Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 07:47:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samcowe wskazówki  (Przeczytany 15666 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #15 : Grudnia 27, 2010, 10:01:54 »

Machać w miejscu może i samiec i samica. Jeśli ptaki są już pobudzone do lęgów to dmuchnij im w piórka i będzie widać co to za płeć. Wydaje mi się, że pobudzony do lęgów samiec na pewno będzie śpiewał, więc pewnie to dwie samice.
Pozdrawiam 

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #16 : Grudnia 27, 2010, 11:29:35 »

Czyli to machanie to żadna wskazówka... Nie wiem czy ja umiem wizualnie rozpoznać płeć bo za mało mam jeszcze doświadczenia. U samic gotowych do lęgów widzę wyraŹnie wypukłą kloakę, ale u tych dwóch nie. Może jeszcze ze dwa tygodnie i będę w stanie ocenić płeć po kloace.

pozdrawiam - Monika
Granos
Go
« Odpowiedz #17 : Grudnia 27, 2010, 11:47:58 »

Machać w miejscu może i samiec i samica. Jeśli ptaki są już pobudzone do lęgów to dmuchnij im w piórka i będzie widać co to za płeć. Wydaje mi się, że pobudzony do lęgów samiec na pewno będzie śpiewał, więc pewnie to dwie samice.
Pozdrawiam

Nie stety śpiew nie zawsze jest pewny. Jak samica jest bardzo mocna genetycznie także może śpiewać i to czasem lepioej od niejednego samca.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #18 : Grudnia 28, 2010, 09:16:19 »

Według mnie te 2 ptaki co masz to są dwie prawie rozbudzone samiczki które machają skrzydełkami bo chcą już do samców . Co do rozróżniania płci to są zdjęcia na tym forum kupra samicy i samca , wyraznie widać na zdjęciach jak wygląda samca kuper a jak samicy . Pozdrawiam Mrugnicie

Sygnum - D027
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #19 : Grudnia 28, 2010, 09:39:55 »

Nie stety śpiew nie zawsze jest pewny. Jak samica jest bardzo mocna genetycznie także może śpiewać i to czasem lepioej od niejednego samca.

To już poznałam na własnej skórze Mrugnicie mam jedną samicę śpiewającą - naprawdę nieŹle śpiewa.

pozdrawiam - Monika
rafcio181
Go
« Odpowiedz #20 : Grudnia 28, 2010, 10:57:29 »

Damian908 a mógłbyś podesłać link do tych zdjęć?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #21 : Grudnia 28, 2010, 11:04:58 »

Nie wiem czy znajdę to teraz bo też miałem problem z tym ale to było rok temu i teraz nie pamiętam gdzie to było  Niezdecydowany poszukam wieczorem i jak znajdę to podeślę linka .

Sygnum - D027
Granos
Go
« Odpowiedz #22 : Grudnia 28, 2010, 07:51:56 »

Może chodzi o metodę unoszenia ogona przez samice i opadania przez samca? Takze nie stety nie daje 100 % pewności.
więcej o tej metodzie na Au Paradise.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #23 : Grudnia 28, 2010, 10:07:22 »

Dzięki za zasugerowanie strony Gronos - tam są świetne zdjęcia - jeśli to tak istotne różnice, jak na tych fotach to chyba będę w stanie rozpoznać... chyba, że to wcale tak nie musi być wyraŹnie w każdym przypadku  Z politowaniem.

pozdrawiam - Monika
przygoda
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #24 : Grudnia 28, 2010, 11:03:23 »

Damian908  ,a gdzie są te zdjęcia kloaki samca i samicy na forum,?Co? mam chyba też problem z jednoznacznym rozróżnieniem płci u mini borderów..u kolorowych nie sprawiało mi to jakoś problemu  Smutny

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #25 : Grudnia 28, 2010, 11:08:43 »

Sory ale nie mogę tego odnaleść  Niezdecydowany z młodymi kanarkami możesz mieć problem z rozpoznaniem płci . Znalazłem takie coś tylko ale nie mam pojęcia na jakiej zasadzie może działać to wahadełko i czy to jest skuteczne , może ktoś wie ? http://kanarki.eu/index.php/topic,732.0.html

Sygnum - D027
przygoda
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #26 : Grudnia 28, 2010, 11:53:23 »

no właśnie też próbowałem znależc  to bezskutecznie.  Smutny a z tą igłą to chyba raczej dla smiechu ktoś wkleił Duy umiech,,kanarki już nie takie młode w sumie ,,ale  pewność mam tylko do samca spiewajacego...

rafcio181
Go
« Odpowiedz #27 : Grudnia 29, 2010, 08:09:46 »

Sprawdzał ktoś metode wahadełka? Ciekawe czy to prawda? Niby igła z nitką- proste. Jeżeli to prawda to jestem w szoku- sam muszę sprawdzić.
Granos, gdzie można znaleŹć te zdjęcia?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #28 : Grudnia 29, 2010, 10:13:03 »

Rafcio181 ja miałem poszukać tych zdjęć bo widziałem je gdzieś ale teraz nie mogę ich wyszukać  Niezdecydowany

Sygnum - D027
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351

Kanarki: żółte, białe recesywne

« Odpowiedz #29 : Grudnia 29, 2010, 12:40:04 »

Sprawdzał ktoś metode wahadełka? Ciekawe czy to prawda? Niby igła z nitką- proste. Jeżeli to prawda to jestem w szoku- sam muszę sprawdzić.
Granos, gdzie można znaleŹć te zdjęcia?

Wg mnie to nieprawda. Stosowałem kiedyś tej śmiesznej metody. Nie zawsze sie ona sprawdzała  Umiech

Może chodzi o metodę unoszenia ogona przez samice i opadania przez samca? Takze nie stety nie daje 100 % pewności.
więcej o tej metodzie na Au Paradise.

Podobnie jest z podnoszeniem i opuszczaniem ogona, tez nie zawsze sie sprawdzało.

CIH F-047
Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!