Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudzień 30, 2024, 11:11:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pierwsze jajo - podmiana. Pomocy!  (Przeczytany 9634 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« : Kwiecień 24, 2011, 03:16:29 »

Nie mogla samiczka wybrac lepszego dnia na skladanie jajka jak niedziela wielkanocna Uśmiech

Okolo 7:30 zobaczylem samice siedzaca na gniezdzie. Zgonilem ja z niego po czym zaobaczylem tam jajeczko. Zabralem je i po 30 sek wrocilem ze sztucznym do podmiany. Niestety samica jak do tej pory nie usiadla na tym podmienionym. Minelo juz okolo 2godz od czasu podmiany i nie widac u samicy jakiegos wiekszego zainterasowania tym sztucznym jajkiem. Samica byla juz kilkakrotnie przy gniezdzie, poprawiala go troche, przygladala sie jajku ale na nim nie usiadla.
Czy cos zrobilem zle? Czy mozliwe jest ze ona rozpoznala ze to nie jej jajko? Sztuczne jajka wygladaja wrecz identycznie do tych prawdziwych. Co bedzie jesli jutro zniesie kolejne?
To sa pierwsze legi tej samicy i samca. Sa oni para ktora przybywa w klatce razem caly czas. Nie sa para tylko legowa. Samica ma okolo roku (mowiono mi ze okolo 8-9 miesiecy) i jest u nas w domu z naszym samcem od 2 tygodni.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2011, 05:26:07 »

Bez obaw nic się nie dzieje Uśmiech samice zazwyczaj siadają dopiero na jaja w 3-4 dniu ( 3-4 jaju ) na pewno gdy zniesie 3 jajo już zacznie siadać do gniazda . Z takimi problemami nie lepiej napisać do kogoś na PW nawet do tych 2-3 osób niż zakładać nowy temat? ( nie czepiam się lecz pytam by nie zaśmiecać forum Mrugnięcie)

Sygnum - D027
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2011, 07:46:01 »

Bez obaw nic się nie dzieje Uśmiech samice zazwyczaj siadają dopiero na jaja w 3-4 dniu ( 3-4 jaju ) na pewno gdy zniesie 3 jajo już zacznie siadać do gniazda . Z takimi problemami nie lepiej napisać do kogoś na PW nawet do tych 2-3 osób niż zakładać nowy temat? ( nie czepiam się lecz pytam by nie zaśmiecać forum Mrugnięcie)
To nie jest żadne zaśmiecanie forum! To normalne pytanie Wartościowe dla początkujących np takich jak ja. Są na tym forum ludzie którzy jeszcze nie wiedzą wszystkiego Ja np czegoś sie z tego tematu dowiedziałam. Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2011, 07:52:53 »

Gratuluję wielkanocnego jajka.Reakcja samicy jest jak najbardziej prawidłowa.Następne jajko też podmień.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2011, 08:11:50 »

nojka wyraznie napisałem że nie czepiam się lecz pytam tylko. Nie musisz wykrzykników pisać jak byś mi nie wiem co chciał przekazać . Ciesze się że pomogłem ale coś mi się kojarzy że był podobny temat i było już to pisane Uśmiech Pozdrawiam i życzę Wesołych i spokojnych świąt Mrugnięcie

Sygnum - D027
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2011, 08:13:54 »

Przepraszam za pisownie , nie wiedziałem że jesteś Kobietą Uśmiech

Sygnum - D027
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 24, 2011, 08:46:23 »

Przepraszam za pisownie , nie wiedziałem że jesteś Kobietą Uśmiech :-D ok:-) nie gniewam sie.  Też życze wesołych świąt :-)

draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2011, 02:29:42 »

Dzieki wszystkim za pomoc i szybka odpowiedz.

Osobiscie jestem zwolennikiem pisania/pytania na forum w celu pomocy innym takim jak ja w przyszlosci. Zawsze najpierw szukam podobnych watkow ale w tym dziale nic takiego nie znalazlem.

Samica wieczorem zaczela porzadkowac gniazdko i przesiadywac w nim co jakis czas po kilka minut. Zobaczymy co jutro przyniesie.

draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 30, 2011, 04:03:44 »

Od niedzieli samiczka skladala po 1 jajku as do wczoraj a od 3 jajka zaczela siedziec na nich. Po 4 podmienilem na prawdziwe. Zobaczymy co z tego wyjdzie jesli wogole cos wyjdzie bo to jest ich "pierwszy raz".

zaba89
Gość
« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2011, 09:30:40 »

jesli samiec spisal sie w kryciu to beda mlode:) zycze aby bylo ich tyle ile zlozonych jajek:)

pozdro.

draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2011, 04:08:24 »

Dzisiaj mija 16 dzien od podmiany i niestety nie ma maluszkow. Jaj nie sprawdzalem w czasie wysiadania wiec nie wiem czy wogole byly zaplodnione czy tez nie.
Jutro wyciagne gniazdko z jajkami z klatki i dokladnie im sie przygladne (przeswietle) ale watpie zeby cos tam bylo.
Czy macie jakas rade na sposob zabrania gniazdka zeby zminimalizowac depresje samiczki ? Myslalem nad otwrzeniem klatki z nadzieja ze samiczka wyleci na chwile i wowczas zabiore jej gniazdko.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Maj 13, 2011, 06:32:53 »

Najlepiej to jej wytłumacz, że z tych jajek już nici Mrugnięcie, ale żarty na bok, po prostu zabierz a na drugi dzień nie będzie śladu po depresji.

zaba89
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2011, 09:54:24 »

Chyba samiczka sie nie poplacze Język nie no a tak na powaznie to usun gniazdko i po problemie, samiczce nic nie bedzie.Tak jak jot_ka napisal. pozdro.

draku007
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Maj 15, 2011, 02:15:11 »

Samiczce moze i nic nie bedzie, gorzej ze mna... bidulka tyle sie nasiedziala Uśmiech

Gniazdko usuniete!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Maj 15, 2011, 02:32:23 »

Nie wiem jakie tam u Ciebie są dostępne środki antydepresyjne, ale łyknij i po kłopocie.Myślałem, że to samiczce należy wytłumaczyc, nie sądziłem, że to Ty potrzebujesz otuchy Chichot.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!