Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:05:02 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: obserwacje z mojej okolicy(opolskie)  (Przeczytany 14361 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 53

« : Stycznia 24, 2011, 03:36:17 »

W tym wątku będę wstawiać conieco z moich wypadów w teren jak i podawać widziane gatunki ptaków i ssaków.
Ptakami interesuje sie od zawsze ale tak na powaznie od 4-5 lat.Jeszcze mam problemy z rozpoznawaniem ptaków ale wtedy zawsze pomocne są fora czy znajomi.
Wychodząc w teren zabieram zawsze plecak i staram sie sprzatać teren po którym sie poruszam z butelek,puszek-te wędrują do skupu dzięki zebranym pieniadzom kupuję zboże na zimę dla ptaków.
towarzyszem moich wybraw jest siostra-kierowca a w okolicicznych wyprawach pies.
dzisiaj odwiedziłam stawy w krępnej pow.krapkowice
było sporo sikor bogatek,modraszek,kowalików,czarnogłówka,zięba,sójki,dzięcioł średni i duży.Były tez sarny z 50os i lis.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2011, 09:07:54 »

Czyli łączysz przyjemne z pożytecznym.Jak będziesz mocniej propagowac swój punkt widzenia przyrody i środowiska, to nasze lasy znów będą czyste i pełne zwierząt.

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Stycznia 25, 2011, 09:02:47 »

W zasadzie sprzatanie zaczęło sie prawie 11 lat temu gdy moj pies wpadł w kupę szkła i dość poważnie rozciął łapę od tej chwili zaczęłam sprzątac moją okolice i tereny leśne,pola tak gdzie jestem z psem by czuł się bezpiecznie.A teraz weszło to w nawyk i zawsze czy jestem z psem czy bez staram się conieco posprzatać a wieksze wysypiska zgłaszam na straż miejską-choc oni pewnie maja mnie dość hihi.
Jakos strasznie nie podoba mi się taki widok zwłaszcza w lasach czy polach-tam też rolnicy zostawiaja sznurki to tez sprzatam.poprostu wole spacerować czystymi drogami i cieszyć się widokiem wszelkiego rodzaju stworzen od owadow po ptaki,ssaki.
link do motyli i owadow
http://picasaweb.google.com/marzenapast/MotyleICmy#
http://picasaweb.google.com/marzenapast/Owady#
http://picasaweb.google.com/marzenapast/Wazki#
http://picasaweb.google.com/marzenapast/Owady02#

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2011, 11:11:19 »

Widac, że pasja fotografowania przyrody całkowicie Cię opanowała.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #4 : Stycznia 25, 2011, 04:39:30 »

Świetne zdjęcia, podpisane łacińskimi nazwami. Pełen profesjonalizm. Czyli, że po każdej takiej wyprawie wyszukujesz nazwy fotografowanych obiektów? Z pewnością zajmuje Ci to trochę czasu. Ale dzięki temu powstaje mała encyklopedia. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości w tym co robisz.
Piotrek.

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2011, 08:35:01 »

Dzięki.Korzystam z książek jak i forów o różnej tematyce tam dużo pomagają w oznaczaniu gatunków.Cieszę sie że ludzie maja cierpliwość jak podsyłam im fotki do identyfikacji.
Zrobiłam sobie w fotojokerze foto książke ale niestety nie podpisałam fotek.Ludzie się zachwycają widokiem różnych gatunków owadów,ptaków jednak właśnie zwracają uwagę na brak podpisów:(Nastepna napewno będzie z podpisami.
Fotografowanie daje mi wiele frajdy,szukanie owadów,uganianie się za ważkami czy motylami.Swiat przyrody jest piekny i udaje mi się zarażać ludzi do fotografowania nie tylko ptaków ale i owadów.W fotografii muszę się jeszcze sporo nauczyć,pamietać o perspektywie.
Moje marzenie to domek z 2 ha lasu,z 2 ha ląki i jakieś pole orne i duży staw ale to tylko marzenia za drogie na moje zarobki.żyć wśród przyrody taki zwierzęcy azyl gdzie nikt nie poluje,nie wycina drzew,nie zaśmieca brzegów wody......to tylko marzenia

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna
Wiadomoci: 50

« Odpowiedz #6 : Stycznia 27, 2011, 08:18:19 »

Monia bardzo fajne zdjęcia. Podziwiam Cię za to porządkowanie świata. Ja muszę przyznać ze wstydem, że o ile nie pozostawiam po sobie śmieci to tych spotykanych nie sprzątam. Mógłbym się tłumaczyć kilogramami sprzętu na plecach, lornetka, statyw, monopod itd. a le to mnie nie tłumaczy - zawstydziłem się.
Czym fotografujesz makro (makro to mój cel na 2011 + jaszczurka + rzekotka), a w sferze marzeń dudek (szukam od lat i jak do tej pory pojechałem specjalnie na dudka pod Rzeszów ale była i tylko usłyszałem jego śpiew.

Pozdrawiam

Piotr

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Stycznia 27, 2011, 08:34:43 »

Do makro do tej pory używałam sony H5  w tym roku będe próbowac z panasonic lumix FZ38 zobaczymy co ten aparat potrafi w rezerwie mam canon power shot sx120is.jutro napisze pare słów o wabieniu ciem.
Wcześniej też aż tak nie zwracałam na porzadki w terenie ale odkąd posiadam psa to mnie nauczyło ze lepiej zapobiegac niz leczyc.

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #8 : Stycznia 27, 2011, 10:09:40 »

Ja makro robiłem 7D + 17-85 IS + Raynox DCR 250 - możesz zerknąć na zdjęcia owadów www.logielka.waw.pl
Teraz mikołaj mi przyniósł 100 2.8 IS MAKRO więc apetyt na robalki rośnie - oby do wiosny Umiech

Pozdrowionka

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #9 : Stycznia 29, 2011, 08:59:43 »

Logiełka w poszukiwaniu Dudka nie potrzebnie jechałeś aż pod Rzeszów. Niedaleko masz Wisłę, a warto tam właśnie rozpocząć poszukiwania.
Jeśli chcesz już mieć pewne miejsce, w którym spotkasz Dudka, może warto będzie pojechać do rezerwatu Borowiec w powiecie Zwoleńskim. W ubiegłym sezonie lęgowym spotkałem tam Dudki.
Mam bardzo słabej jakości zdjęcie:

życzę powodzenia w poszukiwaniach. Marzenie jest do spełnienia.  Mrugnicie

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Stycznia 30, 2011, 07:11:56 »

Dzisiaj troche "męczyłam" ptaki z mojego lesnego karmnika cos tam wyszło ciekawego ale jeszcze nie jestem zadowolona.Dzisiejszy obiekt dzięcioł duży skutecznie broni sie od dobrego portretu chowając sie za cienkim drzewem.Sikorki i pełzacze nic sobie z nas(foce z siostrą) nie robią i nawet nie trzeba się maskować

Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konstancin-Jeziorna

« Odpowiedz #11 : Lutego 02, 2011, 09:42:50 »

Badziu ale mi smaku narobiłeś. Zwoleń to niedaleko, jakbyś widział go znowu daj znać - pojadę Umiech
Monia77 - gratki za dużego. Ja ostatnio na spacerze z małążonką widziałem pięknego czarnego - niestety nie miałem aparatu.

Pozdrawiam

monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Marca 25, 2011, 05:14:01 »

Logielka to masz tu rzekotkę pstrykniętą w zeszłym roku na wschodnich terenach(chełmskie)

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #13 : Marca 26, 2011, 10:03:28 »

Tu rzekotka ale w słabszej jakości niż u monia77:

RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #14 : Marca 28, 2011, 04:53:37 »

Ja miałem szczęście i znalazłem dziuplę dudka Umiech dorosłego ptaka nie udało mi się sfotografować, bo aparat mam cienki, ale młody wygląda fajnie Mrugnicie

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!