Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 13, 2025, 11:27:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Glostery  (Przeczytany 4548 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« : Stycznia 18, 2011, 10:35:03 »

Sprzedam kanarki Gloster Korona i Consort barwy brązowej, oliwkowej (Fawn+zielony) i zielonej. Istnieje możliwość wysyłki pocztą. tel. 608591792

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Stycznia 18, 2011, 10:08:53 »

Wybacz mi kolego moje uwagi,ale glostery 'Fawn+zielony' nie istnieją bo jest to całkowicie nie możliwe z punkty widzenia genetyki,więc  bardzo Cie proszę o nie wprowadzanie naszych użytkowników w błąd.
Glosterów o barwie brązowej i oliwkowej też nie ma ,bo takich nazw się nie używa określając barwy glosterów.
Staramy się na tym forum propagować właściwe nazewnictwo dotyczące hodowli kanarków,więc proszę abyś i Ty używał właściwego nazewnictwa.

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #2 : Stycznia 19, 2011, 09:15:19 »

Przepraszam za zamieszanie jeżeli się takie stworzyło być może zbyt swobodnie użyłem potocznych nazw jakie używane są miedzy hodowcami choć co do koloru brązowego to spotkałem z używaniem tej nazwy równolegle z nazwą cynamonową na  stronach internetowych.
Kolor "oliwkowy" (Fawn+zielony)  przytoczyłem bo ciężko mi opisać jest barwę części moich glosterów jakie hoduję od kilku lat. Ptaki te zostały wyhodowane z dwóch samic barwy Fawn jakie zakupiłem kilka late temu i połączyłem je z samcami zielonym intensywnym i zielonym nieintensywnym. Wizualnie wrażenie jest takie że ptaki te mają jasność i barwę Fawn na bardzo jasnym i delikatnym zielonym tle. Zdjęcia przesłałem do eksperta i liczę że pomoże mi je prawidłowo sklasyfikować (ukłony dla "WILKa")
Podsumowując koryguję opis mojego ogłoszenia do: 

Sprzedam kanarki Gloster Korona i Consort barwy cynamonowej, zielonej oraz szeki łaczące kolor Fawn i zielony. Istnieje możliwość wysyłki pocztą. tel. 608591792

Pozdrawiam Umiech

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #3 : Stycznia 19, 2011, 02:41:29 »

Witam
Piotr_N  Rezultatem połączenia glosterów samiec zielony(intensywny albo nieintensywny)x samica Fawn-płowa jest taki: samce zielone i szafirowe z (genem cynamona)
                            : samice zielone i szafirowe
innych opcji nie ma oczywiście jeżeli to były ptaki( genetycznie czyste) jak prześledzisz dalsze
kojarzenia będziesz miał odpowiedz jakie masz ptaki.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2011, 03:34:51 wysane przez Luka » Zapisane

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #4 : Stycznia 19, 2011, 06:37:57 »

Witam
Piotr_N  Rezultatem połączenia glosterów samiec zielony(intensywny albo nieintensywny)x samica Fawn-płowa jest taki: samce zielone i szafirowe z (genem cynamona)
                            : samice zielone i szafirowe
innych opcji nie ma oczywiście jeżeli to były ptaki( genetycznie czyste) jak prześledzisz dalsze
kojarzenia będziesz miał odpowiedz jakie masz ptaki.
Pozdrawiam
Popraw się!
Inne opcje są!
Nie publikuj informacji jeżeli ich nie sprawdziłeś/doświadczyłeś.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2011, 03:34:23 wysane przez Luka » Zapisane

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #5 : Stycznia 19, 2011, 07:03:47 »

Jeżeli Ty norwiku24 sprawdziłeś takie informacje to bardzo proszę o podzielenie się nimi bo jeżeli uważasz ze są inne opcje niż te które przytoczył Wilk to jesteś lepszy niż wszystkie teksty Źródłowe dotyczące kojarzenia glosterów. Jedną z możliwości której nie pokazał Wilk może być uzyskanie samców fawn, ale ja uważam to za mało prawdopodobne. Jeżeli Ty sprawdziłeś inne możliwość we własnej hodowli to proszę o ich przytoczenie bo jestem niezmiernie ciekaw Co?

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #6 : Stycznia 19, 2011, 07:30:49 »

Przepraszam, ja też walnąłem byka hehe, oczywiście że można uzyskać nie samce fawn ale samice fawn. Ale jedno jest pewne nie ma możliwości uzyskania zielonych fawn koniec kropka. Mrugnicie

jot-ka11
Uczeń4
Aktywny użytkownik

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Stycznia 19, 2011, 07:34:10 »

Opcja- samice fawn, również odpada.Problem ten już był rozważany.Pozostają możliwości podane przez WILK.a, pod warunkiem, że samce(ojcowie) nie były szczepione na kolor brunatny.

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #8 : Stycznia 20, 2011, 08:30:00 »

Po dalszej analizie  wycofuje stwierdzenie "Fawn + zielony" i zamieniam je na "bardzo jasny cynamon + bardzo jasny zielony" Umiech

Co do historii tych ptaków to samice od których się zaczeło miały bardzo jednolite czyste ubarwienie bez zarysowanej melaniny o odcieniu jak najbardziej zblizonym do barwy FAWN choć prawdopodobnie był to cynamon. Natomiast samce któr były z nimi zestawione w pary były ptakami zilelonymi (intensywny i nieintensywny) które miały mieć gen cynamonu w sobie

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Stycznia 22, 2011, 09:51:14 »

Określenie barwy glostera jako Fawn jest ostatnio dość powszechnie nadużywane ,a nadużycie to polega na tym ze hodowcy nie mają dostatecznej wiedzy i doświadczenia w hodowli glosterów o tej barwie i dlatego na zwykłe cynamony mówią fawn.
Piotr_N  ma po prostu do sprzedania ptaki  intensywne cynamonowe (żółto-brunatne ) i ptaki intensywne zielone ( żółto-czarne).
Cynamony to ptaki żółto-brunatne a Fawn czyli po polsku płowe to ptaki biało-brunatne.
Należy pamiętać że glostery tej barwy to wielka rzadkość w polskich hodowlach.

Jeśli kogoś poważnie interesuje hodowla glosterów biało-brunatnych to polecam poniższą dyskusje:

http://kanarki.eu/index.php/topic,2183.0.html

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów

« Odpowiedz #10 : Stycznia 22, 2011, 09:14:52 »

Samczyk w dyskutowanym ubarwieniu.

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik