Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:20:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przygotowanie samicy do lęgów(na gwałt)  (Przeczytany 4535 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Lipca 01, 2010, 12:54:21 »

Moja samica lada dzień powinna złożyć jaja. Buduje gniazdko i koleguje się ze śpiewającym samcem. Sęk w tym, że 3tygodnie temu z 3złożonych jajek, wykluł się jeden pisklak. Niestety po drodze w bardzo przykrych dla mnie okolicznościach, ów pisklak zniknął z klatki gdy wystawiłem ją na ogród. Ponad miesiąc po złożeniu jajek mój glosterek ponownie buduje gniazdko i planuje założenie rodziny z nowym samcem.
     Jednak troszkę się martwię, bo chociaż w tym sezonie będzie to dopiero drugi lęg mojego kanarka, to od miesiąca nie dziobał sepii i nie mam pewności czy zjadał grit z karmy. Dostawał mieszankę 53 z witaminami, gritem, piaskiem vitapol, a dodatkowo jajko z makiem, marchew, jabłko, odrobinę zieleniny. Niestety, od 3+tygodni nawet nie tknął sepii.
     Chciałem zapytać czy przy takiej diecie i krótkim czasie pomiędzy trwaniem lęgów nic nie grozi mojemu 1,5rocznemu glosterowi. Być może mogę jeszcze w jakiś sposób wzbogacić jego dietę na czas lęgów?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 01, 2010, 07:36:55 »

Teraz jest okres pierzenia a nie lęgów a tak poza tym nigdy się nie przenosi samicy w czasie lęgów wraz z młodym w inne miejsce a zwłaszcza na jakiś ogród. Tego młodego to pewnie z gniazda wyciągnęła sroka masz szczęście że przez druty nie wyciągnęła samicy po pewnie jej uciekała po całej klatce wyobrażam sobie jak straszny stres przeżyła to cud że nie dostała zawału.Zakończ lęgi.
Nie przygotowuj samicy na gwałt za gwałt grozi wyrok kara pozbawienia wolności chyba od 5 lat wzwyż.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 01, 2010, 08:30:51 »

Zgadzam się co do zamknięcia lęgów i do tego keidy ptak składa jajka a tym bardziej jak ma młode- nigdy się nie zmienia miejsca klatki- nigdy.
A co do kary to się nie zmieniam -chyba 10 lat;)

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lipca 01, 2010, 12:07:10 »

Teraz jest okres pierzenia a nie lęgów a tak poza tym nigdy się nie przenosi samicy w czasie lęgów wraz z młodym w inne miejsce a zwłaszcza na jakiś ogród. Tego młodego to pewnie z gniazda wyciągnęła sroka masz szczęście że przez druty nie wyciągnęła samicy po pewnie jej uciekała po całej klatce wyobrażam sobie jak straszny stres przeżyła to cud że nie dostała zawału.Zakończ lęgi.
Nie przygotowuj samicy na gwałt za gwałt grozi wyrok kara pozbawienia wolności chyba od 5 lat wzwyż.
To nie była sroka, lol ; p

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 01, 2010, 06:31:29 »

Po prostu bardzo ciężko było przetrawić mi utratę poprzedniego kanarka. Nie wiem co mu się stało, ale z pewnością nie była to żadna sroka, bo ptaki miały klatkę o objętości przekraczającej 1 m3. Wszystkie młode już samodzielnie fruwały i wyskakiwały z gniazdek, dlatego cięzko jest mi sobie wyobrazić jak sroka podlatuje do klatki i prosi pisklaka o podejście do pręta, bo jest głodna.
Niestety możliwości są dwie, a nie chcę o nich mówić, bo nie wiem co się stało, a nie lubię oskarżać innych jeśli nie mam dowodów. Faktem jednak jest, że na posesji obok bawiły się dzieci w wieku 7-12lat(mieszkam w domku i mamy dwa połączone ogródki). Być może mogły w jakiś sposób wpłynąć na wyjście pisklaczka.
Inna możliwość jest taka, że jakimś cudem prześliznął się między pręcikami i gdzieś uciekł(od matki?).
Był to mój najciekawszy pisklak, spłodzony z jak sądziłem dziewicy, bo sama budowała gniazdko, sama karmiła młodego i siebie podczas lęgów, żadnego samca do siebie nie dopuszczała. Na dodatek samica jest bardzo ładna, więc byłem ciekaw co wyjdzie.

Ok, a co do lęgów - dzisiaj wyjąłem gniazdko, i tak chyba nic by z tego nie było, bo ostro biła się z samczykiem : /

Poczekamy zatem do następnych lęgów Z politowaniem

rafcio181
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 01, 2010, 07:11:58 »

Mnie się zdaje że dzieci nic z tym by nie maiły wspólnego- podejść i zabrać pisklaka to według mnie niemożliwe. Prawdopodobnie jakiś drapieżnik wykorzystał sytuacje i go porwał.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 01, 2010, 07:36:56 »

Cytat :Był to mój najciekawszy pisklak, spłodzony z jak sądziłem dziewicy, bo sama budowała gniazdko, sama karmiła młodego i siebie podczas lęgów, żadnego samca do siebie nie dopuszczała.
To ta twoja samica jest święta ogłoś to w Watykanie trzeba ją ogłosić świętą , przyroda nie odnotowała do tej pory takiego cudu a u Ciebie to na pewno na sto procent jest cud boży. Jak widzę tą twoją klatkę to tylko sroka wytargała przez te pręty młode musisz wiedzieć o tym że sroka to bardzo mądry i inteligentny ptak i umie w takiej sytuacji sobie bardzo dobrze radzić aby coś młodego i smacznego zeżreć i nie zwalaj winy na kogoś bo to nie ładnie to jest tylko i wyłącznie twoja wina.Bij się w pierś i wypowiadaj te słowa:MEA KULPA,MEA KULPA.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lipca 01, 2010, 08:55:02 »

Cytat :Był to mój najciekawszy pisklak, spłodzony z jak sądziłem dziewicy, bo sama budowała gniazdko, sama karmiła młodego i siebie podczas lęgów, żadnego samca do siebie nie dopuszczała.
To ta twoja samica jest święta ogłoś to w Watykanie trzeba ją ogłosić świętą , przyroda nie odnotowała do tej pory takiego cudu a u Ciebie to na pewno na sto procent jest cud boży. Jak widzę tą twoją klatkę to tylko sroka wytargała przez te pręty młode musisz wiedzieć o tym że sroka to bardzo mądry i inteligentny ptak i umie w takiej sytuacji sobie bardzo dobrze radzić aby coś młodego i smacznego zeżreć i nie zwalaj winy na kogoś bo to nie ładnie to jest tylko i wyłącznie twoja wina.Bij się w pierś i wypowiadaj te słowa:MEA KULPA,MEA KULPA.
no to może jeszcze zmartwychwstanie i opowie mi jak to było Jzyk

I nie myślcie sobie, że zwalam winę na dzieciaki, po prostu rozważałem taką możliwość w stosunku jak 1:20. Zawstydzony

Swoja droga, nie wiem skąd jej samca wytrzasnę na następne lęgi skoro wcześniej cały czas 2 śpiewały cały dzień i żadnego nie chciała, teraz ją wsadziłem na jeden dzień do takiego przystojniaka z grzybkiem na głowie to ciągle go biła : /

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #8 : Lipca 02, 2010, 08:26:41 »

Swoja droga, nie wiem skąd jej samca wytrzasnę na następne lęgi skoro wcześniej cały czas 2 śpiewały cały dzień i żadnego nie chciała, teraz ją wsadziłem na jeden dzień do takiego przystojniaka z grzybkiem na głowie to ciągle go biła : /

Nie zrażaj się tym. Do przyszłego sezonu zachowanie ptaków zmieni się całkowicie. Poza tym, jeżeli hodujesz glostery to powinieneś wiedzieś, że w parze przynajmniej jeden z ptaków powinien być barwy zielonej. Poczytaj trochę o doborze glosterów (np. http://kanarki.eu/index.php/topic,633.0.html).

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!