Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Styczeń 25, 2020, 07:24:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Biszkopt tradycyjny i ptasi  (Przeczytany 8846 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomości: 2 729



« : Kwiecień 29, 2008, 08:39:00 »

W shoutbox-ie znalazłem pytanie kovala: "mam takie pytanie może prozaiczne ale zapytam czym się różni biszkopt "ptasi" np od biszkoptu bezcukrowego ... ?"

Zacznijmy od tego, że biszkopt to ogólnie rzecz biorąc ciasto jajeczne.
Tradycyjny biszkopt to wysoce energetyczne ciasto jajeczne wzbogacony o różne dodatki. Biszkopt ptasi to jakby uboższa wersja mieszanki jajecznej, a więc z założenia ciasto "mniej jajeczne" od tradycyjnego biszkopta. Dodatkowo jeszcze ciasto dla ptaków jest dość specyficzne: nie zawiera zapachów, olejków (np. olejek migdałowy jest trujący dla kanarków), środków spulchniających, posypki, polewy itp.

Nie jest też prawdą, że biszkopt ptasi jest pozbawiony cukru. Najczęściej bowiem zawiera niewielkie jego domieszki, niezbędne do ucierania jaj.

Czy ptasi biszkopt można jeść? Można, ale nie jest tak pyszny i delikatny w smaku, jak biszkopt tradycyjny.
Zapisane

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*
Offline Offline

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomości: 746


Z066


« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 01:05:48 »

Jak przygotować ptasi biszkopt:
Na 20 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg maki pszennej, 20 dkg cukru i połowę torebki proszku do pieczenia. Ucieramy 20 żółtek do białości, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów wszystko ucieramy. Do dobrze utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną masłem, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika - temp. 160-180 °C, i wypiekamy na rumiany kolor. Wypieczony biszkopt kroimy na Male kawałki i suszymy w piekarniku. Biszkopt w kawałkach lub zmielony można przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu przez dłuższy czas.
Zapisane

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*
Offline Offline

Zgierz
Wiadomości: 27


« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2010, 10:29:02 »

A co sądzicie o biszkopcie ptasim z firmy Daco ? jest sprzedawany w małych torebeczkach, w składzie jest jedynie napisane że : biszkopt ptasi Mrugnięcie zastanawia mnie tylko że jest on kolorowy ... czy warto go kupić ? nie mam za bardzo możliwości robić samemu taki biszkopt, do tej pory stosuję tartą przez siebie angielkę wcześniej wysuszoną, ale może taki biszkopt kupny byłby lepszy ?
Zapisane

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomości: 1 676


« Odpowiedz #3 : Wrzesień 27, 2016, 05:23:14 »

(jajko,łyżka mąki,łyżka cukru)x ile chcesz/jaką masz blachę/miskę/możliwości
białko ubić,żółtko utrzeć z cukrem,wszystko wymieszać,piec w temp 180(160 termoobieg)przez jakieś pół godziny.
Przy łączeniu składników trzeba się uwijać,żeby piana nie klapła,ale trzeba też delikatnych ruchów(żeby nie klapła piana)
Najprościej,najszybciej,najlepiej(subiektywnie,według mnie)
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomości: 1 676


« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2016, 02:17:24 »

Trzeba patrzeć na kolor,nie na czas pieczenia.Bo można spalić  Duży uśmiech
Z 4 jaj wyszedł mocno brązowy,robiłem to jakieś 20 minut z pieczeniem.
Przygotowanie jest proste.Naczynie na żółtka,naczynie na białka,mikser,foremka.
Nawet nie narobiłem syfu w całej kuchni(a mam to genetycznie uwarunkowane chyba).
Tyle moich spostrzeżeń.
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**
Offline Offline

Górny Śląsk
Wiadomości: 1 676


« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2016, 02:51:04 »

Jest smaczny Duży uśmiech
Zapisane


dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!