Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
Wiadomoci: 15
|
 |
« : Stycznia 18, 2011, 10:35:03 » |
|
Sprzedam kanarki Gloster Korona i Consort barwy brązowej, oliwkowej (Fawn+zielony) i zielonej. Istnieje możliwość wysyłki pocztą. tel. 608591792
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 18, 2011, 10:08:53 » |
|
Wybacz mi kolego moje uwagi,ale glostery 'Fawn+zielony' nie istnieją bo jest to całkowicie nie możliwe z punkty widzenia genetyki,więc bardzo Cie proszę o nie wprowadzanie naszych użytkowników w błąd. Glosterów o barwie brązowej i oliwkowej też nie ma ,bo takich nazw się nie używa określając barwy glosterów. Staramy się na tym forum propagować właściwe nazewnictwo dotyczące hodowli kanarków,więc proszę abyś i Ty używał właściwego nazewnictwa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 19, 2011, 09:15:19 » |
|
Przepraszam za zamieszanie jeżeli się takie stworzyło być może zbyt swobodnie użyłem potocznych nazw jakie używane są miedzy hodowcami choć co do koloru brązowego to spotkałem z używaniem tej nazwy równolegle z nazwą cynamonową na stronach internetowych. Kolor "oliwkowy" (Fawn+zielony) przytoczyłem bo ciężko mi opisać jest barwę części moich glosterów jakie hoduję od kilku lat. Ptaki te zostały wyhodowane z dwóch samic barwy Fawn jakie zakupiłem kilka late temu i połączyłem je z samcami zielonym intensywnym i zielonym nieintensywnym. Wizualnie wrażenie jest takie że ptaki te mają jasność i barwę Fawn na bardzo jasnym i delikatnym zielonym tle. Zdjęcia przesłałem do eksperta i liczę że pomoże mi je prawidłowo sklasyfikować (ukłony dla "WILKa") Podsumowując koryguję opis mojego ogłoszenia do: Sprzedam kanarki Gloster Korona i Consort barwy cynamonowej, zielonej oraz szeki łaczące kolor Fawn i zielony. Istnieje możliwość wysyłki pocztą. tel. 608591792 Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 19, 2011, 02:41:29 » |
|
Witam Piotr_N Rezultatem połączenia glosterów samiec zielony(intensywny albo nieintensywny)x samica Fawn-płowa jest taki: samce zielone i szafirowe z (genem cynamona) : samice zielone i szafirowe innych opcji nie ma oczywiście jeżeli to były ptaki( genetycznie czyste) jak prześledzisz dalsze kojarzenia będziesz miał odpowiedz jakie masz ptaki. Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2011, 03:34:51 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 208
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 19, 2011, 06:37:57 » |
|
Witam Piotr_N Rezultatem połączenia glosterów samiec zielony(intensywny albo nieintensywny)x samica Fawn-płowa jest taki: samce zielone i szafirowe z (genem cynamona) : samice zielone i szafirowe innych opcji nie ma oczywiście jeżeli to były ptaki( genetycznie czyste) jak prześledzisz dalsze kojarzenia będziesz miał odpowiedz jakie masz ptaki. Pozdrawiam Popraw się! Inne opcje są! Nie publikuj informacji jeżeli ich nie sprawdziłeś/doświadczyłeś.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2011, 03:34:23 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 19, 2011, 07:03:47 » |
|
Jeżeli Ty norwiku24 sprawdziłeś takie informacje to bardzo proszę o podzielenie się nimi bo jeżeli uważasz ze są inne opcje niż te które przytoczył Wilk to jesteś lepszy niż wszystkie teksty Źródłowe dotyczące kojarzenia glosterów. Jedną z możliwości której nie pokazał Wilk może być uzyskanie samców fawn, ale ja uważam to za mało prawdopodobne. Jeżeli Ty sprawdziłeś inne możliwość we własnej hodowli to proszę o ich przytoczenie bo jestem niezmiernie ciekaw 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 19, 2011, 07:30:49 » |
|
Przepraszam, ja też walnąłem byka hehe, oczywiście że można uzyskać nie samce fawn ale samice fawn. Ale jedno jest pewne nie ma możliwości uzyskania zielonych fawn koniec kropka. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Uczeń4
Aktywny użytkownik

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 19, 2011, 07:34:10 » |
|
Opcja- samice fawn, również odpada.Problem ten już był rozważany.Pozostają możliwości podane przez WILK.a, pod warunkiem, że samce(ojcowie) nie były szczepione na kolor brunatny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
Rzeszów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 20, 2011, 08:30:00 » |
|
Po dalszej analizie wycofuje stwierdzenie "Fawn + zielony" i zamieniam je na "bardzo jasny cynamon + bardzo jasny zielony"  Co do historii tych ptaków to samice od których się zaczeło miały bardzo jednolite czyste ubarwienie bez zarysowanej melaniny o odcieniu jak najbardziej zblizonym do barwy FAWN choć prawdopodobnie był to cynamon. Natomiast samce któr były z nimi zestawione w pary były ptakami zilelonymi (intensywny i nieintensywny) które miały mieć gen cynamonu w sobie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 22, 2011, 09:51:14 » |
|
Określenie barwy glostera jako Fawn jest ostatnio dość powszechnie nadużywane ,a nadużycie to polega na tym ze hodowcy nie mają dostatecznej wiedzy i doświadczenia w hodowli glosterów o tej barwie i dlatego na zwykłe cynamony mówią fawn. Piotr_N ma po prostu do sprzedania ptaki intensywne cynamonowe (żółto-brunatne ) i ptaki intensywne zielone ( żółto-czarne). Cynamony to ptaki żółto-brunatne a Fawn czyli po polsku płowe to ptaki biało-brunatne. Należy pamiętać że glostery tej barwy to wielka rzadkość w polskich hodowlach. Jeśli kogoś poważnie interesuje hodowla glosterów biało-brunatnych to polecam poniższą dyskusje: http://kanarki.eu/index.php/topic,2183.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik