Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: czy kanarki obu płci sprzedajecie w tej samej cenie?  (Gosowanie skoczone: Wrzenia 26, 2010, 01:47:38 )
Tak - 8 (36.4%)
Nie - 14 (63.6%)
Gosw w sumie: 19

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samiec i samica  (Przeczytany 16750 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Sierpnia 25, 2010, 04:34:34 »

Czy sprzedajecie kanarki obu płci w tej samej cenie czy nie? Dlaczego?

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 26, 2010, 02:30:47 »

Witam
Cena ptaków w mojej hodowli jest taka sama dla samca i samicy ponieważ wszelkie ponoszone nakłady związane z wyhodowaniem kanarków bez względu  na płeć są takie same t.z(opłaty za wynajęcie pomieszczenia ,energia  elek. woda,karma,materiał hodowlany z zagranicy ,swój czas,e.t.c.) Jeżeli
hodujemy kanarki kolorowe czy kształtne jak np. zróżnicować cenowo samicę 91-punktową w stosunku
do samca o tej samej punktacji a będących w identycznej klasie konkursowej czy analogicznie przy punktacji 88-86 ,ja osobiście nie widzę żadnych podstaw do zastosowania preferencji cenowej zależnej
od płci.
Natomiast hodowcy  kanarków ras śpiewających-harceński,wodnotokowy,timbrado w mojej ocenie
stosują zróżnicowanie cenowe w stosunku samca do samicy tu wyselekcjonowane i wyszkolone samce
podlegają ocenie na konkursach lub indywidualnie przez hodowcę i być może walory wokalne i czas
poświęcony na wyhodowanie samców kanarków śpiewających jest czynnikiem iż cena samca jest dużo
większa od samicy.
W Polskiej histori kanarczarstwa kanarek harceński ma długą i piękną tradycję lecz do tej tradycji
wprowadził też różnice cenowe przy sprzedaży samca lub samicy innych ras kanarków wymienionych
wcześniej.
Czy zgadzacie się z moją wypowiedzią?
Pozdrawiam

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 26, 2010, 03:33:48 »

Czy zgadzacie się z moją wypowiedzią?

Zgadzam się z każdym napisanym słowem.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 26, 2010, 04:08:15 »

Popieram.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 27, 2010, 08:24:37 »

Wiele osób, które decydują się na zakup pojedynczego kanarka, wybierają samca z uwagi na jego walory dŹwiękowe. Samice cieszą się mniejszym zainteresowaniem, dlatego ich cena musi być niższa. Jak ktoś chce, to może samice sprzedawać o połowę drożej niż samce, ale skutek będzie taki, że pozbędzie się większości samców, a samiczki zostaną.

tadeusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy sącz
Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 27, 2010, 11:09:57 »

witam no oczywiscie że Krzysztof ma rację pozdrawiam tadeusz

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 27, 2010, 01:48:02 »

Do pytania stworzyłem jeszcze ankietę.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #7 : Sierpnia 27, 2010, 02:52:34 »

A co powiecie na temat kanarków kształtnych przecież w przypadku tych ptaków nieraz samica  ma większą wartość tak jest na przykład w glosterach samica przeważnie na konkursach wygrywa z nie jednym samcem bo ma lepsze kształty i ogólnie lepszą budowę.Ja hoduję kanarki harceńskie a samice sprzedaję od 50 do 100 zł a samce od 300 zł poniżej tej ceny nigdy nie schodzę.

www.jan_kanarek.republika.pl

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Sierpnia 30, 2010, 07:18:26 »

Tylko w naszym kraju występuje różnica w cenie pomiędzy samcem i samicą.Byłem na wielu wystawach w Niemczech i Włoszech a także odwiedziłem wielu znanych hodowców i nigdy nie spotkałem samic tańszych od samcy.Rożnica w cenie pomiędzy samcem a samicą występuje przeważnie u kanarkach klasy "targowej" u hodowców .którzy wystawiają swoje ptaki takich różnic nie ma,lub są niewielkie.
Taka różnica w cenie wynika tylko i wyłącznie z tradycji odziedziczonej po hodowcach kanarków harceńskich.Nie ma żadnej racjonalnej przesłanki ekonomicznej lub hodowlanej aby dobre samice sprzedawać taniej.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #9 : Wrzenia 19, 2010, 07:28:33 »

Kanarki to "towar hobbistyczny" dlatego cena zależy od tego ile chce i może zapłacić kupujący i za ile chce i może sprzedać sprzedający. Dla kupującego liczy się tak zwana wartość użytkowa. W naszym przypadku cena ma bardzo luŹny związek z kosztami ponoszonymi przez sprzedającego; z zasady nie powinna być niższa od kosztów. Oczywiście na cenę mają wpływ konkurencja, moda, tradycje itp.

Ps. tyle w skrócie, proszę nie tratujcie tego jako mądrzenie się ekonomisty; ceny to jedna z najtrudniejszych kategorii  ekonomii, życie ułatwia wolny rynek!

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #10 : Marca 22, 2012, 12:04:40 »

..........
Natomiast hodowcy  kanarków ras śpiewających-harceński,wodnotokowy,timbrado w mojej ocenie
stosują zróżnicowanie cenowe w stosunku samca do samicy tu wyselekcjonowane i wyszkolone samce
podlegają ocenie na konkursach lub indywidualnie przez hodowcę i być może walory wokalne i czas
poświęcony na wyhodowanie samców kanarków śpiewających jest czynnikiem iż cena samca jest dużo
większa od samicy.
.........

to jest dla mnie wielka zagadka, dlaczego taki stosunek ceny tym bardziej że podobno genetycznie to od samicy Harcena zależą zdolności do uczenia się śpiewu przez młode samce Mrugnicie. Dobrze śpiewający samiec może nie dawać dobrze śpiewających samców, ale może być dobrym nauczycielem śpiewu Umiech

Odpowiedzią na różnicę cenową jest po prostu podstawa ekonomi jeśli popyt jest duży ceny są wysokie jeśli podaż jest duża a popyt mały ceny maleją. Niestety bardzo dużo ludzi "trzyma" kanarki pojedynczo tylko dla śpiewu, dlatego popyt na samice jest mały.

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na stosunek samców do samic w lęgach, wydaje mi się że u kanarków śpiewających wykluwa się więcej samic wiec to też może wpływać na cenę. U zeberek wykluwa się więcej samców niż samic (samice są delikatniejsze) wiec popyt na samicę jest większy. 

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #11 : Marca 22, 2012, 09:02:02 »

dlatego popyt na samice jest mały.

LaKi popyt na samice wcale nie jest mały dlatego, że jednym samcem możesz pokryć nawet 4 czy 5 samic, więc samic w hodowlach z reguły jest więcej niż samczyków. Oczywiście mam na myśli kanarki rasowe.

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #12 : Marca 23, 2012, 01:26:58 »

Witam 30 lat temu  kanarki harzenskie stanowily 90% i wiecej populacji kanarkow hodowanych w Polsce.Cena samicy i samca wtedy ruznily sie niemal 4-krotnie,co zostalo po dzisiejszy dzien,dlatego ze samca mozna uslyszec jak spiewa a samiczka to jest do dzis dnia loteria ,nawet z rodowodem  "papier przyjmie wrzystko".Dlatego uwazam ze to jest w przypadku krztaltnych i kolorowych kanarkow jakis stareotyp i nie powinno byc roznicy cenowej pomiedzy samcem a samica tych dwuch ras.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #13 : Marca 23, 2012, 02:46:21 »

Dlatego uwazam ze to jest w przypadku krztaltnych i kolorowych kanarkow jakis stareotyp i nie powinno byc roznicy cenowej pomiedzy samcem a samica tych dwuch ras.

Zgadzam sie w  100%

CIH F-047
LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #14 : Marca 23, 2012, 08:35:39 »

Tymek potencjalni "trzymacze" kupią tylko samca kanarka żeby im śpiewał, a co im po samicy Umiech

Do hodowli oczywiście lepiej kupić 5 samic i 1 samca i masz już hodowlę Umiech

A co powiecie na to u kanarków praktycznie nie ma dymorfizmu płciowego, a u zeberek trudniej wychować dobrego samca z pełnymi znaczeniami niż samicę Umiech. Samica ma mniej znaczeń. Czy przez to samica też powinna być tańsza ? Umiech
Z drugiej strony samic Zeberek jest mniej niż samców wiec przez to popyt na samice jest większy Umiech

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!