Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kontrola gniazda  (Przeczytany 7841 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lipca 12, 2010, 02:16:12 »

Jak Wasze ptaki znoszą kontrolę gniazda? Macie jakieś gatunki, którym taka kontrola nie przeszkadza, albo takie, że rezygnujecie z przeprowadzania takich kontroli, aby doprowadzić do szcześliwego zakończenia legów?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 19, 2010, 01:25:19 »

ja kontroluje zeberki i wspaniałe, i tu problemów nie ma, w tym roku mam jeszcze trochę innych gatunków typu mniszki muszkatowe, przepasane i tam też zaglądam i jak na razie nie ma problemów czy z jaj coś wyjdzie to się okaże - jak wiadomo od Jaja do ptaka długa droga

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 19, 2010, 08:47:48 »

U moich ptaków przebiega bezproblemowo. W tym przypadku są to kanarki, które podczas kontroli grzecznie i delikatnie zrzucam z gniazdka, które po zakończeniu kontroli wracają spokojnie na swoje gniazdko. Nie zwróciłem żadnych niepokojących zachowań samic po tym zabiegu np. porzucanie młodych.

radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konopiska
Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #3 : Padziernika 15, 2010, 07:41:50 »

U mnie kontrola gniazd odbywa się bez problemowo mam takie 2 samice jedna czerwona a druga glorter które nie chcą zejść z gniazda i się na mnie stawiają. Nigby nie miałem problemu z porzuceniem gniazda chyba, że w gnieŹdzie był 1 młody to przełożyłem go do innego gniazda gdzie były jeszcze jajka 4 dni przed wykluciem pózniej po 4 dniach zabrałem młodego i wykarmiłem go ręcznie Umiech

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz
Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #4 : Padziernika 18, 2010, 06:29:11 »

witam u mnie to wygląda tak ,to co jest w miare w klatkach skrzynkowych np. wspaniałe ,ostrosterne,diamentowe,zeberki,cyże czerwone ,kulczyki mozambickie,kulczyki szare,nie mam problemów bo są na zewnątrz budy,lub gniazda zabudowane.natomiast w wolierze jeszcze zaobrączkuje papuziki czerwonogłowe czy trójbarwne,czy nawet już forbesa też mi się udalo obrączkować,ale już kratoskrzydłe czy kubaniki ,amarantki nie mam szans ponieważ same wiją gniazda,i tylko palec wchodzi i nic więcej ,noi nie ma szans wejsć do woliery bo zaraz schodzą z jaj  pozdrawiam.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #5 : Padziernika 23, 2010, 01:34:43 »

ja obraczkowałem w tym roku astryldy malowane (emblema picta), mniszki muszkatowe (lonchura punctulata), Zebrzyki/Ceresy
oczywiście kontrola gniazda była non stop

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz

« Odpowiedz #6 : Listopada 01, 2010, 03:01:18 »

no no gratulacje Laki  astryldy malowane obrączkować to jest sukces,udalo się jeden odchów czy więcej może będzie coś do sprzedania z przychuwku byłbym zainteresowany ,mam też parkę ale jakoś nic do siebie nie czują pozdrawiam.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

« Odpowiedz #7 : Listopada 23, 2010, 06:54:57 »

Tadeusz z malowanych miałem 2 zniesienia no właśnie niestety 2 Umiech  w pierwszym były 2 jajeczka i wykluły się 2 młode ładnie rosły, wyleciały wszystko było ładnie, no i niestety ptaki poszły na 2 lęg. Dorosłe przestały karmić młode i rozpoczęły budowę kolejnego gniazda. Niestety jedno z młodych było jeszcze nie do końca samodzielne, i padło. Z 2 lęgu nic się nie wykluło, było już za zimno (15stopni). Młody który się wychował to śliczna samiczka, która zostanie u mnie Umiech. pierwszego młodego trzeba sobie zawsze zostawić Umiech szukam teraz Samczyka do niej Umiech żeby zastosować moje drugie hasło "jedna para to nie hodowla"

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz

« Odpowiedz #8 : Listopada 23, 2010, 08:16:44 »

Laki-dzięki za odpisanie gdyby się coś w pózniejszym terminie udalo jestem zainteresowany pozdrawiam i życzę udanych lęgów.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #9 : Stycznia 07, 2012, 06:57:27 »

Wg mnie to, jak ptaki znoszą kontrolę gniazda zależy w dużej mierze od nich samych. Są ptaki, które tego po prostu nie tolerują. Miałem parę amadyn wspaniałych, które 2 razy pod rząd zostawiły mi lęgi (najpierw jajka, potem młode), bo wsadziłem tam rękę.
Można ptaki co prawda próbować przyzwyczaić do ingerencji poprzez częste i długie przebywanie w ptaszarni i częste kontrole od razu po zawieszeniu budki, ale zdarza się, że w tym ostatnim przypadku ptaki wcale nie podchodzą do lęgu - też to przerabiałem.
Co do obrączkowania amarantek - w 2011 zaobrączkowałem 2 młode w gnieŹdzie u jednej pary, u drugiej nie udało mi się, bo jak zajrzałem do gniazdka (robią bardzo małe - jak piłka do tenisa ziemnego), to zostawiły jajka. U mniszek czarnogłowych i sroczek też udało się zaobrączkować, choć mniszki za pierwszym razem też zostawiły jajka po pierwszej kontroli. Odchowałem też m.in. 2 polniczki, do których obawiałem się zaglądać, ale po lęgach stwierdzam, że kontrolę zniosłyby raczej dobrze, skoro zniosły wkładanie do gniazda wypadniętych młodych. Co do malowanych - różne pary całkiem dobrze znosiły kontrole i obrączkowanie.
Wydaje mi się, że kontroli można próbować, ale nie należy przesadzać z ich częstością.

holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« Odpowiedz #10 : Stycznia 08, 2012, 12:26:22 »

Moja Paryska niestety zeszła po kontroli , myślałem ze wróci ale zaziębiła... A.G.I też za tym nie przepadają.

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #11 : Stycznia 22, 2012, 09:25:07 »

Witam.
Moje Padwańskie nie zwracają uwagi na kontrolę.
Samice są na tyle zaborcze że dziobią w rękę podczas kontroli a po zakończeniu natychmiast wracają do wysiadywania,jakby nigdy nic.
Pod tym względem są super. Duy umiech
Gorzej bywa z wykarmieniem młodych ale wysiadywanie mogą robić za kwoki Chichot
Pozdrawiam.
Mariusz

Sonnerat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 11, 2012, 02:14:36 »

Witam.
Kontrolę gniazda najlepiej przeprowadzać w czasie nieobecności ptaków, a najlepiej gdy dysponujemy wolierami zewnętrznymi i pomieszczeniem wewnątrz. Wyganianie ptaków z gniazda, lub zbyt częste zaglądanie w ich obecności bardzo je stresuje i skutki mogą być opłakane. Z moich doświadczeń wynika, że bardzo wrażliwe na kontrolę gniazda są np. nierozłączki fishera. W większości przypadków po kontroli gniazda z jajami lub małymi pisklętami, kiedy stare ptaki były w gnieŹdzie, jaja lub młode były zagrzebywane w ściółce a lęg porzucany. Zbyt częste kontrole np. u papug powodują, że stają się one nerwowe i nawet nimfy po częstych kontrolach, gdy tylko słyszą zbliżanie się człowieka wylatują z budki. Także kanarki jeżeli zbyt często kontrolujemy im gniazdko stają się nieco nerwowe. Świetnie znoszą kontrolę gniazda patagonki i nawet wyganiane z budek wcale się tym nie przejmują. Hodowane kiedyś przeze mnie i Maćka gołąbki diamentowe i kaplandzkie znosiły co prawda kontrolę gniazdek, ale potem stawały się ostrożniejsze i bardziej płochliwe. Reasumując, to wszystko zależy także od charakteru danych ptaków i cech osobniczych. 
Pozdrawiam
Michał   

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!