Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:15:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 2 3 [4]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chora samica - agat czerwony (przeziębienie, czy pasożyty?)  (Przeczytany 25497 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #45 : Stycznia 28, 2012, 02:51:20 »

To, że urwał głowe choremu ptakowi, to rozumiem, sam miałem podobne doświadczenia. Jednak to, że nie próbował ptaka leczyć, tylko od razu urwał głowę, to trochę niehumanitarnie. Jednak może nie wszystko o tym/nim wiecie? Może ma taką wiedzę, że wie, że TAK chorego ptaka się nie wyleczy? A może po prostu nie miał gdzie go wyleczyć? Powody mogą być różne. Oczywiście takie, iż ptaki się dla niego nie liczą, tylko tytuły lub inne horzyści z hodowli - to też wchodzi w rachubę... Fakt, że wymienił chorego ptaka, którego od razu zdekapitował, na 2 zdrowe (?) też nie działa na jego korzyść...

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #46 : Stycznia 28, 2012, 04:29:03 »

Gościu 40 lat hoduje ptaki, nie tylko kanarki i raczej wiedział, co mu dolega. Jeżeli chodzi o sam akt pozbawienia życia, to nie urwał on głowy tak dosłownie, lecz skręcił kark i wszystko co było wewnątrz do tego stopnia, że trzymało się na samej skórze. 
A facet tych ptaków ma ok. 2000 Szok  dlatego nie chciał się bawić w leczenie, skoro ewidentnie widział jak małe są szanse.

Chiara
Go
« Odpowiedz #47 : Lutego 03, 2012, 12:32:39 »

Wd mnie jest to cholernie drastyczne i niehumanitarne pozbawienie życia czującego stworzenia Smutny... Może 40 lat temu hodowcy sami musieli zabijać nieuleczalnie chore ptaki, ale teraz? Tak trudno uśpić ptaka? Takiej usługi żaden wet nie odmówi, ja usypiałam nawet małe chomiki...

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #48 : Lutego 04, 2012, 03:26:22 »

Gościu widocznie ma taki "nawyk" i nie uważa tego za nic złego. W sumie dużo łatwiej jest mu ukręcić głowę niż szwędać się po wetach... Oczywiście nie popieram jego zachowania, lecz łatwiej mi jest dopuścić do myśli tą teorię.

ciapcia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #49 : Kwietnia 12, 2012, 07:49:01 »

Chciałabym tylko zapytać, czym różni się ukręcenie karku, a podanie zastrzyku uśmiercającego? Może pierwsza opcja w tym przypadku była korzystniejsza dlatego, że nie narażała ptaszka na dodatkowy stres związany z transportem, dotykaniem przez weterynarza itp. A z drugiej strony, po co leczyć ptaka, którego wartość jest mniejsza niż samo leczenie? Jeśli jest to ptak z hodowli, tzn. że musi być super zdrowy i wtedy będzie wartościowy, a jeśli jest to pupilek domowy, to może mieć jakąś lekką przypadłość, z którą da się żyć bez większych utrudnień i też będzie wartościowy, ale nie ze względu na ciało, materiał genetyczny, ale ze względu na interakcje z człowiekiem. Pojawił się pomysł, że ów hodowca mógł w tym przypadku oddać chore zwierze jakiemuś dziecku, albo komuś innemu. Po co? Po to żeby dziecko stresowało się tym, że jego mały przyjaciel cierpi i nie może mu pomóc? Wydaje mi się, że życie nie jest najwyższą wartością.

Chciałabym prosić, aby ci, którzy będą odpowiadać na tę notatkę, odpowiadali na całość, proszę zaś nie wyrywać zdania z kontekstu. Dziękuję;)

Strony: 1 2 3 [4]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!