waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 148
|
 |
« : Wrzenia 30, 2010, 02:50:55 » |
|
Chciałbym się poradzić.Posiadam 17 kanarków,samice trzymam w piwnicy a samce w domu w klatkach.piwnica ma 25m2 jest swiatło dzienne ponieważ są dwa podłużne okna.Ptaszki w piwnicy latają luzem.Zimą temperatura w piwnicy spadała do +4 stopni.Czy mogę przenieść samce do piwnicy?A jak będę zabierał w lutym na lęgi czy trzeba samce zabrać wcześniej?I jak ich karmić przez okres zimy?Teraz podaję karmę deli nature 55 i93 oraz wiesiołek w krzewie i kolbę z kukurydza.prosze o porady jak to powinno wyglądać.Z góry dziękuję waluś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 70
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 11, 2010, 10:01:54 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 12, 2010, 11:35:05 » |
|
Dziękuję Damianoski za linka już troszkę wiem jak postąpić.jeszcze raz dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ajtes
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 44
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 28, 2010, 06:22:34 » |
|
Pytanie dotyczące również zimy. Mam wolierę wewnętrzną, w niej zeberki, kanarki. Pytanie- czy na okres zimy lepiej puścić kanarki luŹno w wolierze, czy zamknąć osobno bądŹ razem w klatce(kach)?.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 28, 2010, 07:49:52 » |
|
Wydaje mi się że lepiej jak są luzem.Wówczas ptak ma więcej przestrzeni i swobody.Potrzebna jest tylko odpowiednia karma i obserwacja zachowania ptaków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
Gliwice
Wiadomoci: 33
Kanarki Harceńskie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 30, 2010, 09:03:37 » |
|
lepiej w wolierze, ptak może wtedy intensywnie fruwać co pozwala mu na utrzymanie temperatury ciała. Podawaj w tym okresie mieszanke z wiekszą zawartościa nasion tłustych tj konopii i słonecznika.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mirax
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 2
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 30, 2010, 10:51:32 » |
|
Cześć ,napisze kilka słów jak to u mnie wygląda. Na poczatek ja zaczynam legi w połowie stycznia ,ptaki są przez cały letni okres na zewnątrz w wolierce,pod koniec września zbieram je do specjalnego pomieszczenia tam gdzie ptaki będą też odbywały legi.Do połowy grudnia ptaki dostaja tylko podstawowy pokarm,temperatura wacha się od 5 do 13 stopni a światło maja dzienne .Wszystkie ptaki trzymam w tym okresie razem samce i samice pod koniec listopada samce przenosze do pojedynek tam zaczynają sie juz przygotowywac do lęgów. .Od połowy grudnia wzbogadzam samiczką oraz samcą pokarm o jajeczny pod koniec grudnia łacze ptaki w pary gdzie w połowie stycznia maja pierwsze jaja:),dodam tylko ze w mojej chodowli znajduja sie czerwona mozaika i czerwone,z góry przepraszam za pisownie i błedy ,pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas84
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 3
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudnia 05, 2014, 08:05:06 » |
|
witam ja chciałbym sie dowiedziec jak zywicie swoje kanarki podczas mrozow?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudnia 05, 2014, 11:18:39 » |
|
Podczas mrozów czy w czasie zimowania?
Mrozów nie mam, temperatura w zimie to ok. +4 - +8 stopni, stopniowo zubożam mieszankę, przez ok. 6 tygodni środka zimy daję DeliNature 50 - tę podstawową. Od około lutego przechodzę na DN 55 i potem różne dodatki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudnia 21, 2014, 09:56:10 » |
|
Każdy z nas mieszka innej części POLSKI a warunki są jakie są, w moim przypadku kanarki trzymam na wolierze zewnętrznej przez cały rok, a od września stopniowo podaję pokarmy tłuste do tego pokarmy miękkie witaminami i suplementami,tylko nieliczne kanarki po zimowaniu zabieram do domu na chów kontrolowany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudnia 21, 2014, 01:51:56 » |
|
W jakiej części Polski mieszkasz? U mnie w wolierze na dworze latają jeszcze nimfy, mniszki, kanarek i amadyny wspaniałe. Jakie pokarmy miękkie podajesz podczas zimowania ptaków na zewnątrz? U mnie dostają tylko ziarno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudnia 21, 2014, 05:04:17 » |
|
mieszkam na dolnym śląsku kotlina kłodzka pokarmy miękkie to kaszka kuksu,Quiko Rusk,mak sparzony, do tego odpowiednie zioła zakrapiane olejkiem z oregano Quiko dwa razy w tygodniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudnia 21, 2014, 07:04:59 » |
|
W naturze kanarki i im podobne nie mają non stop zróżnicowanego jedzenia. Są w ciągu roku sezony tłuste i chude. Organizmy zwierząt z naszej strefy są przystosowane ewolucyjnie do takich "braków" sezonowych. W wielu przypadkach imitacja sezonowych braków pokarmowych obok zmian w długości dnia w warunkach wiwaryjnych jest konieczna, żeby procesy fizjologiczne np. związane z rozrodem zaskoczyły we właściwym momencie. Ja podaję swoim ptakom podczas okresu spoczynku w warunkach zewnętrznych tylko suchą mieszankę DN 80 zmieszaną z tę dla dzikich ptaków DN 83. Ponadto do wody dodaję suplementy w postaci zakwaszaczy, protexinu i inne. Ptakom w ptaszarni (nieogrzewanej) podaję mieszankę DN 80 bez dodatku BN 83. W ptaszarni warunki są dużo łagodniejsze niż na oszklonym balkonie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2014, 07:06:44 wysane przez Pandan0 »
|
|
|
|
|
Lukas84
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 3
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 03, 2015, 09:51:59 » |
|
tak podczas mrozów bo w tym roku na wosne wynosze ptaki na dwor i beda tam cały rok. i mam pytanie do osob ktore trzymia swoje ptaki cały rok na dworze co podajecie swoim ptakom gdy sa mrozy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 04, 2015, 08:56:43 » |
|
A jakie te ptaki hodujesz, bo każdy gatunek ma swoje wymagania i może się okazać, że np. minimalna temperatura dla nich to 5 stopni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|