|
kerry
Go
|
 |
« Odpowiedz #15 : Stycznia 16, 2012, 09:32:20 » |
|
Ja kilkakrotnie podałem za dużo nawet pisklętom i nic.Nie ma obaw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141
|
 |
« Odpowiedz #16 : Stycznia 17, 2012, 10:23:18 » |
|
No nie wiem, nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Stycznia 17, 2012, 11:37:23 » |
|
Wiadomo że jak ptak przyjmnie za dużą dawke to może być osłabiony, ale większych problemów nie powinno być. Zastosuj tą ivomektryne np. dziś na kark , i powtórz to za dwa dni znowu. Powtórz tą kuracje znów za tydzień- powinna być widoczna poprawa.
Dawkowanie: 1 kropla na kark, po czym rozsmaruj ją na gołej skórze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #18 : Stycznia 17, 2012, 12:00:52 » |
|
Na karku ciężko było znaleŹć gołą skórę, więc podałem po skrzydło, tak jakby w pachę Rozsmarować samica sobie sama rozsmarowała machając tym skrzydłem. Jeden mililitr iwomecu jest na 33 kg psa dlatego podałem małą kroplę. Dostałem też taki oto przepis: 0,5 ml ivomecu 1 ml wódki 50 g wody Ivomec połączyć z wódką, wymieszać, póŹniej zmieszać z wodą i dawać do picia przez dwa dni. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #19 : Stycznia 17, 2012, 12:42:58 » |
|
żeby tylko ptaki nie popadły w alkoholizm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #20 : Stycznia 17, 2012, 01:35:35 » |
|
Dokładnie nie ma to jak wyczerpująca i pomocna odpowiedŹ...  Chodzi mi o to co myślicie o bezpieczeństwie takiej mieszanki...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #21 : Stycznia 17, 2012, 01:53:58 » |
|
Jak wy kombinujecie  Jak już dałeś na skórę to teraz nie dawaj do picia. Drugą dawkę daje się po 2 tygodniach. Podanie po 2 dniach mija się z celem i nie pomoże w niczym. Na jednego ptaka daje się jedną krople i nawet nie trzeba rozsmarować bo samo się na skórze "rozsmaruje". A nie wierzę że na karku nie znalazłeś gołej skóry. Mnie to się jeszcze nie przydarzyło.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #22 : Stycznia 17, 2012, 01:56:48 » |
|
Boże! Pod skrzydłem było mi po prostu łatwiej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #23 : Stycznia 17, 2012, 05:24:56 » |
|
0,5 ml ivomecu 1 ml wódki 50 g wody Ivomec połączyć z wódką, wymieszać, póŹniej zmieszać z wodą i dawać do picia przez dwa dni. Co o tym myślicie?
kolego prawidłowo ci doradzono ivermektyna jest substancja ktora nie rozpusci sie w wodzie .Rozpusci sie natomiast w alkoholu .Pozniej własnie dodaje sie wody i wtedy sie miesza. Ktos kto ci to doradził zna sie na leczeniu ptactwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #24 : Stycznia 17, 2012, 07:21:47 » |
|
0,5 ml ivomecu 1 ml wódki 50 g wody
Ivomec połączyć z wódką, wymieszać, póŹniej zmieszać z wodą i dawać do picia przez dwa dni. Co o tym myślicie?
wg mnie za duże stężenie - może 500g wody? Ktos kto ci to doradził zna sie na leczeniu ptactwa  albo na chemii hehe - wiedza na poziomie szkoły średniej...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #25 : Stycznia 17, 2012, 07:38:10 » |
|
albo na chemii hehe - wiedza na poziomie szkoły średniej...
A co ma chemia na poziomie szkoły sredniej do dawkowania leku i sposobu jego uzycia? To wiedza zdobyta na studiach medycznych kolego bo w szkole średniej takich rzeczy nie uczą !!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #26 : Stycznia 17, 2012, 07:54:00 » |
|
Podważasz wiedzę lekarza weterynarii ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #27 : Stycznia 17, 2012, 10:02:52 » |
|
Podważasz wiedzę lekarza weterynarii ? Prawda jest taka że u nas lekarze weterynarii w większości znają się praktycznie tylko na kotach, psach i zwierzętach gospodarskich, a na ptakach prawie wcale. Kilka razy kupowałem ivomec w rożnych lecznicach i za każdym razem sprzedawali mi go z niedowierzaniem czy aby nie zaszkodzi to ptakom gdyż to jest przeznaczone dla innych zwierząt i za każdym razem musiałem im tłumaczyć jak to się używa u ptaków. Możliwe że na południu Polski mają szerszą wiedzę, ale na północy jest z tym kiepsko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zz667
Go
|
 |
« Odpowiedz #28 : Stycznia 17, 2012, 11:37:58 » |
|
Nie trzeba znać zastosowania iwermektyny, żeby umieć ją rozpuścić. Każdy kto uczęszczał na kurs słodzenia herbaty wie o czym mowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcelolsztyn
Go
|
 |
« Odpowiedz #29 : Stycznia 17, 2012, 11:56:59 » |
|
Prawda jest taka ze mało jest leków zarejestrowanych do stosowania u ptaków a juz w szczególności z tym kiepsko jesli chodzi o egzotykę. Dlatego czasem mozna ratować sie podając lek zupełnie nieprzeznaczony dla danego gatunku, ale za efekty takiego zastosowania leku, lekarz bierze na siebie dużą odpowiedzialność bo nigdy nie wiadomo kiedy i jak zadziała dany specyfik, ponieważ jego działanie nie zostało np. przebadane na danym gatunku. ( przykładowo masz papugę za pare tys. lekarz poda mu np. ivermektyne która jest przeznaczona dla bydła czy świni a ptak nie przeżyje kuracji to masz podstawy prawne by rządać odszkodowania i ukarania lekarza bo w ulotce leku wyraznie jest napisane ze nie wolno stosować u innych gatunków zwierząt niz wyżej wymienione ) Więc nie w każdym przypadku niewiedza lekarza jest przyczyną iz mamy kiepsko jesli chodzi o leczenie ptaków egzotycznych, a wynika to poprostu z braku dostępności leków i właśnie świadomości lekarza , który nie bedzie narażał się na takie ryzyko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|