morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 63
|
 |
« : Padziernika 05, 2010, 06:06:50 » |
|
Witam, przymierzam się do kupna kanarka bastarda ze szczygłem, ptaszek ładny, nie mam zastrzeżeń. Mam jednak kilka wątpliwości: -skoro nie wolno wyłapywać / przetrzymywać / hodować szczygłów, to czy taki bastard jest ptakiem którego wolno legalnie sprzedać / kupić? I nie tylko o prawo mi chodzi, ale też o moralna stronę posiadania takiego ptaka. -czy bastard ze szczygłem jest tak samo fajnym w hodowli ptaszkiem - tzn. czy tak samo śpiewa, oswaja się, może być krzyżowany z samiczką kanarka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 05, 2010, 07:11:23 » |
|
może być krzyżowany z samiczką kanarka? Wiekszość bastardów jest bezpłodna.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 05, 2010, 09:04:00 » |
|
Rozwijając wypowiedŹ przedmówcy, każde krzyżówki międzygatunkowe są bezpłodne. WeŹmy np.muła. Jest to krzyżówka konia z osłem. Oczywiście bezpłodna.
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 05, 2010, 09:42:42 » |
|
Słyszałem że po makolągwie zdarzają się płodne samczyki . Ale to tak jak mówię że słyszałem tylko a z doświadczenia tego nie wiem .
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 06, 2010, 07:50:51 » |
|
Dzięki za odpowiedzi.
A co ze statusem prawnym takich krzyżówek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 06, 2010, 07:55:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 06, 2010, 08:37:17 » |
|
Statut prawny bastardów jest taki ze w świetle prawa są to ptaki dzikie czyli bastard po szczygle jest w świetle prawa szczygłem. Ustawa o ochronie przyrody mówi wyraŹnie że trzy pokolenia krzyżówek np. po szczygle są uważane również za szczygły,a tym samym podlegają ochronie prawnej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 06, 2010, 08:54:31 » |
|
Witam Krzyżówka międzygatunkowa kanarka(Serins canaria) i czyża czerwonego (Carduelis cucullata) dała oczywiście płodne bastardy- hybrydy czego efektem do dnia dzisiejszego są płodne mutacje kanarków czerwonych ,natura lubi płatać niespodzianki i dlatego jest też duża grupa hodowców na świecie którzy wystawiają na konkursach ornitologicznych ptaki w/g C.O.M w sekcji H-Hybrydy Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 06, 2010, 01:18:31 » |
|
Wśród wielu bastardów zdarzają się płodne osobniki(przeważnie samce).Niektóre nabywają zdolnośc do rozrodu dopiero w drugim lub trzecim roku życia.Odnośnie mułów to i wśród nich zdarzają się płodne.Jak już napisał WIL.K. dzięki płodnym bastardom mamy kanarki czerwone i mozaikowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 06, 2010, 06:37:31 » |
|
Nawet nie wiedziałem, że niektóre osobniki są płodne  Nie pamiętam jak ta blokada się fachowo nazywała, może inni pamiętają.
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konopiska
Wiadomoci: 41
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 08, 2010, 08:57:42 » |
|
Samce bastarda po kulczyku są zawsze płodne dlatego niektóży hodowcy to wykorzystują i łączą kulczyka z glosterem koroną celem zmniejszenia przyszłego potomstwa po bastardzie. Bo jak wiadomo kulczyk przyczynił się do wyhodowania glostera
|
|
|
|
|
|
|
|
|
morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 09, 2010, 02:20:54 » |
|
Dyskusja jak widzę poszła głównie w stronę płodności bastardów. Z zakupu ptaszka zrezygnowałam. Obawiam się że nie jest to ente pokolenie po szczygle, skoro jak piszecie płodne bastardy bardzo rzadko można spotkać. Kto ewentualnie mógłby interweniować w przypadku nielegalnej hodowli szczygłów / bastardów? OTOP? Straż Miejska?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 09, 2010, 02:42:18 » |
|
W takich przypadkach interweniować może każdy, nawet Ty, OTOP czy SM ale i tak w następnej kolejności trzeba powiadomić Policję, która zabezpieczy ptaki i zbierze ewentualny materiał dowodowy, który pozwoli stwierdzić czy naruszono przepisy jakiejkolwiek ustawy czy też nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
senior1107
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 10, 2010, 01:28:49 » |
|
dużo wiadomości na temat bastardów uzyskacie na stronie moje kotymojeptaki jak chcesz interweniować w sprawie basrarda to co dalej z tym ptakiem bo do życia na wolności on się nie nadaje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|