Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:53:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Teraz lęgi oraz problem z samicą siędzącą w gnieŹdzie  (Przeczytany 9568 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa
Wiadomoci: 65

« : Maja 23, 2011, 03:54:38 »

Hej.

Zakupiłem 2 tygodnie temu samiczkę kanarka (ogólnie hodowca zaznaczył że jest gotowa do lęgu) i wpuściłem ją do moich pozostałych ptaków, po 2 dniach zauważyłem że samiczka buduje gniazdo ze wszystkiego co ma pod dziobem w związku z czym dałem jej gniazdo bez wkładki filcowej i samiczka w 1 dzień zbudowała piękne gniazdo, po czym przystąpiła do wzywania samców(mam 4) upatrzyła sobie dwa samce a trzeciego (najbardziej rozwiniętego) olała. I tu się zaczyna problem na początku gdy intensywnie pikała w gniazdku dwa samce próbowały dostać się do niej jednocześnie co skończyło się króciutką zwadą(samce strasznie się lubią) i rezygnacją z kopulacji, raz wieczorem samiczka odwrócona do wszystkich ogonkiem pikała intensywnie w związku z czym przyleciał trzeci samiec dwukrotnie z nią kopulował po czym gdy samiczka się odwróciła zgoniła samca zaskoczona że to nie był żaden z jej wybranków niestety samica nie złożyła jajka(minęło 5dni), podejrzewam że samiec nie mógł się dostać do niej w tym gniazdku. Przeniosłem samice do osobnej klatki to jak słyszała samce przykucała na grzędzie w odpowiedniej pozycji, niestety po wpuszczeniu najbardziej lubianego przez nią samca samica olała żerdkę i siedząc w gniazdku wzywa samca a gdy ten wskakuje do gniazda, próbuje odbyć kopulację w "powietrzu" i rezygnuje, dlatego też mam pytanie czy jest jakaś szansa żeby przymusić/skłonić samice do przykucnięcia na żerdce?
W ciągu dnia samiec gdzieś z 5-6 razy próbuje dostać się do samicy ale zawsze kończy się na tym samym. Czy mam oddzielić ptaki tak żeby się widziały i próbować wpuszczać samca do samicy, czy może zabrać samicy na krótki czas gniazdko itd? I ostanie pytanie czy w ogóle jest jeszcze szansa na lęgi w maju?

Proszę o pomoc.

Mam wrażenie że większość świata jest o dwa kieliszki do tyłu.Umiech
Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #1 : Maja 23, 2011, 03:58:05 »

Dodam że samiec śpiewa w klatce z samicą beż okazji(a to śpiewa sam z siebie, a to do pozostałych ptaków a to do samicy) co jeszcze bardziej nakręca samice i przez pół dnia pika do samca.

zaba89
Go
« Odpowiedz #2 : Maja 23, 2011, 04:01:27 »

Niech kryje samice w gniazdku, napewno sobie poradzi, one lepiej wiedza jak kryc wiec musisz czekac, a pisales ze minelo 5 dni od kopulacji i jajka nie ma? No to co z tego poczekaj okolo 7-9 dni i zobaczysz czy 1 jajko bedzie:) mysle ze bedzie Umiech wiecej cierpliwosci i bedzie Ok. POZDRAWIAM..,

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #3 : Maja 23, 2011, 04:09:56 »

dziś niestety mija dokładnie 10 dzień więc raczej z tego jajka nici sorki ale ostatnio tak się zakręciłem że mi się dni pokręciły:/ dodam że samiczka ma plamę lęgową

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Maja 23, 2011, 06:35:16 »

Daj jej samca i gniazdo, i cierpliwie czekaj.To hobby uczy pokory. Mrugnicie

zaba89
Go
« Odpowiedz #5 : Maja 24, 2011, 10:08:26 »

Otoz to co napisal moj poprzednik. To hobby uczy pokory oraz mega cierpliwosci.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #6 : Maja 24, 2011, 01:04:28 »

Postanowiłem zamienić samce na tego którego samica niezbyt lubi ponieważ zauważyłem że te dwa samczyki tak bardzo się lubią że cały dzień gadają ze sobą olewając samiczkę (nawet zauważyłem jak od czasu do czasu jeden karmi drugiego;/). Przy tym trzecim samczyku samiczka zrobiła się strasznie ruchliwa skacze ciągle po klatce nie zwraca uwagi na gniazdo, samczyk co jakieś 20min śpiewa do niej dodatkowo ok. 30 min temu zauważyłem że samczyk śpiewając gonił samiczkę po klatce po czym samiczka przystanęła na żerdce i odbyła się pierwsza i do tego dość długa kopulacja bo trwała jakieś 15-25 sek po czym samczyk został strącony przez samiczkę i pikał na dnie klatki:) Dlatego też dołożyłem do klatki drugie gniazdko, samiczka parę razy chwilę w nim posiedziała a teraz dalej skacze po klatce i macha co jakiś czas skrzydełkami oraz pojemnik z włóczką jakby chciała zbudować nowe gniazdo(wydaje mi się że samiczka dla każdego samca buduje nowe gniazdo). A teraz pozostaje cierpliwie czekać:)

pozdr.Umiech

zaba89
Go
« Odpowiedz #7 : Maja 24, 2011, 03:18:27 »

Po co tyle gniazd! Daj jej jedno gniazdo i nie cuduj.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #8 : Maja 28, 2011, 11:42:28 »

We wtorek samczyk z samiczką kopulował 2 razy, w środę nic, w czwartek 4 razy, piątek też 4 a dziś tam coś słyszałem więc podejrzewam że dziś tez coś tam porobiły(1-2). Zostawiłem jedno gniazdo, samiczka na drugi dzień się nim zainteresowała, trochę mościła i co jakiś czas w nim przesiaduje ale w dzień(czasem pika do samca a ten próbuje z nią kopulować ale podejrzewam że raczej nic z tego nie wychodzi), wieczorem schodzi na dolną żerdkę i sobie tam śpi. Samczyk też trochę przesiaduje w gnieŹdzie i czasem pika do samiczki tak jak ona do niego;p dodatkowo co jakiś czas karmi samiczkę(czy to w gnieŹdzie czy na żerdce). Dlatego tez mam pytanie po jakim czasie samiczka mogłaby(jeżeli coś tam im się udało) złożyć pierwsze jajko oraz czy jest szansa na to że jak złoży jajo/a to będzie już cały czas siedzieć w tym gnieŹdzie?

pozdr. :-)

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #9 : Maja 28, 2011, 01:34:02 »

i jeszcze jedno pytanie czy to normalne jak dwa samczyki nie mogą bez siebie żyć, jak je rozdzielę gadają ze sobą ciągle i nawet do siebie śpiewają na odległość a jak są razem to wspólnie koncertują i tak jakby się karmią nawzajem.

zaba89
Go
« Odpowiedz #10 : Maja 28, 2011, 11:19:03 »

Moze to samica i samiec heheh tylko o tym nie wiesz. Oddziel te 2 ptaki aby sie nie widzialy i bedzie Ok, a takie gadanie ze nie moga bez siebie zyc czy cos w tym stylu to nieporozumienie.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #11 : Maja 29, 2011, 11:57:28 »

mam pytanie po jakim czasie samiczka mogłaby(jeżeli coś tam im się udało) złożyć pierwsze jajko oraz czy jest szansa na to że jak złoży jajo/a to będzie już cały czas siedzieć w tym gnieŹdzie? Drugi problem jaki zauważyłem to że samczyk próbuje siedzieć razem z samicą w gniazdku i trochę się obawiam że jak samiczka zniesie jajo/a to samczyk będzie chciał je wysiadywać, normalnie jak ma swoje chwile i siada w gniazdku to wychodząc z niego zostawia je trochę poszarpane (póŹniej samiczka je poprawia) w związku z tym boję się czy ich nie stłucze itd.

zaba89
Go
« Odpowiedz #12 : Maja 30, 2011, 09:28:36 »

Do 10 dni od kopulacji samiczka moze zniesc 1 jajko.Po 3-4 jajku samiczka siada juz w gniezdzie i zaczyna wysiadywac jajka intensywnie, gdy jest razem z samcem to samczyk karmi samiczke lub poprostu gdy samiczka schodzi na jedzenie samczyk zastepuja ja na chwile w gniazdku wiec masz juz odpowiedz na swoje problemy:) mam nadzieje ze troche pomoglem.

Peril
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wa-wa

« Odpowiedz #13 : Maja 30, 2011, 06:05:34 »

Dzięki za odpowiedŹ:-) no to pozostaje mi czekać (od pierwszej kopulacji mija 6 dni) mam nadzieję że coś z tego wyjdzie:) jak na razie zauważyłem że od soboty parka kopuluje gdzieś z 5 razy dziennie(udana) i parę razy tak że samiec siedzi na samicy a samica potem intensywnie pika:P Samczyk karmi samiczkę wielokrotnie w ciągu dnia a samica dodatkowo intensywniej je w związku z czym mam nadz że niedługo złoży pierwsze jajo.
Zauważyłem dziś że samczyk po kopulacji wygina się podobnie jak samica i otwiera dzióbek(czasem śpiewa) a samica próbuje na niego wskoczyć, przed chwilą się jej udało i próbowała zrobić z nim to samo co on z nią:P dodam że to na 100% samiczka:P

Wiele osób poleca zabrać jajo po złożeniu i podstawić sztuczne dlatego też mam pytanie czy w przypadku gdybym tego nie zrobił to wystąpiłyby jakieś negatywne skutki czy raczej nie?

pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Umiech

zaba89
Go
« Odpowiedz #14 : Maja 30, 2011, 09:07:21 »

gdy nie wezmiesz 1 jajka to samica bedzie siedziala na nim i jajko bedzie sie rozwijalo a do czasu zlozenia 3-4 jajek te najwczesniejsze jajka beda juz lepiej dogrzane niz te zlozone pozniej i co z tego wynika? To ze mlode nie beda w tym samym czasie sie rodzily Jzyk i jedne beda starsze a inne mlodsze i co z tego? To ze jedne beda lepiej dokarmiane i wieksze a inne nie:P dlatego do 3 jajka zabieraj jajka i potem wszystkie podmien. pozdro.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!