tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudnia 27, 2010, 10:01:54 » |
|
Machać w miejscu może i samiec i samica. Jeśli ptaki są już pobudzone do lęgów to dmuchnij im w piórka i będzie widać co to za płeć. Wydaje mi się, że pobudzony do lęgów samiec na pewno będzie śpiewał, więc pewnie to dwie samice. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 158
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudnia 27, 2010, 11:29:35 » |
|
Czyli to machanie to żadna wskazówka... Nie wiem czy ja umiem wizualnie rozpoznać płeć bo za mało mam jeszcze doświadczenia. U samic gotowych do lęgów widzę wyraŹnie wypukłą kloakę, ale u tych dwóch nie. Może jeszcze ze dwa tygodnie i będę w stanie ocenić płeć po kloace.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudnia 27, 2010, 11:47:58 » |
|
Machać w miejscu może i samiec i samica. Jeśli ptaki są już pobudzone do lęgów to dmuchnij im w piórka i będzie widać co to za płeć. Wydaje mi się, że pobudzony do lęgów samiec na pewno będzie śpiewał, więc pewnie to dwie samice. Pozdrawiam Nie stety śpiew nie zawsze jest pewny. Jak samica jest bardzo mocna genetycznie także może śpiewać i to czasem lepioej od niejednego samca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudnia 28, 2010, 09:16:19 » |
|
Według mnie te 2 ptaki co masz to są dwie prawie rozbudzone samiczki które machają skrzydełkami bo chcą już do samców . Co do rozróżniania płci to są zdjęcia na tym forum kupra samicy i samca , wyraznie widać na zdjęciach jak wygląda samca kuper a jak samicy . Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #19 : Grudnia 28, 2010, 09:39:55 » |
|
Nie stety śpiew nie zawsze jest pewny. Jak samica jest bardzo mocna genetycznie także może śpiewać i to czasem lepioej od niejednego samca.
To już poznałam na własnej skórze  mam jedną samicę śpiewającą - naprawdę nieŹle śpiewa.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #20 : Grudnia 28, 2010, 10:57:29 » |
|
Damian908 a mógłbyś podesłać link do tych zdjęć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
|
 |
« Odpowiedz #21 : Grudnia 28, 2010, 11:04:58 » |
|
Nie wiem czy znajdę to teraz bo też miałem problem z tym ale to było rok temu i teraz nie pamiętam gdzie to było  poszukam wieczorem i jak znajdę to podeślę linka .
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #22 : Grudnia 28, 2010, 07:51:56 » |
|
Może chodzi o metodę unoszenia ogona przez samice i opadania przez samca? Takze nie stety nie daje 100 % pewności. więcej o tej metodzie na Au Paradise.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #23 : Grudnia 28, 2010, 10:07:22 » |
|
Dzięki za zasugerowanie strony Gronos - tam są świetne zdjęcia - jeśli to tak istotne różnice, jak na tych fotach to chyba będę w stanie rozpoznać... chyba, że to wcale tak nie musi być wyraŹnie w każdym przypadku  .
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam - Monika
|
|
|
przygoda
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 27
|
 |
« Odpowiedz #24 : Grudnia 28, 2010, 11:03:23 » |
|
Damian908 ,a gdzie są te zdjęcia kloaki samca i samicy na forum,?  mam chyba też problem z jednoznacznym rozróżnieniem płci u mini borderów..u kolorowych nie sprawiało mi to jakoś problemu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
|
 |
« Odpowiedz #25 : Grudnia 28, 2010, 11:08:43 » |
|
Sory ale nie mogę tego odnaleść  z młodymi kanarkami możesz mieć problem z rozpoznaniem płci . Znalazłem takie coś tylko ale nie mam pojęcia na jakiej zasadzie może działać to wahadełko i czy to jest skuteczne , może ktoś wie ? http://kanarki.eu/index.php/topic,732.0.html
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
przygoda
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 27
|
 |
« Odpowiedz #26 : Grudnia 28, 2010, 11:53:23 » |
|
no właśnie też próbowałem znależc to bezskutecznie.  a z tą igłą to chyba raczej dla smiechu ktoś wkleił  ,,kanarki już nie takie młode w sumie ,,ale pewność mam tylko do samca spiewajacego...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #27 : Grudnia 29, 2010, 08:09:46 » |
|
Sprawdzał ktoś metode wahadełka? Ciekawe czy to prawda? Niby igła z nitką- proste. Jeżeli to prawda to jestem w szoku- sam muszę sprawdzić. Granos, gdzie można znaleŹć te zdjęcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
|
 |
« Odpowiedz #28 : Grudnia 29, 2010, 10:13:03 » |
|
Rafcio181 ja miałem poszukać tych zdjęć bo widziałem je gdzieś ale teraz nie mogę ich wyszukać 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #29 : Grudnia 29, 2010, 12:40:04 » |
|
Sprawdzał ktoś metode wahadełka? Ciekawe czy to prawda? Niby igła z nitką- proste. Jeżeli to prawda to jestem w szoku- sam muszę sprawdzić. Granos, gdzie można znaleŹć te zdjęcia?
Wg mnie to nieprawda. Stosowałem kiedyś tej śmiesznej metody. Nie zawsze sie ona sprawdzała  Może chodzi o metodę unoszenia ogona przez samice i opadania przez samca? Takze nie stety nie daje 100 % pewności. więcej o tej metodzie na Au Paradise.
Podobnie jest z podnoszeniem i opuszczaniem ogona, tez nie zawsze sie sprawdzało.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|