Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:18:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pobudzony samiec nie akceptuje samicy gotowej do lęgów.  (Przeczytany 4716 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 21

« : Lutego 04, 2011, 09:37:21 »

Witam.Mam pewien problem.Do tej pory miałam parkę kanarków,samiec pobudzony do lęgów za to samica w ogóle,żadnych oznak gotowości ani chęci.Kilka dni temu dostałam drugą samiczkę,która jest już w pełni przygotowana i chętna do lęgów.Chciałam więc zrobić podmianę i połączyć samca z nową samiczką.Okazało się jednak że to nie takie proste,ponieważ mój samiec nie chce nowej koleżanki,dziobie ją i gania po klatce.Musiałam więc je rozdzielić.Co mam z tym moim buntownikiem zrobić,oddać mu samiczkę z którą był do tej pory i czy w ogóle kiedykolwiek zaakceptuje nową samiczkę.Proszę o pomoc  Smutny

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Lutego 04, 2011, 09:58:14 »

Możesz spróbować wieczorem przed zgaszeniem światła wpuścić samca potem zgasić światło a rano gdy się ptaki obudzą obok siebie możliwe że się zaakceptują . Pozdrawiam Mrugnicie

Sygnum - D027
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #2 : Lutego 04, 2011, 01:13:38 »

Skoro trzymałaś parkę kanarków razem jakiś czas to samiec może być przywiązany do poprzedniej samiczki (nie przyzwyczajony do poligamii) i gwałtowna zamiana samic mogła wywołać u niego agresje. Proponuje zabrać samca od samic na kilka dni aby był odizolowany. Po pewnym czasie można próbować wpuszczać go do wybranej przez Ciebie samicy jeśli zobaczysz że ta samica interesuje się gniazdem, a wtedy możliwe że zmieni się jego podejście. Pozdrawiam

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lutego 04, 2011, 01:57:42 »

Samiec od wczoraj jest sam,nie widzi samic ale słyszy i to właśnie tą nową ponieważ ona ciągle odpowiada na jego śpiew.Zobaczymy,może się do niej w końcu przekona.Dziękuję i pozdrawiam.

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #4 : Lutego 04, 2011, 11:09:56 »

takie gonitwy samca za samicą są normalne! A tym bardziej jak ją goni ze śpiewem!

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lutego 04, 2011, 11:52:12 »

Tak wiem,ale u mojego samca widać agresje w stosunku do samicy,nie śpiewa tylko dziwnie popiskuje a do tego ją dziobie.Więc na pewno nie jest to zwykła przyjacielska gonitwa.

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lutego 07, 2011, 10:45:46 »

Trochę mojej cierpliwości,kilka dni w samotności i w końcu zaakceptował nową samiczkę,zaczyna już nawet się do niej poważnie zalecać Mrugnicie

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Lutego 08, 2011, 12:39:48 »

Wszystko dobre co się dobrze kończy. ;)Teraz należy im życzyc udanego potomstwa.

sylwka32
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lutego 09, 2011, 03:29:46 »

Pewnie tak,tylko że pojawił się nowy problem Mianowicie mojemu samczykowi chyba coś się w głowie pomieszało, co prawda od rana zachowuje się jak na samca w okresie lęgowym przystało,a po południu znosi do gniazda co mu w dziób wpadnie i sam w nie zasiada,a gdy samiczka zbliża się do gniazda zaraz ją przegania.Nie wiem o co tu chodzi ale to chyba dziwne zachowanie u samca.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #9 : Lutego 09, 2011, 06:17:24 »

Pewnie jest to niestandardowe zachowanie, ale ja w zeszłym roku miałem samca miniatury hiszpańskiej, który wspólnie z samicą wysiadywał jajka, karmił młode i siedział na nich.Nie przeszkadzało im to w tworzeniu zgodnego związku.Nie wiem jak jest z dzikimi kanarkami na wolności, ale wiele gatunków ptaków zachowuje się podobnie.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!