Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Relacja z I Mistrzostw Polski Centralnej i I Pucharu Egzotyki-łódŹ 2010.  (Przeczytany 19907 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Granos
Go
« : Listopada 30, 2010, 10:21:12 »

W dniach 26-28 listopada br. odbyła się pierwsza wystawa o wyżej wymienionym tytule,która poprzedzał konkurs. Termin ten niestety kolidował z Mistrzostwami Ślaska.W tym roku po raz pierwszy została przyznana nagroda publiczności dla najładniejszego zdaniem publiczności kanarka i ptaka egzotycznego.Wszyscy oddajacy głos brali udział w losowaniu,w którym główna nagroda była nimfa.Wystawa jak co roku odbyła się w łódzkim Domu Kultury przy ulicy Traugutta.

Organizacja  

Zanim o samych ptakach może najpierw o organizacji.Organizator(łSHKiPO),był przygotowany na przyjęcie większej liczby ptaków co zapewniało możliwości pomieszczenia dużej ilości ptaków.Zamówione ,były 2 sale plus sala na giełdę.Niestety o nadmiarze mówić nie mogliśmy.Wystawa odbyła się w jednej sali ,która udekorowana była ,przy współpracy z palmiarnia, egzotycznymi roślinami.Rośliny ładnie komponowały się z wystawa co było nie watpliwym plusem wystawy.Podczas wystawy funkcjonowała loteria fantowa.W tym roku nie zdażyły na czas katalogi,wyniki zostały podane na kartach ocen przywieszonych przy klatkach.Na drugiej sali odbyła się giełda gdzie można było zakupić pokarm,klatki,akcesoria czy też ptaka. 

Kanarki

Kanarki jak zwykle stanowiły największa grupę ptaków.Kanarki śpiewajace reprezentował kanarek harceński.Wśród tych ptaków wygrał niepokonany w ciagu ostatnich lat Franciszek Jaśniak.

Kanarki kolorowe:
Wśród tych ptaków można było zobaczyć kilka odmian nie wystawianych w zeszłych latach.Główna zasługę przy tym miał Pan Wiesław Krajewski z Poznania.Grupa ta reprezentowana była przez kanarki:czerwone,żółte,czerwono-czarne,czerwone mozaikowe,czerwono-czarne mozaikowe,agatowe,zielone.Kanarki zielone reprezentowała jedna kolekcja,agatowe 4 ptaki,żółte 2 kolekcje,czerwone mozaikowe 1 samiec i kolekcja samic,czerwono czarne mozaikowe 1 samiec i 2(?) samice,czerwono czarne 1 kolekcja i 2 pojedynki.Największa grupę stanowiły kanarki czerwone(ok 15.kolekcji),które podzielone zostaly na ptaki intensywne i nieintensywne.

Kanarki kształtne:
W tym roku niespodziankę sprawiły glostery,których bylo mniej niż w latach poprzednich jednak to wciaż one stanowiły najwięskza grupę ptaków.Oprócz glosterów wystawione zostały:koroniaki niemieckie-1 kolekcja,lizardy-2 pojedynki,garbusy japońskie-4 kolekcje,bordery-1 kolekcja,bordery miniaturowe-7 kolekcji i 2 pojedynki.

Egzotyka

Papugi:
Wśród papug podziwiać można było:rozelle białolice dwóch odmian barwnych,modrolotki,nierozłaczki w kilku odmianach,wróbliczki 2 odmiany barwne ,aleksandretta większa,aleksandretty obrożne-kilka odmian,aleksandretty różowo pierśne,nimfy-kilka odmian,papużki faliste.

Drobna egzotyka:
Reprezentowana była ona przez :ryżowce,amadyny wspaniała,trzciniaki,papuzika czerwonolicego.

Basztardy:
Wśród tych ptaków wystawiono 4 krzyżówki kanarka z kulczykiem mozambickim.

Cóż więcej można powiedzieć,zapraszamy w następnym roku z nadzieja liczniejszego przybycia wystawców.Na pewno jeszcze wiele pracy i poprawek przed nami ale mam nadzieję ,że z każdym rokiem wystawa ta zyskiwać będzie na prestiżu i wartości. Nie długo zdjęcia ptaków z wystawy.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Listopada 30, 2010, 06:09:26 »

Granos jeśli masz katalog w wersji elektronicznej to go zamieść na forum.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #2 : Grudnia 01, 2010, 07:45:49 »

No tak już mnie uświadomiono że żadnego katalogu na Waszej wystawie nie było,nawet tego papierowego dla wystawców.
Tylko jakoś trudno mi zrozumieć że impreza w która chce się posługiwać nazwą Mistrzostwa Polski nie  wydaje katalogu,dla mnie to kompromitacja dla organizatorów.
Napiszcie chociaż ile było kolekcji kanarków.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Grudnia 01, 2010, 08:16:25 »

Pisałem,zamiast katalogów mieliśmy karty ocen.Po co powielać wyniki jeśli zwiedzajacy maja poglad wyników na kartach? Wyniki zostały podane, tylko poprostu w innej formie.

Mark dalczego piszesz ,że to kompromitacja organizatorów? Nawet nie widziałeś tej wystawy.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #4 : Grudnia 01, 2010, 09:51:10 »

No tak już mnie uświadomiono że żadnego katalogu na Waszej wystawie nie było,nawet tego papierowego dla wystawców.
Tylko jakoś trudno mi zrozumieć że impreza w która chce się posługiwać nazwą Mistrzostwa Polski nie  wydaje katalogu,dla mnie to kompromitacja dla organizatorów.
Napiszcie chociaż ile było kolekcji kanarków.

Marek z całym szacunkiem, ale żałosny jesteś z tym katalogiem.
W zamian nasi hodowcy mają zagwarantowany przejazd w niedzielę autobusem  na MP i dowóz kanarków na ocenę i to dwa razy (poniedziałek-kanarki harceńskie, wtorek-pozostałe).
Pokaż mi stowarzyszenie które funduje swoim hodowcą takie możliwości. Ty sam musisz płacić za swoje wyjazdy z których wracasz szczęśliwy, bo masz katalog. A ja ma szczęśliwych hodowców, bo mogli zobaczyć i uczestniczyć w MP. Nie wszyscy są tak zamożni jak TY. Nie wszystkich stać na taką rozrzutność i wydatek ok. 400 zł za uczestnictwo w MP. Jak przy takim myśleniu, ptaków na ostatniej największej polskiej imprezie ornitologicznej ma być więcej? Katalog za wyjazd. Co wybrać? Marek wybrał katalog. A WY?
Darek Jagielski

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #5 : Grudnia 01, 2010, 09:54:14 »

Pisałem,zamiast katalogów mieliśmy karty ocen.Po co powielać wyniki jeśli zwiedzajacy maja poglad wyników na kartach? Wyniki zostały podane, tylko poprostu w innej formie.

Granos rozumiem że próbujesz bronić organizator-ów(a), ale niema czegoś takiego jak zamiast, bo katalog to tak samo jak karty ocen nieodzowny element każdej pokonkursowej wystawy, karty ocen potwierdzają wiarygodność katalogu który póŹniej można zabrać do domu i na spokojnie przestudjować. Przecież nie jesteś świeżakiem w tej dziedzinie i na nie jednej wystawie widziałeś jak to wygląda.
Dziwi mnie jeszcze tylko jedno Pan który piastuje wysokie stanowisko w łódzkim stowarzyszeniu po pojawieniu się katalogu z łazisk 2010 nie smacznie go skomentował (przynajmniej ja to tak odebrałem jeśli się mylę to przepraszam) a sam niema własnego katalogu.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #6 : Grudnia 01, 2010, 09:58:02 »

Pokaż mi stowarzyszenie które funduje swoim hodowcą takie możliwości.
Śmieszne bo przecież stowarzyszenie to HODOWCY, którzy łożą na nie składki więc tak czy tak wszystko jest "fundowane" z ich kieszeni.
Nie wszyscy są tak zamożni jak TY
Chyba cios poniżej pasa.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #7 : Grudnia 01, 2010, 10:07:01 »

Śmieszne bo przecież stowarzyszenie to HODOWCY, którzy łożą na nie składki więc tak czy tak wszystko jest "fundowane" z ich kieszeni.
Chyba cios poniżej pasa.
Chyba cios poniżej pasa.
Luka
Dla jasności kolego. Umieść ten cytat w którym krytykuję katalog wydany w łaziskach.
Pokaż mi stowarzyszenie które z Twojej zapłaconej składki ufundowało Ci wycieczkę, darmowy przejazd i dalej normalnie bez kłopotów prowadzi swoją działalność w stowarzyszeniu.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #8 : Grudnia 01, 2010, 10:16:38 »

http://kanarki.eu/index.php/topic,2441.msg13035.html JA odebrałem to jako takie niesmaczne "wymądrzanie się" pewnie nie tylko ja. Nigdzie nie napisałem że skrytykował więc proszę nie wyostrzać.

Tu pozostanę przy zdaniu że stowarzyszenie to HODOWCY je tworzący i chyba nie trzeba szerzej wyjaśniać? Kwestia wewnętrznego dogadania członków stowarzyszenia jak rozplanować budżet.
Czy łódzkie stowarzyszenie to jakaś "istota" która funduje wszystko jej członkom, rozważę wstąpienie do tego stowarzyszenia Mrugnicie
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2010, 10:20:01 wysane przez Luka » Zapisane

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Grudnia 01, 2010, 10:23:33 »

Proponowałbym po pierwsze uspokoić się i nie rozpoczynać kolejnych niepotrzebnych wymian zdań na tym forum ,które prowadza tylko do kłótni.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #10 : Grudnia 01, 2010, 10:28:21 »

Z mojej strony w 100% niema do nikogo wrogiego nastawienia i mam nadzieję że do mnie także nikt nie jest nastawiony jak do wroga , wszystko piszę z uśmiechem na twarzy, mało tego i co więcej nawet śmieszy mnie wpieranie komuś swoich racji. Mrugnicie
Pozdrawiam

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #11 : Grudnia 01, 2010, 11:08:53 »

Panie Darku nie chciałem postępować wg Pańskich metod i chyba robię to wbrew sobie ale chyba nieda się inaczej w tym przypadku dlatego odsyłam m.in. do Regulaminu wystaw PFO rozdział : 7.15 , można podać więcej ale poco? I chyba wszystko już jasne.

Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #12 : Grudnia 01, 2010, 11:26:02 »

Myślę,że skoro osoby zainteresowane(uczestnicy wystawy)są z wystawy zadowolone to nie ma o co "kruszyc kopii".Katalog jest przydatny ale nie niezbędny.Ważne,że hodowcy i odwiedzający znali punktacje i zwycięzców.Taki wspólny wyjazd to fajna i integrująca impreza.
Odbiegamy troszkę od tematu to miała byc"Relacja z I Mistrzostw Polski Centralnej i Pucharu Egzotyki-łódŹ 2010" a nie ich krytyka.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #13 : Grudnia 02, 2010, 08:26:14 »

Powtarzam brak katalogu z wystawy ,w której nazwie jest szumnie napisane Mistrzostwa Polski jest dla mnie kompromitacją dla organizatorów.
-Dlaczego nie jest mi dane dowiedzieć się jakich to mamy nowych Mistrzów Polski ?
-Dlaczego mnie jest mi dane dowiedzieć się jakie były wystawione ptaki?
-Dlaczego nie jest mi dane dowiedzieć się ile było ptaków na wystawie ?
-Dlaczego nie jest mi dane poznać nazwisk wystawców i ilości punktów jakie zdobyły ich ptaki?
Przecież każdy chce znać wyniki z  Mistrzostw Polski.
Największym pragnieniem organizatorów tej wystawy powinna być chęć pochwalenia się nowymi Mistrzami Polski i ilością wystawionych ptaków,a tu całkowita blokada informacji,a tu cisza.
Dowiemy się w końcu ile było tych ptaków na wystawie i jakich to nowych mamy  mistrzów czy tez nie dowiemy się tego nigdy?

Granos
Go
« Odpowiedz #14 : Grudnia 02, 2010, 08:48:12 »

Popieram w 100 % to co napisał jot-ka11.Jeśli uczestnicy i zwiedzajacy sa zadowoleni to w czym problem.

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!