Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:56:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czatownia 2010  (Przeczytany 40540 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #30 : Stycznia 23, 2011, 10:50:31 »

Piękne ptaki,piękne zdjęcia.
Zapraszam Cie do zamieszczania na naszym wortalu swoich zdjęć.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #31 : Stycznia 24, 2011, 01:42:58 »

Widzę nowy talent ornitologiczny.
monia77 otwórz nowy wątek i opisuj swoje przygody na bezkrwawych łowach. Chętnie pooglądamy Twoje prace.

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« Odpowiedz #32 : Stycznia 24, 2011, 03:22:44 »

Logiełka mam do Ciebie takie pytanie odnośnie ostrości obrazu bo u mnie to troche szumy widać i nie ma tej ostrości co powinna być.Mam canon eos 450d i obiektyw canon EF 70-300 f5/6 is usm.I właśnie jest tam opcja w aparacie ostrość tylko na jaką wielkość ją ustawić bo jest chyba do 7.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna
Wiadomoci: 50

« Odpowiedz #33 : Stycznia 27, 2011, 08:27:56 »

Monia na dzień dobry - fajne zdjęcia, różnorodność gatunków powalająca. Ja jestem dużo, dużo za Tobą. Rada jedna - popracuj nad perspektywą ale to szczegół, bo przy Twoim zapale, znajomości przyrody, terenach mam pewność że będą świetne zdjęcia. A i proszę, proszę, proszę nie fotografuj ptaków w gniazdach - please !!!
Jeśli chodzi o funkcję ostrość, to ustawieniami w aparacie bym się nie przejmował. Ustaw sobie ustawienia na standard i rób zdjęcia w RAW-ach. To jedyny format do osiągnięcia sukcesu. W plikach jpg aparat sam wywołuje Ci zdjęcie a w Rawach to Ty jesteś fotolaborantem przed monitorem komputera.
Jeśli chcesz napisz do mnie na GG 19945892 i pogadamy na temat obróbki. Jeśli zechcesz to prześlesz mi zdjęcie i razem obrobimy je w PS-ie.

Pozdrawiam serdecznie

Piotr

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« Odpowiedz #34 : Stycznia 27, 2011, 08:46:08 »

Tak wiem,że nie wolno focic ptaków na gniazdach ale ta łyska miała gniazdo przy samej scieżce w takim parku gdzie praktycznie setki ludzi przechodzi a foto jest zrobione z praktycznie bez jakiejkolwiek reakcji ptaka,a szpaki to chcąc nie chcac były pod nosem w pniu,który czesto sie przewracał i fotki zrobione podczas takiego przywracania do pionu i zakładania dachu z sikorkami to samo podczas malowania ogrodzenia grobu przypadkiem.ok napisze do Ciebie na gg to może troche mnie pokierujesz co i jak.perspektywa wiem ze zła bo nigdy nikt nie zwrócił mi na to uwagi i myslałam ze tak jest ok.no i w zasadzie to fotki dokumentacyjne i nigdy nie przykładałam wagi do jakosci dopiero jak teraz poczytałam kilka for to mnie oświeciło i jak wysyłałam fotkina konkurs na foto-ptaki.pl to tam sie dowiedziałam co i jak.pozdrawiam Monika

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #35 : Stycznia 27, 2011, 10:07:30 »

Fajnie, że sie nie obraziłaś. Widzę duży potencjał w Tobie, a ze zdjęć widać że masz co focić. Ja Ci pomoge w perspektywie i w obróbce, a Ty mi pomożesz w rozpoznawaniu robaczków i motylków jak wiosna przyjdzie.

Jeszcze raz pozdrawiam

Piotr

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #36 : Stycznia 28, 2011, 10:31:13 »

A my przy okazji nauczymy się perspektywy, obróbki zdjęć, rozpoznawania robaczków, motylków i innych ciekawych rzeczy o przyrodzie i fotografii. Już nie mogę doczekać się wiosny.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #37 : Lutego 13, 2011, 09:34:03 »

Witam,
ostatnio brak czasu na czatownię, na jakieś sensowne pstryki więc zostają tylko spacerówki.

żółte piękności - czyże

A dziś z racji tego, że dopadł mnie półpasiec to żonka nie pozwala mi na dwór wyłazić. Więc pod pozorem wyrzucenia śmieci czmych z domku na 10 minut.

Uploaded with ImageShack.us

Granos
Go
« Odpowiedz #38 : Marca 15, 2011, 06:42:05 »

Witam! Mam pytanie propo tego zdjęcia księżyca.Do takich zdjęć jest potrzebny filtr światła prawda? Bez filtra wyjdzie chyba tylko świecaca kula.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #39 : Marca 15, 2011, 06:55:00 »

Zdjęcie księżyca zrobione było obiektywem 400 5,6 bez dodatkowych filtrów. Jedyne co trzeba zrobić (żeby nie prześwietlić księżyca) to ustawić pomiar światła punktowy i łapać pomiar światła na księżycu. Ot i cała tajemnica Umiech

Pozdrawiam

Piotr

Granos
Go
« Odpowiedz #40 : Marca 17, 2011, 04:13:47 »

A to popróbuje w ten weekend. Ja akurat posiadam aparat bez wymiennego obiektywu Fuji HS10.   Dzięki za odpowiedŹ.

Granos
Go
« Odpowiedz #41 : Marca 19, 2011, 11:06:14 »

Miałbym jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zdjęcia księżyca. To jest obiektyw 400 mm prawda? Ja w HS10 mam 720mm i nie mogę uzyskać takiego zbliżenia,jak to osiagnąć?

A i odnośnie jasności,postąpiłem według instrukcji i jasność jest ok. dzięki Umiech.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #42 : Marca 20, 2011, 06:46:17 »

Cześć,
cieszę się że z jasnością Ci wyszlo Umiech Jeśli chodzi o powiększenie to 400 mm i oczywiście kadrowanie. W sobotę księżyc był najbliżej ziemi od setek lat, trzeba było wtedy próbować. Ja niestety nie robiłem zdjęć, bo zmczony wróciłem z nart i było pochmurno.
Jak coś zrobisz to wstawiaj.

Pozdrawiam

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #43 : Marca 22, 2011, 04:22:26 »

Przepiękne zdjęcia... Fotodokumentacja ataku jastrzębia na bażanta jest wspaniała (jeśli można tak to określić Jzyk). Planuję również kupić aparat z dobrym obiektywem tele, żeby móc takie zdjęcia robić. Jestem pod wielkim wrażeniem. Robienie takich zdjęć wymaga nie lada cierpliwości. Gratuluję i czekam na więcej Umiech

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #44 : Marca 22, 2011, 08:47:18 »

Dziękuję za miłe słowa. Czekam aż zakupisz tele i wstawisz jakieś zdjęcia.

Wczoraj przy Carskiej Drodze spotkałem kilka łosi i udało mi się nawet zrobić kilka zdjęć. Wiem, że nie są to ptaki ale wstawię może mnie nie zbanujecie Umiech

Strony: 1 2 [3] 4 5   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!