod nie" już zamowiłem).
Mam także pytanie;jak to jest ,że np.samiec gila bez podawania barwnika utrzymuje czerwony kolor a kanarek nie?