Witam,
Nie udało mi się znaleŹć na wortalu informacji o kanarkach wodnotokowych, które wydają mi się ważne dla nas. Mam nadzieję, że nie przeoczyłem poprzednich postów z tym związanych. Postęp wiedzy o tej rasie kanarków jest dość imponujący. Skrótowo podaję, co teraz wiemy, na podstawie badań naukowych, o tych pięknie śpiewających ptakach:
Kanarki wodnotokowe są rasą częściowo głuchą (ubytek słuchu do 40dB, w zakresie odbioru dŹwięków wysokich). Skutkiem tej wady słuchu jest specyficzny i dość głośny śpiew tych kanarków, jakby spod wody. Uważa się, że wylęgnięte ptaki tracą część słuchu w ciągu pierwszych 30 dni życia. W tym przypadku podstawową przyczyną częściowego upośledzenia słuchu jest zanikanie komórek zmysłowych w uchu. Są to komórki rzęsate (zwane inaczej komórkami słuchowymi, rzęskowymi lub włoskowatymi). Opublikowano wiele prac o genezie ubytku słuchu, sposobie nauki śpiewu oraz dziedziczeniu tur u tych kanarków. Charakterystyczny dla tej rasy rodzaj śpiewu jest dziedziczony autosomalnie recesywnie. W przypadku kanarka harceńskiego śpiew jest uwarunkowany przez z czynnik recesywny sprzężony z płcią.
Zwraca się uwagę, żeby nie kojarzyć wodnotoków z kanarkami śpiewającymi innych ras. Grozi to zniekształceniem śpiewu kanarków innych odmian. Ponadto, trzeba liczyć się z poważnymi trudnościami w eliminacji, wprowadzonej do innych ras, wady genetycznej charakterystycznej dla wodnotoków.
Podaję przykładowy link do streszczenia pracy badawczej o śpiewie różnych ras kanarków:
http://www.ingentaconnect.com/content/brill/beh/2010/00000147/F0020005/art00008