Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:33:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Co wiemy o kanarkach wodnotokowych na dziś dzień  (Przeczytany 10761 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« : Sierpnia 21, 2011, 12:14:10 »

Witam,
Nie udało mi się znaleŹć na wortalu informacji o kanarkach wodnotokowych, które wydają mi się ważne dla nas. Mam nadzieję, że nie przeoczyłem poprzednich postów z tym związanych. Postęp wiedzy o tej rasie kanarków jest dość imponujący. Skrótowo podaję, co teraz wiemy, na podstawie badań naukowych, o tych pięknie śpiewających ptakach:
Kanarki wodnotokowe są rasą częściowo głuchą (ubytek słuchu do 40dB, w zakresie odbioru dŹwięków wysokich). Skutkiem tej wady słuchu jest specyficzny i dość głośny śpiew tych kanarków, jakby spod wody. Uważa się, że wylęgnięte ptaki tracą część słuchu w ciągu pierwszych 30 dni życia. W tym przypadku podstawową przyczyną częściowego upośledzenia słuchu jest zanikanie komórek zmysłowych w uchu. Są to komórki rzęsate (zwane inaczej komórkami słuchowymi, rzęskowymi lub włoskowatymi). Opublikowano wiele prac o genezie ubytku słuchu, sposobie nauki śpiewu oraz dziedziczeniu tur u tych kanarków. Charakterystyczny dla tej rasy rodzaj śpiewu jest dziedziczony autosomalnie recesywnie. W przypadku kanarka harceńskiego śpiew jest uwarunkowany przez z czynnik recesywny sprzężony z płcią.
Zwraca się uwagę, żeby nie kojarzyć wodnotoków z kanarkami śpiewającymi innych ras. Grozi to zniekształceniem śpiewu kanarków innych odmian. Ponadto, trzeba liczyć się z poważnymi trudnościami w eliminacji, wprowadzonej do innych ras, wady genetycznej charakterystycznej dla  wodnotoków.
Podaję przykładowy link do streszczenia pracy badawczej o śpiewie różnych ras kanarków: http://www.ingentaconnect.com/content/brill/beh/2010/00000147/F0020005/art00008

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #1 : Stycznia 16, 2012, 12:38:39 »

śledząc ostatnie ogłoszenia to chyba wodnotoki niedługo wyprą harceny co mnie trochę martwi

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #2 : Stycznia 16, 2012, 09:56:42 »

śledząc ostatnie ogłoszenia to chyba wodnotoki niedługo wyprą harceny co mnie trochę martwi

uuuuu do tego jeszcze daleko. "Mafia" od harcenów tak łatwo nie popuści.

Granos
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 16, 2012, 10:06:01 »

Chichot

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Stycznia 17, 2012, 11:42:26 »

Pandan0 ciekawy artykuł. Szczerze to powiem że nie wgłębiałem się w te kanarki, ale warto mieć taką wiedzę jaką przekazałeś. Wielki szacun Duy umiech

kerry
Go
« Odpowiedz #5 : Stycznia 17, 2012, 08:29:50 »

Witam.Macieju wszystko ok.,tylko dlaczego młode ptaki muszą być odseparowane od ptaków wykonujących wysokie tony,gdyż bardzo szybko je przyswajają?Są to tzw.riety,oceniane negatywnie i wykonywane z reguły przy otwartym dziobie?Dlaczego tak ważny jest dobry nauczyciel posiadający dobre tury?
W gruncie rzeczy jeżeli przypisać wszystko genetyce wystarczyłoby zakupić najlepsze ptaki i przy odrobinie szczęścia czekać na ich potomstwo a razem wiemy ,że tak nie jest.Często z czempionów za ogromne pieniądze wychodzą ptaki przeciętne,a najczęściej są gorsze od swoich rodziców.Myślę,że zagadka śpiewu ptaków a w szczególności kanarków wodnotokowych długo nie zostanie wyjaśniona,ale artykuł niezmiernie ciekawy.Pozdrawiam

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #6 : Stycznia 19, 2012, 09:41:43 »

Witam, dziękuję bardzo za pozytywną recenzję.
Genetyka jest jednak decydującym motorem w przypadku kanarków wodnotokowych, jeżeli chodzi o zasadniczy model śpiewu, że użyję takiego określenia. Kanarki te odbierają tylko pewien zakres dŹwięków po zakończeniu okresu dorastania. Przedtem słyszą wszystko i wtedy być może zapamiętują dŹwięki "niepożądane", które są potem wzmacniane poprzez stymulację słuchową. Tak sobie wyobrażam na dziś dzień drogi uczenia się śpiewu u tej rasy ptaków. Opieram się po części na własnych doświadczeniach. Sam jestem osobą niedosłyszącą:-)). Moim zdaniem, żeby uzyskać dobre ptaki śpiewające to trzeba utworzyć linię hodowlaną i w jej obrębie kojarzyć ptaki  uznane za bardzo dobre. Dokupywanie ptaków z innych linii często może popsuć efekt hodowlany. Wiadomo np., że jest kilka wybitnych linii kanarków harceńskich w Niemczech. O ile się nie mylę ptaki te są kojarzone tylko w obrębie poszczególnych linii. Czy tak jest?
Pozdrawiam!

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #7 : Lutego 17, 2012, 06:24:54 »

Witam w kontynuacji tego watku i w zwiazku z tym ze sam zapalalem miloscia do wodnotokow, mam pytanie dotyczace barwy wodnotokow. Spotkalem sie z roznymi opiniami. Jedne mowia ze nie wiecej niz jedno pioro lub jedna plamka koloru zielonego 1cm/1cm, inni ze nie az tak restrykcyjne wymagania. Moze ktos z zebranych ma jakies wiesci ale z pierwszej reki. Jesli taka reka oczywiscie istnieje.
Pozdrawiam.

kerry
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 17, 2012, 06:50:20 »

Witam .Generalnie występują w kolorze białym i żółtym,choć często pojawiają się łaciate kanarki.W tamtym roku miałem kilka młodych łaciatych ptaków.Oto przykład

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=vAKdSfG0pSA" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=vAKdSfG0pSA</a>
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2012, 09:09:45 wysane przez Luka » Zapisane

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #9 : Lutego 17, 2012, 07:05:19 »

Witam .Generalnie występują w kolorze białym i żółtym,choć często pojawiają się łaciate kanarki.W tamtym roku miałem kilka młodych łaciatych ptaków.

Ja tez mam mlode ktore moze nie sa laciate jak ten z linku niemniej maja dwie plamy na glowie. Jest jakas norma, standard okreslony ze powyzej nie przyjmujemy do oceny?

kerry
Go
« Odpowiedz #10 : Lutego 17, 2012, 07:40:44 »

Nie słyszałem o takim przypadku,jedynym kryterium jest śpiew więc chyba nie o to chodzi.Rozumiem,że kanarek czerwony nie byłby dopuszczony do konkursu jednak łaciate zdarzają się często.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!