Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:34:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pierwszy kanarek i 1 pytanie o podłoże  (Przeczytany 9001 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Robi68
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 4

« : Stycznia 25, 2011, 05:15:16 »

Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Od paru dni jesteśmy posiadaczami naszego glosterka.
Ptak chyba nieżle zniosł przeprowadzkę do nowego domu. Kupiliśmy go od hodowcy. Jest samcem z 2010, po dwóch dniach zaczął poranne śpiewy, jest bardzo ufny i towarzyski zupełnie się nie boi a wręcz interesuje się tym co robimy. 3 dnia otworzyliśmy mu klatkę sam wyszedł i zaczął uczyć się latać. Na początku latał chaotycznie, ale z biegiem czasu nabierał wprawy (u hodowcy cały czas przebywał w klatce) 4 dnia sam wraca do klatki (całkiem sprytna sztuka nam się trafiła) i wydaje się być szczęśliwy Chichot. Nie spodziewałem się że kanarek może być taki fajny, a jego energiczny tryb życia udziela się domownikom.

Jedyny problem to podłoże klatki. U hodowcy na dnie klatek były gazety. My chcielibyśmy mieć piasek. Hodowca zalecił nam stopniowe przyzwyczajanie go do piasku (bo się zamuli) Czy to konieczne i jak to zrobić i ile czasu ma to trwać? Na razie daliśmy też gazety, bo nie chcemy zrobić mu krzywdy.  Pozdrawiamy i dziękujemy

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Stycznia 25, 2011, 05:19:03 »

Bez obaw syp piasek na dno klatki, kanarkowi na 100% nic nie będzie, nie wiem co ma oznaczać że się zamuli ale to jakaś bzdura. Mrugnicie

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #2 : Stycznia 25, 2011, 05:22:42 »

Ja daje 1-2 łyżeczki piasku na dno. Zamulić  Co? nie bardzo wiem o co chodzi.

Fajowy twój kanarek i mądry! Mój Maciuś przyleciał dziś do mnie do drugiego pokoju i usiadł na monitorze w czasie gdy pracowałam. Zdecydowanie szukał towarzystwa.

Robi68
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Stycznia 25, 2011, 05:32:04 »

Dzięki za szybką odpowiedż. Zamulenie zrozumiałem tak że nieprzyzwyczajony kanarek łapczywie za dużo naje się piasku i może zginąć.
Hodowca jest znaną postacią wśród hodowców. Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenia z przenoszeniem kanarka z gazety na piasek?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #4 : Stycznia 25, 2011, 05:59:36 »

Nie musisz się niczego obawiać. Gazety daje się w celu łatwiejszego utrzymania czystości. Wtedy jednak i tak podajesz piasek w jakimś naczyniu. Równie dobrze tym piaskiem też mógłby się zamulić. Nie ma obawy, że kanarek zje Ci cały piasek z klatki.  Duy umiech
Z pewnością sprawisz mu wiele radości wysypując podłoże piaskiem. A więc śmiało. Tylko oczywiście piasek musi być czysty. W sklepach zoologicznych dostaniesz taki bez problemu. 

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #5 : Stycznia 25, 2011, 07:16:53 »

Przy jednym kanarku nie żałował bym mu piasku Chichot. Na pewno nie zaszkodzi.

pietkiesia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 11

« Odpowiedz #6 : Stycznia 25, 2011, 09:18:00 »

Co prawda kanarka mam również od paru dni i mało doświadczenia, ale może na razie nasypać mu dla pewności pół łyżeczki piasku, albo nawet mniej, i zobaczyć jak się będzie zachowywał? Ja chyba tak zrobię.
Hodowca od którego kupiłam swojego kanarka mówił mi to samo, tez trzyma swoje ptaki na gazetach . Czy może od pana Krzysztofa z Warszawy kupowaliście waszego glosterka?
Swojego ptaszka mam od niedzieli, może jutro odważę się go wypuścić z klatki. Rozśpiewał się już następnego dnia po przeprowadzce do mnie:)

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #7 : Stycznia 25, 2011, 10:15:01 »

Co do piasku to bez obaw ,jeżeli będzie czysty a nie prosto z piaskownicy to nie powinien zaszkodzić , a wręcz nawet pomóc. Najlepiej jakby był żwirkowaty to ptaki wybiorą sobie odpowiednie kamyczki i wykorzystają jako gastrolity pomocne w trawieniu ziarna . Co do gazety to oczywiście służy ona głównie jako ułatwienie przy sprzątaniu i na pewno kanarek nie będzie za nią tęsknił jeśli zastąpisz ją np. czystym papierem (bez nadruku). Ja też wykładam dno klatki papierem (od ksero) a potem jeszcze wysypuję na niego piasek i to w ilości około pół szklanki na klatkę i jeszcze żaden kanarek z tego powodu nie padł.

Robi68
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Stycznia 25, 2011, 11:26:21 »

Dziękuję za zainteresowanie moim pytaniem. Po telefonicznej konsultacji z hodowcą Umiech będziemy stopniowo przyzwyczajać kanarka do piasku (podawać niewielkie ilości w deserówce).
Być może można by wsypać mu piasek na dno i nic by się nie stało, ale ryzyko jest za duże (znane są przykre konsekwencje takiego postępowania). Nie chcemy zrobić mu przecież krzywdy, czas nas nie goni więc nie ma potrzeby podejmowania ryzyka. Do tej pory kanarek mieszkał bez piasku, więc mu go nie brakuje, a na przyjemności przyjdzie jeszcze czas. Na razie i tak mu nie brak nowych wrażeń po przeprowadzce. Świetnie się zaaklimatyzował w nowym domu swobodnie lata po pokoju i wlatuje do klatki. Ma super towarzyski charakter (ale to zasługa jego poprzedniego właściciela i hodowcy, zainteresowanii wiedzą o kim mowa) Pozdrawiam i dziękuję

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #9 : Stycznia 26, 2011, 09:18:41 »

Czy mam z tego rozumieć że hodowca nie podawał ptakom piasku? wcale?
Piasek jest konieczny i nie zaszkodzi nawet jak dasz go 3kg na dno.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #10 : Stycznia 26, 2011, 01:32:18 »

Pamiętać należy, że nowoczesne hodowle kanarków "prowadzone" są na rusztach umieszczonych na dnie klatki. Hodowcy wtedy podają swoim podopiecznych grit w osobnych naczyniach. Taki system trzymania ptaków jest moim zdaniem dużo zdrowszy dla ptaków. Wysypany na dno piasek, jest co prawda suplementem diety dla kanarków, ale też skleja odchody. Tak więc kanarki dziobiąc piasek, wydziobują odchody. Piasek na pewno nie zaszkodzi ale też trzeba go często wymieniać. Dlatego o wiele bardziej higieniczną czynnością, w pzypadku nie posiadania klatek z rusztem, jest uważam wymiana każdego dnia gazety oraz podawanie np. gritu w osobnych naczyniach.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!