PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96
|
 |
« : Lipca 06, 2010, 04:38:31 » |
|
Chciałem ładnie zapytać czy takie skorupki mogą być wygotowane, czy też muszą być jedynie sparzone aby nie wytraciły minerałów. I takie jajko powinienem wczesniej szczoteczką pod wodą umyć? : P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
EDI
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 30
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipca 06, 2010, 05:11:59 » |
|
Spróbuje ładnie odpowiedzieć. Chyba najprostszym sposobem na uzyskanie skorupek do mielenia jest ugotowanie jajek i obranie ich z tych skorupek masz dwa w jednym i jajko i skorupik. Ja osobiście takie ugotowane jajko miele w ręcznej maszynce do mielenia mięsa razem ze skorupką i tak podaje ptakom. Pozdrawiam ładnie pytającego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipca 06, 2010, 06:34:00 » |
|
WSZYSCY łADNIE PYTAJ¡ I ODPOWIADAJ¡,WIÊC JA RÓWNIEż POSTARAM SIÊ łADNIE NAPISAÆ. PO PIERWSZE SKORUPKI Z JAJEK GOTOWANYCH,SPECJALNIE DO KANARKÓW SIÊ NIE NADAJ¡,A TO Z PRZYCZYN CAłKOWITEGO WYGOTOWANIA MINERAłÓW ZNAJDUJ¡CYCH SIÊ W SKORUPCE.JAJKO GOTUJEMY NA TWARDO I TO OKOłO 10 MINUT,ST¡D UBYTEK MINERAłÓW. PO DRUGIE,,NA SKORUPKI NAJLEPIEJ NADAJ¡ SIÊ Z JAJEK SUROWYCH/żÓłTKA I BIAłKO DO PIECZENIA/,GOTUJ¡C TE SKORUPKI W TEMPERATURZE OD 70-80 STOPNI,NASTÊPNIE SUSZYÆ NA SłOÑCU LUB W POMIESZCZENIU.MOżNA RÓWNIEż JE PRZESUSZYÆ W PIEKARNIKU,LUB MIKROFALI,UWAżAJ¡C ABY ICH NIE PRZYPALIÆ. PO WYSUSZENIU,SKORUPKI ZGNIATAMY I MIELIMY W MłYNKU DO KAWY,WKłADAMY W PAPIEROW¡ TORBÊ I I KłADZIEMY DO LODÓWKI.MOżNA WTEDY ZROBIÆ WIÊKSZ¡ ILOŚÆ I DODAWAÆ DO GRYSU LUB PODAWAÆ W INNY SPOSÓB. KOGO INTERESUJE PROBLEM GOTOWANIA,TO NIECH ZOBACZY W GARNKU,JAKI OSAD POZOSTAJE NA ŚCIANCE I TO JEST WłAŚNIE WAPÑ,KTÓRY MY GOTUJ¡C W WYSOKIEJ TEMPERATURZE,POZBYWAMY SIÊ Z SKORUPEK,NIE WYł¡CZAJ¡C INNYCH MINERAłÓW. PROBLEM TEN BYł JUż PORUSZANY NA WORTALU.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipca 06, 2010, 06:43:38 » |
|
Skorupki jaj nadają się. U mnie to wygląda to tak : odkładam skorupki tylko z surowych jaj. Po czym je dokładnie myje w gorącej wodzie po czym wystawiam na okno, gdzie dokładnie suszą się. Plusem tego są nie wytrącanie się składników mineralnych znajdujących się w skorupce jajka. Po dokładnym osuszeniu (może to nawet trwać 7 dni) miele skorupki.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipca 06, 2010, 08:54:40 » |
|
Dlaczego gotujemy jajka dla ptaków tak długo? Otóż nie tylko dlatego by były sypkie i ugotowane na twardo, lecz głównie w celu pozbycia się bakterii(np.salmonelli).Podając skorupki surowe narażamy nasze ptaki na zakażenie tymi bakteriami.Nie wiem czy warto ryzykowac?Przecież te wygotowane (czy na pewno?osad w garnku to przede wszystkim wapń z twardej wody) pierwiastki możemy uzupełnic np. gitem czy jakimś innym preparatem, których teraz na rynku mamy zatrzęsienie.Skorupy jaj podawane są przez hodowców od dziesiątek lat i nigdy nie było z tym problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipca 06, 2010, 10:05:31 » |
|
Jot-ka 11 mała uwaga,zajrzyj do garka po ugotowaniu jajka,czy skorupek i zobacz jaki kolor jest na ściance naczynia.Przy gotowaniu jajek zawsze mamy kolor biały,to wytrącone minerały i wapń,a przy gotowaniu wody będzie kolor żółtawy,to wytrącony wapń z twardej wody,tak zwany kamień. Nie neguje niczyjej metody przygotowania skorupek z jaj,bo każda jest dobra ,jeśli osiąga się cel,ale było zadane pytanie i na nie trzeba było użytkownikowi Wortalu odpowiedzieć,co uczyniłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipca 06, 2010, 10:41:27 » |
|
hym panowie podajac surowe skorupki jak narazacie swoje,, ptaki ''  jak zauważył kolega jot-ka11 na salmonelle.taka jest prawda
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipca 07, 2010, 03:26:58 » |
|
hym panowie podajac surowe skorupki jak narazacie swoje,, ptaki ''  jak zauważył kolega jot-ka11 na salmonelle.taka jest prawda Tak. A z tego, co wyczytałem na wikipedii, to sparzenie jajka/skorupki również nie gwarantuje 100% eliminacji salmonelli  Zastanawiałem się jak dużą dewastację dla minerałów ze skorupki powoduje gotowanie. Bo jeśli podane jajko nie będzie różnić się swoją rolą od piasku, to nie ma co się męczyć. Swoją drogą, nie widziałem nigdy w ptasich odchodach piasku, tzn. że go nie zauważam czy on tam siedzi i "pracuje"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipca 07, 2010, 08:35:56 » |
|
Proszę nie mylić pojęć,nikt nie podaje surowych skorupek kanarkowi,gotujemy je w temperaturze 70-80 stopni i to w zupełności wystarcza do likwidacji salmonelli,jeśli się tam znajduje,ale zachowujemy wszystkie wartości odżywcze dla kanarka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 23, 2012, 09:18:31 » |
|
A co robicie z błonką z tych skorupek? Próbowałem zdjąć, ale to jest prawie niewykonalne, chyba, że robię coś nie tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 23, 2012, 10:35:31 » |
|
Proszę nie mylić pojęć,nikt nie podaje surowych skorupek kanarkowi,gotujemy je w temperaturze 70-80 stopni i to w zupełności wystarcza do likwidacji salmonelli,jeśli się tam znajduje,ale zachowujemy wszystkie wartości odżywcze dla kanarka.
Gotowanie wypłukuje nieco minerałów ze skorupek. żeby tego uniknąć można skorupki wyprażać w piekarniku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 28, 2012, 10:54:10 » |
|
A co myślicie o suszeniu w koszyku czy na papierze skorupek, położonych na kaloryferze? Ja osobiście tak zrobiłam, skorupki suszyłam ok. miesiąca czasu, myślę, że w tym czasie salmonella powinna zginąć (już nie wspomnę, że skorupki były wyparzone), a błonka po takim suszeniu się kruszy i łatwo ją oddzielić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 28, 2012, 02:04:38 » |
|
A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach? Od wieków nie widziałem smacznego, świeżego jajka, bo kupowane w super-hiper-marketach to jedna wielka tragedia - są stare już w dniu dostawy, w hurtowniach to samo. Dodatkowo antybiotyki i chemia w pokarmie. Już słyszałem opinię, że lepiej nie dawać jajka ptakom niż dać takie jakie można kupić w większości sklepach. Niby to tylko skorupka, ale...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 28, 2012, 03:10:18 » |
|
Chciałem ładnie zapytać czy takie skorupki mogą być wygotowane, czy też muszą być jedynie sparzone aby nie wytraciły minerałów. I takie jajko powinienem wczesniej szczoteczką pod wodą umyć? : P
Pozwolę sobie zacytować w tym temacie fragment książki Prof. dr hab. Michała Tombaka - biochemika, która nosi tytuł: "Czy można żyć 150 lat?" - str.138 Skorupa jajka to nie śmieci. "Jest ona idealnym Źródłem wapnia, który w 90% jest przyswajany przez organizm (kości). Oprócz węglanu wapnia w skorupce są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: miedŹ, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne – w sumie 27! Skład skorupki jajka jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Niemieccy i węgierscy uczeni, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, pobudliwości, bezsenności, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. „Skorupoterapia” w leczeniu i profilaktyce osteoporozy może przynieść nieoceniony pożytek, a co najważniejsze – nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów."Wg. autora by skorupki nie straciły swojego składu zaleca je zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 28, 2012, 09:00:02 » |
|
A czy nie boicie się ilości chemii w tych skorupkach? Od wieków nie widziałem smacznego, świeżego jajka, bo kupowane w super-hiper-marketach to jedna wielka tragedia - są stare już w dniu dostawy,
nie przesadzaj na każdym jajku masz datę przydatności do spożycia .Fakt ze te jajka śmierdzą przeokropnie a w szczególności gdy dodamy barwnika(dla kanarków) to fakt  zawsze możesz sprawdzić sobie jajka  nie dosłownie  jeżeli pływa zanurzone w wodzie to sierze. Ja kupuje od rolnika gdzie kurki chodzą po podwórku dziobią co chcą -smak i zapach miodzio ... cena w moim regionie 0,70 gr /szt
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|