monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 53
|
 |
« : Stycznia 24, 2011, 03:36:17 » |
|
W tym wątku będę wstawiać conieco z moich wypadów w teren jak i podawać widziane gatunki ptaków i ssaków. Ptakami interesuje sie od zawsze ale tak na powaznie od 4-5 lat.Jeszcze mam problemy z rozpoznawaniem ptaków ale wtedy zawsze pomocne są fora czy znajomi. Wychodząc w teren zabieram zawsze plecak i staram sie sprzatać teren po którym sie poruszam z butelek,puszek-te wędrują do skupu dzięki zebranym pieniadzom kupuję zboże na zimę dla ptaków. towarzyszem moich wybraw jest siostra-kierowca a w okolicicznych wyprawach pies. dzisiaj odwiedziłam stawy w krępnej pow.krapkowice było sporo sikor bogatek,modraszek,kowalików,czarnogłówka,zięba,sójki,dzięcioł średni i duży.Były tez sarny z 50os i lis.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 24, 2011, 09:07:54 » |
|
Czyli łączysz przyjemne z pożytecznym.Jak będziesz mocniej propagowac swój punkt widzenia przyrody i środowiska, to nasze lasy znów będą czyste i pełne zwierząt.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2011, 11:11:19 » |
|
Widac, że pasja fotografowania przyrody całkowicie Cię opanowała.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 25, 2011, 04:39:30 » |
|
Świetne zdjęcia, podpisane łacińskimi nazwami. Pełen profesjonalizm. Czyli, że po każdej takiej wyprawie wyszukujesz nazwy fotografowanych obiektów? Z pewnością zajmuje Ci to trochę czasu. Ale dzięki temu powstaje mała encyklopedia. Pozdrawiam i życzę dużo wytrwałości w tym co robisz. Piotrek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2011, 08:35:01 » |
|
Dzięki.Korzystam z książek jak i forów o różnej tematyce tam dużo pomagają w oznaczaniu gatunków.Cieszę sie że ludzie maja cierpliwość jak podsyłam im fotki do identyfikacji. Zrobiłam sobie w fotojokerze foto książke ale niestety nie podpisałam fotek.Ludzie się zachwycają widokiem różnych gatunków owadów,ptaków jednak właśnie zwracają uwagę na brak podpisów:(Nastepna napewno będzie z podpisami. Fotografowanie daje mi wiele frajdy,szukanie owadów,uganianie się za ważkami czy motylami.Swiat przyrody jest piekny i udaje mi się zarażać ludzi do fotografowania nie tylko ptaków ale i owadów.W fotografii muszę się jeszcze sporo nauczyć,pamietać o perspektywie. Moje marzenie to domek z 2 ha lasu,z 2 ha ląki i jakieś pole orne i duży staw ale to tylko marzenia za drogie na moje zarobki.żyć wśród przyrody taki zwierzęcy azyl gdzie nikt nie poluje,nie wycina drzew,nie zaśmieca brzegów wody......to tylko marzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konstancin-Jeziorna
Wiadomoci: 50
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 27, 2011, 08:18:19 » |
|
Monia bardzo fajne zdjęcia. Podziwiam Cię za to porządkowanie świata. Ja muszę przyznać ze wstydem, że o ile nie pozostawiam po sobie śmieci to tych spotykanych nie sprzątam. Mógłbym się tłumaczyć kilogramami sprzętu na plecach, lornetka, statyw, monopod itd. a le to mnie nie tłumaczy - zawstydziłem się. Czym fotografujesz makro (makro to mój cel na 2011 + jaszczurka + rzekotka), a w sferze marzeń dudek (szukam od lat i jak do tej pory pojechałem specjalnie na dudka pod Rzeszów ale była i tylko usłyszałem jego śpiew.
Pozdrawiam
Piotr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 27, 2011, 08:34:43 » |
|
Do makro do tej pory używałam sony H5 w tym roku będe próbowac z panasonic lumix FZ38 zobaczymy co ten aparat potrafi w rezerwie mam canon power shot sx120is.jutro napisze pare słów o wabieniu ciem. Wcześniej też aż tak nie zwracałam na porzadki w terenie ale odkąd posiadam psa to mnie nauczyło ze lepiej zapobiegac niz leczyc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konstancin-Jeziorna
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 27, 2011, 10:09:40 » |
|
Ja makro robiłem 7D + 17-85 IS + Raynox DCR 250 - możesz zerknąć na zdjęcia owadów www.logielka.waw.plTeraz mikołaj mi przyniósł 100 2.8 IS MAKRO więc apetyt na robalki rośnie - oby do wiosny  Pozdrowionka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 29, 2011, 08:59:43 » |
|
Logiełka w poszukiwaniu Dudka nie potrzebnie jechałeś aż pod Rzeszów. Niedaleko masz Wisłę, a warto tam właśnie rozpocząć poszukiwania. Jeśli chcesz już mieć pewne miejsce, w którym spotkasz Dudka, może warto będzie pojechać do rezerwatu Borowiec w powiecie Zwoleńskim. W ubiegłym sezonie lęgowym spotkałem tam Dudki. Mam bardzo słabej jakości zdjęcie:  życzę powodzenia w poszukiwaniach. Marzenie jest do spełnienia. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 30, 2011, 07:11:56 » |
|
Dzisiaj troche "męczyłam" ptaki z mojego lesnego karmnika cos tam wyszło ciekawego ale jeszcze nie jestem zadowolona.Dzisiejszy obiekt dzięcioł duży skutecznie broni sie od dobrego portretu chowając sie za cienkim drzewem.Sikorki i pełzacze nic sobie z nas(foce z siostrą) nie robią i nawet nie trzeba się maskować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Logiełka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Konstancin-Jeziorna
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 02, 2011, 09:42:50 » |
|
Badziu ale mi smaku narobiłeś. Zwoleń to niedaleko, jakbyś widział go znowu daj znać - pojadę Monia77 - gratki za dużego. Ja ostatnio na spacerze z małążonką widziałem pięknego czarnego - niestety nie miałem aparatu. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
monia77
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 25, 2011, 05:14:01 » |
|
Logielka to masz tu rzekotkę pstrykniętą w zeszłym roku na wschodnich terenach(chełmskie) 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 26, 2011, 10:03:28 » |
|
Tu rzekotka ale w słabszej jakości niż u monia77: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
RomeoFinch
Uczeń1
Nowy użytkownik
Gorzyce Wielkie
Wiadomoci: 32
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 28, 2011, 04:53:37 » |
|
Ja miałem szczęście i znalazłem dziuplę dudka  dorosłego ptaka nie udało mi się sfotografować, bo aparat mam cienki, ale młody wygląda fajnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|