Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:07:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: mielone skorupki dla ptaków  (Przeczytany 13079 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96



« : Lipca 06, 2010, 04:38:31 »

Chciałem ładnie zapytać czy takie skorupki mogą być wygotowane, czy też muszą być jedynie sparzone aby nie wytraciły minerałów. I takie jajko powinienem wczesniej szczoteczką pod wodą umyć? : P

Zapisane

EDI
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Wiadomoci: 30


« Odpowiedz #1 : Lipca 06, 2010, 05:11:59 »

Spróbuje ładnie odpowiedzieć. Chyba najprostszym sposobem na uzyskanie skorupek do mielenia jest ugotowanie jajek i obranie ich z tych skorupek masz dwa w jednym i jajko i skorupik. Ja osobiście takie ugotowane jajko miele w ręcznej maszynce do mielenia mięsa razem ze skorupką i tak podaje ptakom. Pozdrawiam ładnie pytającego.
Zapisane

gosia121
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 06, 2010, 06:34:00 »

WSZYSCY łADNIE PYTAJ¡ I ODPOWIADAJ¡,WIÊC JA RÓWNIEż POSTARAM SIÊ łADNIE NAPISAÆ.
PO PIERWSZE SKORUPKI Z JAJEK GOTOWANYCH,SPECJALNIE DO KANARKÓW SIÊ NIE NADAJ¡,A TO Z PRZYCZYN CAłKOWITEGO WYGOTOWANIA MINERAłÓW ZNAJDUJ¡CYCH SIÊ W SKORUPCE.JAJKO GOTUJEMY NA TWARDO I TO OKOłO 10 MINUT,ST¡D UBYTEK MINERAłÓW.
PO DRUGIE,,NA SKORUPKI NAJLEPIEJ NADAJ¡ SIÊ Z JAJEK  SUROWYCH/żÓłTKA I BIAłKO DO PIECZENIA/,GOTUJ¡C TE SKORUPKI W TEMPERATURZE OD 70-80 STOPNI,NASTÊPNIE SUSZYÆ NA SłOÑCU LUB W POMIESZCZENIU.MOżNA RÓWNIEż JE PRZESUSZYÆ W PIEKARNIKU,LUB MIKROFALI,UWAżAJ¡C ABY ICH NIE PRZYPALIÆ.
PO WYSUSZENIU,SKORUPKI ZGNIATAMY I MIELIMY W MłYNKU DO KAWY,WKłADAMY W PAPIEROW¡ TORBÊ I I KłADZIEMY DO LODÓWKI.MOżNA WTEDY ZROBIÆ WIÊKSZ¡ ILOŚÆ I DODAWAÆ DO GRYSU LUB
PODAWAÆ W INNY SPOSÓB.
KOGO INTERESUJE PROBLEM GOTOWANIA,TO NIECH ZOBACZY W GARNKU,JAKI OSAD POZOSTAJE NA ŚCIANCE I TO JEST WłAŚNIE WAPÑ,KTÓRY MY GOTUJ¡C W WYSOKIEJ TEMPERATURZE,POZBYWAMY SIÊ Z SKORUPEK,NIE WYł¡CZAJ¡C INNYCH MINERAłÓW.
PROBLEM TEN BYł JUż PORUSZANY NA WORTALU.
Zapisane

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 06, 2010, 06:43:38 »

Skorupki jaj nadają się. U mnie to wygląda to tak : odkładam skorupki tylko z surowych jaj. Po czym je dokładnie myje w gorącej wodzie po czym wystawiam na okno, gdzie dokładnie suszą się. Plusem tego są nie wytrącanie się składników mineralnych znajdujących się w skorupce jajka. Po dokładnym osuszeniu (może to nawet trwać 7 dni) miele skorupki.

Pozdrawiam.
Zapisane

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140



« Odpowiedz #4 : Lipca 06, 2010, 08:54:40 »

Dlaczego gotujemy jajka dla ptaków tak długo? Otóż nie tylko dlatego by były sypkie i ugotowane na twardo, lecz głównie w celu pozbycia się bakterii(np.salmonelli).Podając skorupki surowe narażamy nasze ptaki na zakażenie tymi bakteriami.Nie wiem czy warto ryzykowac?Przecież te wygotowane (czy na pewno?osad w garnku to przede wszystkim wapń z twardej wody) pierwiastki możemy uzupełnic np. gitem czy jakimś innym preparatem, których teraz na rynku mamy zatrzęsienie.Skorupy jaj podawane są przez hodowców od dziesiątek lat i nigdy nie było z tym problemu.
Zapisane

gosia121
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 06, 2010, 10:05:31 »

Jot-ka 11 mała uwaga,zajrzyj do garka po ugotowaniu jajka,czy skorupek i zobacz jaki kolor jest na ściance naczynia.Przy gotowaniu jajek zawsze mamy kolor biały,to wytrącone minerały i wapń,a przy gotowaniu wody będzie kolor żółtawy,to wytrącony wapń z twardej wody,tak zwany kamień.
Nie neguje niczyjej metody przygotowania skorupek z jaj,bo każda jest dobra ,jeśli osiąga się cel,ale było zadane pytanie i na nie trzeba było użytkownikowi Wortalu odpowiedzieć,co uczyniłem.
Zapisane

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 06, 2010, 10:41:27 »

hym panowie  podajac surowe skorupki jak narazacie swoje,, ptaki '' Duy umiech jak zauważył kolega jot-ka11 na salmonelle.taka jest prawda
Zapisane

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96



« Odpowiedz #7 : Lipca 07, 2010, 03:26:58 »

hym panowie  podajac surowe skorupki jak narazacie swoje,, ptaki '' Duy umiech jak zauważył kolega jot-ka11 na salmonelle.taka jest prawda
Tak. A z tego, co wyczytałem na wikipedii, to sparzenie jajka/skorupki również nie gwarantuje 100% eliminacji salmonelli Smutny Zastanawiałem się jak dużą dewastację dla minerałów ze skorupki powoduje gotowanie. Bo jeśli podane jajko nie będzie różnić się swoją rolą od piasku, to nie ma co się męczyć. Swoją drogą, nie widziałem nigdy w ptasich odchodach piasku, tzn. że go nie zauważam czy on tam siedzi i "pracuje"?
Zapisane

gosia121
Go
« Odpowiedz #8 : Lipca 07, 2010, 08:35:56 »

Proszę nie mylić pojęć,nikt nie podaje surowych skorupek kanarkowi,gotujemy je w temperaturze 70-80 stopni i to w zupełności wystarcza do likwidacji salmonelli,jeśli się tam znajduje,ale zachowujemy wszystkie wartości odżywcze dla kanarka.
Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068


http://glostery.katowice.pl


WWW
« Odpowiedz #9 : Marca 23, 2012, 09:18:31 »

A co robicie z błonką z tych skorupek? Próbowałem zdjąć, ale to jest prawie niewykonalne, chyba, że robię coś nie tak.
Zapisane


yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik
***
Offline Offline

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984



WWW
« Odpowiedz #10 : Marca 23, 2012, 10:35:31 »

Proszę nie mylić pojęć,nikt nie podaje surowych skorupek kanarkowi,gotujemy je w temperaturze 70-80 stopni i to w zupełności wystarcza do likwidacji salmonelli,jeśli się tam znajduje,ale zachowujemy wszystkie wartości odżywcze dla kanarka.
Gotowanie wypłukuje nieco minerałów ze skorupek. żeby tego uniknąć można skorupki wyprażać w piekarniku...
Zapisane


Chiara
Go
« Odpowiedz #11 : Marca 28, 2012, 10:54:10 »

A co myślicie o suszeniu w koszyku czy na papierze skorupek, położonych na kaloryferze? Ja osobiście tak zrobiłam, skorupki suszyłam ok. miesiąca czasu, myślę, że w tym czasie salmonella powinna zginąć (już nie wspomnę, że skorupki były wyparzone), a błonka po takim suszeniu się kruszy i łatwo ją oddzielić.
Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068


http://glostery.katowice.pl


WWW
« Odpowiedz #12 : Marca 28, 2012, 02:04:38 »

A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach? Od wieków nie widziałem smacznego, świeżego jajka, bo kupowane w super-hiper-marketach to jedna wielka tragedia - są stare już w dniu dostawy, w hurtowniach to samo. Dodatkowo antybiotyki i chemia w pokarmie. Już słyszałem opinię, że lepiej nie dawać jajka ptakom niż dać takie jakie można kupić w większości sklepach.
Niby to tylko skorupka, ale...
Zapisane


malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik
****
Offline Offline

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452


lizard, czerwona i żółta mozaika


WWW
« Odpowiedz #13 : Marca 28, 2012, 03:10:18 »

Chciałem ładnie zapytać czy takie skorupki mogą być wygotowane, czy też muszą być jedynie sparzone aby nie wytraciły minerałów. I takie jajko powinienem wczesniej szczoteczką pod wodą umyć? : P

Pozwolę sobie zacytować w tym temacie fragment książki Prof. dr hab. Michała Tombaka - biochemika, która nosi tytuł: "Czy można żyć 150 lat?" - str.138

Skorupa jajka to nie śmieci.
"Jest ona idealnym Źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedŹ, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne – w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. „Skorupoterapia” w leczeniu i profilaktyce osteoporozy może przynieść nieoceniony pożytek, a co najważniejsze – nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów."

Wg. autora by skorupki nie straciły swojego składu zaleca je zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy.
Zapisane


marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #14 : Marca 28, 2012, 09:00:02 »

A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach? Od wieków nie widziałem smacznego, świeżego jajka, bo kupowane w super-hiper-marketach to jedna wielka tragedia - są stare już w dniu dostawy,

nie przesadzaj na każdym jajku masz datę  przydatności do spożycia .Fakt ze te jajka śmierdzą przeokropnie a w szczególności gdy dodamy barwnika(dla kanarków)  to fakt   Duy umiech zawsze możesz sprawdzić sobie jajka  Duy umiech nie dosłownie  Chichot jeżeli pływa zanurzone w wodzie to sierze. Ja kupuje   od rolnika   gdzie kurki chodzą po podwórku dziobią co chcą  -smak i zapach miodzio ... cena w moim regionie  0,70 gr /szt
Zapisane

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!