Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:36:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: czystość piskląt  (Przeczytany 14343 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #15 : Lipca 26, 2011, 11:19:35 »

Czyli jednak to jest większe niż powinno być? hmm.. no to samicy trzeba dawać więcej materiału - dobrze myślę? U mnie jest zwykle tak, że samice wykorzystuje wszystko co im dam, ja się bardziej obawiałam by nie przesadziły z tą budową ale jesli się okazuje, że gniazdo za duże - choć sprzedawane z przeznaczeniem dla kanarka, to większa ilość materiału powinna załatwić problem.

pozdrawiam - Monika
Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #16 : Lipca 27, 2011, 07:21:08 »

To jest gniazdko dla kanarkow ale wiekszych ras jak Lancashire,trebaczy.Ja na twoim miejscu kupil bym normalne gniazdo dla kanarka 10 cm to nie jest az taki wielki wydatek i wszystko wroci do normy.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #17 : Lipca 27, 2011, 10:15:11 »

mam 10 takich gniazd :/ a ich zaletą dla mnie była możliwość zawieszenia na froncie. Na razie spróbuję z wypchaniem gniazda przed podłożeniem prawdziwych jajek w taki sposób, żeby podnieść dno, może to zda egzamin.

pozdrawiam - Monika
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #18 : Lipca 27, 2011, 10:31:03 »

Szanowny Ziabak-u Umiech

a masz może jakieś fotki, tej sytuacji z gniazdami?
Myśle że bardziej doswiadczone Koleżenstwo po obejrzeniu zdjęć umiałoby się ustosunkować czy kwestia jest typowa czy nie?
Jednak obrazek to obrazek Umiech

Pozdrawiam i życze powodzenia!
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #19 : Lipca 28, 2011, 09:33:36 »

Nie robiłam niestety zdjęć jak sytuacja była ekstremalna, pisklęta tak szybko rosną, że teraz to już jest nie do pokazania, bo zajmują całe gniazdo i już od wielu dni robią poza gniazdo, natomiast moment zabrudzenia gniazda wewnątrz i tym samym pisklaków nastąpił chyba około 7-8 dnia, właściwie to było mniej więcej zgrane w czasie z opuszczeniem gniazda przez samicę (może to za drastycznie brzmi - po prostu zeszła z piskląt i nie ogrzewała ich już bo były to największe upały). Wtedy się przestraszyłam sytuacji i zaczęłam sama sprzątać podmieniając wyściółkę... i teraz z perspektywy czasu mam wątpliwość czy dobrze robiłam. Lepiej chyba było tego nie ruszać, może zestresowałam wyjmowaniem piskląt samicę i pisklęta i już w ogóle pogorszyłam sytuację. Sprzątać przestałam po kilku dniach i do tej pory nie dotykam się do gniazda.

pozdrawiam - Monika
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #20 : Lipca 28, 2011, 02:38:31 »

Samo wyjmowanie gniazda i piskląt nie jest czynnością stresującą ani dla samicy, ani dla piskląt.Kontrola gniazda(nawet dośc częsta) jest jak najbardziej wskazana.Uważam, że robiłaś słusznie wymieniając zabrudzoną wyściółkę- higieny nigdy za wiele.Ważne, że już wszystko jest w porządku.Powodzenia.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #21 : Lipca 29, 2011, 07:41:26 »

Dzięki jot-ka11 za wskazanie prawidłowego postępowania, takich rzeczy potrzebuję bo się uczę. Czy efekty problemu jakieś pozostały u tych pisklaków, to się dopiero okaże gdy wyjdą na żerdki - na razie nie umiem ocenić ich sprawności, czy te zabrudzenia nóg i podbrzusza na coś Źle nie wpłynęły w sensie - na rozwój, na sprawność (bo to przecież zasycha tworząc skorupę, jak na takiej delikatnej skórce i łapkach zaschnie to ja się obawiam czy nie spowodowało jakiejś wady w rozwoju). Jedyne co wiem na pewno, bo to zauważyłam jeszcze przed zabrudzeniami to to, że jeden pisklak ma w jednej nodze 4 palce do przodu, o czym już pisałam w innym wątku i na to nie miała wpływu czystość gniazda.

pozdrawiam - Monika
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #22 : Lipca 30, 2011, 01:41:43 »

Wczoraj, to jest 29 lipca, pisklaki wyszły z gniazda już na dobre. Dopiero teraz mogłam ocenić jak z tymi nogami jest i czy są sprawne - na szczęście nic złego się nie stało, ale nogi (szczególnie palce) były mocno oblepione zaschniętymi odchodami i wyraŹnie przeszkadzało to pisklętom dobrze chwycić żerdki. Podjęlam decyzję aby je oczyścić - trwało to wszystko ze 3 godziny, ale udało się całkowicie pozbyć "skorupy". Odmaczałam nogi delikatnie wacikami aż do momentu gdy można było zdjąc zmiękczone odchody. Nogi pod spodem wyglądają dobrze, nic się nie stało ze skórą. U pisklęcia, które miało wadę jednej stopy - cztery palce do przodu - dzisiaj podkleiłam palec przeciwstawny plastrem w pozycji naturalnej i widzę, że wszystko jest ok, ładnie siada na żderdce. Mam nadzieję, ze zabieg pomoże i po miesiącu będzie już sprawny Umiech

pozdrawiam - Monika
Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!