Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:22:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Usamodzielnianie się młodych ptaków+pare pytań  (Przeczytany 3830 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Lipca 09, 2010, 08:12:22 »

Mam obecnie na wychowaniu trójkę pisklaków z ~10czerwca. Trzymam ptaki w klatce 120x60x85cm. Są to 2samce, które są względem siebie spokojne, 4samice, +3młode z jednego lęgu. Młode narodzone ~10czerwca są moim pierwszym odchówkiem i szczerze mówiąc gubię się w tym wszystkim, nie wiem jak się nimi teraz zajmować. Mam kilka pytań, i będę niezmiernie zadowolony jeśli w kolejnych postach znajdzie się odpowiedŹ chociaż na jedno pytanie Mrugnicie

1. Czytałem, że w tym okresie najważniejsza w diecie jest odpowiednia ilość białka. W klatce powinien na stałe zagościć mak/rzepik w drugim naczynku? Jak jeszcze powinienem zatroszczyć się o żywienie kanarków? Wiem, że można moczyć ziarenka żeby ptaszki miały proste dziobki co z kolei jest ważne przy następnych lęgach, ale czy to niezbędne?

2. Trzymam ptaki w jednej klatce. Po jakim czasie mogę je przełożyć do osobnej klatki żeby ptaki mogły samodzielnie się odżywiać/uczyć śpiewu?

3. Po jakim czasie ptaki uczą się śpiewu? 2glostery, które posiadam okropnie się drą! Najgorsze jest to takie iiiii pod koniec piosenki, strasznie uszy bolą: / Byłem kiedys u hodowcy, który zajmuje się hodowlą 40lat. Miał szeka i to był miód dla uszu. Delikatne dŹwięczenie, turuturuturu... i był to zwykły kanarek kolorowy, żaden wodnotok czy herceński. Czy mogę jakoś wpłynąć na młode, aby pozostając w jednym pokoju ze swoim starym, w przyszłości śpiewały delikatnie?

4. Po jakim czasie ptaki są "gotowe do oddania", tzn. w pełni usamodzielnione i można je już traktować tak samo jak inne dorosłe.

5. Czy ptakom mogę do klatki wsadzić jakieś zabawki? Mam trochę miejsca między górnymi żerdkami, a boczną ścianką, gdzie wisi taki drążek do huśtania się, kolba miodowa oraz zwisający sznurek od firanek, który ptaszki ciągają po całej klatce: P Ktoś na forum pisał, że wieszanie kolorowych tasiemek chroni młode przed obgryzaniem piór więc to zrobię. Mogę im jeszcze jakoś umilić czas?

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Lipca 09, 2010, 08:16:24 »

Chciałem jeszcze dodać, że te dwa samce glosterków co tak krzyczą, w tym roku nie odchowały żadnego potomstwa, natomiast trzeci samiec z mojej pasieki - kolorowy pomarańczowy jest w miarę ok.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 09, 2010, 08:42:00 »

Młode możesz zabrać od rodziców wtedy tylko gdy zauważysz kiedy młode kanarki zaczną same jeść- na początku mieszankę jajeczną. Po zabraniu na dnie klatki w której są same młode umieszczasz dwie miseczki z mieszanka jajeczna i ziarnem takim jakie podajesz ptakom. Kiedy zauważysz skorupiny ziarna zabierz jajko- ale nadal obserwuj młode. Stopniowo dodawaj nowe elementy diety- owoce i warzywa oraz dodatki witaminowe i mikroelementy.
Kanarki młode (samce) zaczną śpiew po pierzeniu. Ptaki możesz oddać wtedy kiedy nauczyły się wszystkiego- jeść, pić- umią zadbać o siebie- uwaga jest taka , że po pierzeniu. Najlepiej żadnych dodatków nie podawać. Kanarek to nie papuga- lubi duża przestrzeń do lotu- jedynie możesz mu podać kolbe.

Pozdrawiam.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lipca 17, 2010, 06:05:13 »

odnoszę wrażenie, że moje 6-tygodniowe kanarki już same jedzą, piją... Czy po tym czasie mogę przenieść je już do osobnej klatki bez obawy, że czegoś nie będą umiały same zrobić, czy też są jakieś powody dla których powinienem je jeszcze trzymać razem?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Lipca 17, 2010, 06:41:41 »

A może inaczej, czy są jakieś powody ,dla których musiałbyś je zabierac?Myślę, że ich rodzice już są po lęgach, więc młodzież im nie będzie przeszkadzała.Jeżeli rodzice im nie dokuczają to młode mogą tylko skorzystac z ich obecności.Myślę,że nic na siłę.

kerry
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 17, 2010, 06:53:00 »

Piszesz,że to glostery,więc dlaczego wymagasz od nich śpiewu przyjemnego dla ucha.Owszem ,niektórzy lubią ale ta rasa nie po to została stworzona.Ptaki spokojnie możesz zostawić razem bacząc tylko by  nie wydzierały sobie piórek nawzajem,lepiej by były w dużej klatce podczas pierzenia niż małej.Słońce ,czystość i świeże powietrze najlepszym sposobem na zdrowe młode.Karma dla młodych to duża ilość białka ale lekkostrawnego,generalnie pokarm ma być lekkostrawny.W przeciwnym razie dochodzi często do zaburzeń przewodu pokarmowego.Pozdrawiam

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!