Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:48:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozwój hodowli  (Przeczytany 4613 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Padziernika 21, 2010, 01:16:12 »

Jakie są obecnie największe przeszkody w rozwoju hodowli ptaków w naszym kraju i popularyzacji naszego hobby?

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 21, 2010, 05:44:29 »

Moim zdaniem przeszkody sa przede wszystkim w hodowli ptakow krajowej awifauny jak szczygiel czy gil.Wiadomo z jakich powodow Niezdecydowany.
Natomiast u kanarkow wydaje mi sie ,ze przeszkoda jest taka bariera jaka sami sobie tworzymy. Chodzi mi tutaj o wystawy europejskie i swiatowe.Dlaczego tak malo naszych hodowcow decyduje sie wystawiac na MS czy za granica?Chocby dla porownania poziomu i oceny w jakim miejscu jestesmy. Przez to takze nie mamy zbyt wielu kontaktow ze swiatowa czolowka.
Moim zdaniem nasi hodowcy powinni "obyc" sie z tymi najwiekszymi wystawami a mysle ,ze zle na tym nie wyjda.
Przeszkoda ,byla takze tak jak wiemy praca(a wlasciwie jej brak) ze strony PFO.Wydaje mi sie takze ,ze zbyt malo jest chetnych w naszym kraju na hodowle ras takich jak AGI,Jorkszir,crested.Duzo ras wystepuje tylko u pojedynczych hodowcow co nie pozwala na rozwoj w kraju. 

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #2 : Padziernika 22, 2010, 08:14:38 »

Przeszkoda ,byla takze tak jak wiemy praca(a wlasciwie jej brak) ze strony PFO.Wydaje mi sie takze ,ze zbyt malo jest chetnych w naszym kraju na hodowle ras takich jak AGI,Jorkszir,crested.Duzo ras wystepuje tylko u pojedynczych hodowcow co nie pozwala na rozwoj w kraju. 
Moim zdaniem główną przeszkodą są koszty związane z zakupem materiału hodowlanego. ( wyjazd na wystawę rangi światowej.).Co w zamian?  W zamian otrzymasz klarowną prostą odpowiedŹ- W naszym kraju nie promuje się nowych ras. Najnowszy regulamin wystaw jest tego dowodem. Zakup nowej rzadkiej rasy, koszty związane ze sprowadzeniem do kraju, koszty wystaw krajowych są bardzo wysokie! – Jednak to Twoja sprawa wystawco. Musisz otrzymać to minimum. Przypominam sobie stronę internetową jednego z członków Rady PFO, na której napisał, że zmuszony jest ograniczyć pewną rzadką rasę do jakiś trzech lub czterech par. W pewnym czasie, wielkim sukcesem był powrót na najwyższe podium MP. Nie ukrywam był specjalistą ( nadal jest) w hodowli tej rasy kanarka. Miał środki finansowe, blisko możliwość wystawiania swoich kanarków ( nie jakieś 200, 300 lub więcej kilometrów). Znalazł się w katalogu jako zwycięzca największych imprez wystawowych. Jednak zdecydował się na ograniczenia w hodowli. Powód – chyba (strona skasowana) brak zbytu na nadwyżki. Co się stanie, jeżeli nie otrzymasz minimum, poniesiesz wszelkie koszty, a na MP otrzymasz na pocieszenie dyplom, będziesz miał kłopoty ze zbytem nowej rasy, (bo jest droga i kłopotliwa): Dalej będziesz hodował tą nową rasę kanarka? Bez reklamy i wsparcia!?

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Padziernika 22, 2010, 08:34:19 »

Wlaśnie cos w tym stylu miałem na myśli.Ciężko jest hodować rasę w kraju gdzie jesteś praktycznie sam.Brak wymiany doświadczeć ,materialu hodowlanego do odświeżenia krwi(sprowadzanie zza granicy). No i zbyt na nadwyżki.

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #4 : Stycznia 03, 2011, 06:21:23 »

Sądzę tak jak poprzednicy, ale dodałbym również to, że wiele młodych hodowców nie chcą poszerzać swoich hodowli ponieważ wiele osób wyjeżdża do pracy za granice i wtedy nie mogą byc dzienie przy ptakach.

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #5 : Stycznia 04, 2011, 11:12:42 »

1. Brak zainteresowania młodych hodowców - myślę że powodem jest tempo życia, częsta zmiana miejsca zamieszkania, zerowa informacja w mediach, nadal mała ilość dobrze nagłośnionych wystaw lokalnych gdzie mozna zauroczyć się różnorodnością ras i kolorów. 
2. Brak odpowiednich możliwości lokalowych zapewniających dobre warunki hodowli
3. Słabe możliwości zbytu większych nadwyżek hodowlanych, mało profesjonalne podejście sklepów zoologicznych ukierunkowanych na sprzedaż głównie kanarków kolorowych słabej jakości skupionych w "groszowych cenach" i nie promujących sprzedaży innych ras które jeżeli się pojawiają to z czystego przypadku.
4. Efektem punktu 3 jest brak większych funduszy na systematyczny zakup coraz lepszego materiału hodowlanego w kraju i za granicami
5. Brak dostępnej w jężyku polskim profesjonalnej literatury hodowlanej poświęconej konkretnym rasom kanarków. Jedynym czasopismem które może być przydatne hodowcom jest "Nowa Exota" ale i tu moim zdaniem  jest zbyt wiele ogólnikowych artykułów nie dostarczajacyh niezbędnej wiedzy młodym hodowcom oraz ogromna przewaga małej i dużej egzotyki nad kanarkami.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #6 : Stycznia 08, 2011, 02:05:01 »

Uważam, że hodowla kanarków i ptaków egzotycznych może rozwinąć się dzięki stowarzyszeniom czy klubom działającym w Internecie czy też za jego pośrednictwem. Chodzi mi o to, że w dzisiejszych czasach ludzie nie mają zbyt dużo czasu aby poświęcić go na dojazdy do odległych czasami o kilkadziesiąt kilometrów innych miast, gdzie znajdują się siedziby stowarzyszeń. Często młodzi ludzie nie mają nawet możliwości dotarcia do tych siedzib. Nie tylko z uwagi na to, że brak jest jakichkolwiek informacji na ten temat, gdzie i kiedy takie spotkania się odbywają.
Poza tym uważam, że czas, aby w naszym kraju zaczęły powstawać kluby zrzeszające, np. hodowców glosterów, kanarków kształtnych, kolorowych czy innych, konkretnych ras ptaków. Moim zdaniem może to sprawić, że hodowla będzie się dynamicznie rozwijać. Gdyż ludzie zaczynający swoją przygodę z ptakami znajdą w takich klubach członków mających takie same cele i zainteresowania.
Czasy się zmieniają i uważam, że w dobie dzisiejszej techniki i Internetu taki klub powinien powstać. Uważam, jednak, że aby utrzymać poziom takich klubów, super sprawą było by, aby przynależał on czy też wywodził się z PFO. Pewną przeszkodą było by z pewnością organizowanie wystaw o randze regionalnej. Jednak z pewnością i ten problem dałoby się jakoś rozwiązać. I tak większość rzeczy w obecnych czasach załatwiana jest przez Internet. Można by, więc tą drogą zamawiać obrączki, dokonywać przelewów składek itp. Utrzymanie takiego kluby byłoby zdecydowanie tańsze, gdyż nie trzeba płacić za wynajęcie lokali, hodowcy nie ponoszą kosztów dojazdu do siedziby na spotkania. Wszystkie ważne sprawy organizacyjne są przekazywane, niemal bezpośrednio, za pomocą poczty e-mail, lub można by je znaleŹć na stronie klubu. Zapisy do klubu odbywałyby się oczywiście przez Internet gdzie jak wiadomo nie ma żadnych barier, granic itp.

Bardzo dobrym przykładem tak działającego „organizmu” jest ten Wortal. Skupia wokół siebie bardzo dużo ludzi, którzy prowadzą dyskusje na różne tematy hodowlane, odnajdują się na wystawach a potem znów prowadzą na ten temat dyskusje na wortalu Duy umiech. Mogą pokazywać swoje hodowle, osiągnięcia, uzyskiwać niezbędne informacje dotyczące problemów, z którymi chyba każdy z nas się boryka. Wręcz bajkowym rozwiązaniem było by, aby to z tego wortalu, wykształcił się taki klub, przynależący do PFO, skupiający takich, nazwijmy ich - wolnych członków.
Dla mnie osobiście problemem przynależności do tradycyjnego związku okazał się,  na pierwszym miejscu jest brak wolnego czasu w dni, kiedy odbywają się spotkania, odległość, jaką muszę pokonać, aby tam dojechać i związane z tym koszta. Nie chcę tu zupełnie nikogo obrazić, ale osobiście uważam, że trochę bez sensu jest przynależeć do danego związku i nie uczestniczyć w jego życiu, nie brać udziału w spotkaniach. Wychodzi na to, że przynależymy tam, aby zapłacić składki i odebrać obrączki. Nic więcej nas nie interesuje. Smutne, ale zauważyłem takie przypadki. Co gorsze, wiem też, że są tacy co nie uczestniczą w wystawach a mimo to sprzedają swoje ptaki, reklamując je swoją przynależnością do danego związku oraz niejednokrotnie chwaląc się swoimi wymyślonymi „osiągnięciami”. Jednak w dobie Internety nie jest żadnym problemem, aby takiego pseudo hodowcę zdemaskować, gdyż po każdej wystawie w internecie dostępne są katalogi, z których wszystko można wyczytać. To raczej nie sprzyja rozwojowi „kanarczarstwa”. Ale to już inna historia.
Kiedyś trzeba było przynależeć do danego związku aby tam zdobywać wiedzę i uczyć się od bardziej doświadczonych kolegów. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że niemal cała moja wiedza na temat hodowli kanarków, pochodzi z tego Wortalu.   
To wszystko, według mojej oceny pokazuje, że internetowe związki, to nasza przyszłość. I tym kierunku trzeba zmierzać.
Już widać poważne, pozytywne zmiany w działaniu i funkcjonowaniu PFO. Dlaczego by nie pójść dalej, aby umożliwić wszystkim tym, którzy z różnych powodów nie mogą przynależeć do danego związku a bardzo chcieliby uczestniczyć w wystawach i pokazywać swój dorobek oraz poddawać go ocenie ekspertów?
Czy aby hodować w naszym kraju kanarki albo inne ptaki egzotyczne nadal trzeba czasami „sztucznie”  przynależeć do danego związku? Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat. Może macie inne argumenty przemawiające za lub przeciw powstaniu takiego kluby czy związku? Podzielcie się nim.
Pozdrawiam. Piotrek. 

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #7 : Stycznia 08, 2011, 11:05:41 »

Witam w całej rozciągłości popieram słowa mojego przedmówcy piotrka i zgadzam się z nim  że przyszłością hodowli ptaków są stowarzyszenia internetowe. Ja osobiście należę do niewielkiego ale ciekawego ,,Grudziądzkiego Związku Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych'' który to związek nie należy do PFO prawdopodobnie dlatego że ,,sparzył'' się już kiedyś w innej działającej obecnie strukturze stowarzyszeń ( nie chodzi o PZHKiPE czy dawne PFO ale to teraz nie ważne). Myślę że obecna Władza PFO wypełnia swoje zadania bardzo dobrze lecz trudno przekonać starszych zawiedzionych kiedyś hodowców na wstąpienie do tej największej w Polsce organizacji i przez co pomniejszenie swojej autonomii. Dlatego właśnie warto moim zdaniem próbować z zakładaniem stowarzyszeń internetowych które poszerzałyby horyzonty odnośnie hodowli ptaków i jednocześnie zrzeszałoby pasjonatów naszego hobby pozwalając jednocześnie może w póŹniejszym czasie na uczestnictwo w największych ornitologicznych imprezach w Polsce . Dobrym przykładem działania takiego stowarzyszenia internetowego jest Klub Hodowców Drobnej Egzotyki : http://forum.astryldy.pl/ gdzie często zaglądam mimo że hoduje tylko kanarki.
Pozdrawiam Marek Makowski

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #8 : Stycznia 09, 2011, 10:33:19 »

Według mnie bardzo dobry pomysł z tymi '' klubami internetowymi '' młodzi hodowcy tacy jak ja mają najczęściej spory kawałek do siedziby swojego związku i powstają problemy z dojazdem np : brak prawa jazdy , brak busów lub droga z 2-3 przesiadkami itp. Gdyby były np takie kluby o danych rasach można by było dyskutować o takiej rasie co posiadamy w hodowli a nie tylko ogólnie o kanarkach .

Sygnum - D027
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Stycznia 09, 2011, 10:07:04 »

Na bardzo podobny temat była już dyskusja na naszym wortalu.
Myślę że warto wrócić do tamtego tematu bo oba tematy w pewnej części się pokrywają i wzajemnie  uzupełniają.

http://kanarki.eu/index.php/topic,1813.0.html

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #10 : Marca 18, 2011, 09:20:41 »

Moim skromnym zdaniem 'przedszkolaka' to kluby internetowe oraz projekty takie jak ten wortal to jest jedyna i najlepsza droga do rozwoju 'kanaczarstwa' w naszym kraju! Trzymam kciki i na swoją miarkę się dołączam!
Pozdr

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!