Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:15:54 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chora samica - agat czerwony (przeziębienie, czy pasożyty?)  (Przeczytany 25501 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kerry
Go
« Odpowiedz #15 : Stycznia 16, 2012, 09:32:20 »

Ja kilkakrotnie podałem za dużo nawet pisklętom i nic.Nie ma obaw.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« Odpowiedz #16 : Stycznia 17, 2012, 10:23:18 »

No nie wiem, nie wiem...

rafcio181
Go
« Odpowiedz #17 : Stycznia 17, 2012, 11:37:23 »

Wiadomo że jak ptak przyjmnie za dużą dawke to może być osłabiony, ale większych problemów nie powinno być. Zastosuj tą ivomektryne  np. dziś na kark , i powtórz to za dwa dni znowu. Powtórz tą kuracje znów za tydzień- powinna być widoczna poprawa.

Dawkowanie: 1 kropla na kark, po czym rozsmaruj ją na gołej skórze.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Stycznia 17, 2012, 12:00:52 »

Na karku ciężko było znaleŹć gołą skórę, więc podałem po skrzydło, tak jakby w pachę  Mrugnicie
Rozsmarować samica sobie sama rozsmarowała machając tym skrzydłem. Jeden mililitr iwomecu jest na 33 kg psa dlatego podałem małą kroplę.
Dostałem też taki oto przepis:
0,5 ml ivomecu
1 ml wódki
50 g wody

Ivomec połączyć z wódką, wymieszać, póŹniej zmieszać z wodą i dawać do picia przez dwa dni. Co o tym myślicie?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #19 : Stycznia 17, 2012, 12:42:58 »

żeby tylko ptaki nie popadły w alkoholizm.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Stycznia 17, 2012, 01:35:35 »

Dokładnie nie ma to jak wyczerpująca i pomocna odpowiedŹ...  Z politowaniem
Chodzi mi o to co myślicie o bezpieczeństwie takiej mieszanki...

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #21 : Stycznia 17, 2012, 01:53:58 »

Jak wy kombinujecie Niezdecydowany Jak już dałeś na skórę to teraz nie dawaj do picia. Drugą dawkę daje się po 2 tygodniach. Podanie po 2 dniach mija się z celem i nie pomoże w niczym. Na jednego ptaka daje się jedną krople i nawet nie trzeba rozsmarować bo samo się na skórze "rozsmaruje". A nie wierzę że na karku nie znalazłeś gołej skóry. Mnie to się jeszcze nie przydarzyło.

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #22 : Stycznia 17, 2012, 01:56:48 »

Boże! Pod skrzydłem było mi po prostu łatwiej...

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #23 : Stycznia 17, 2012, 05:24:56 »

0,5 ml ivomecu
1 ml wódki
50 g wody
Ivomec połączyć z wódką, wymieszać, póŹniej zmieszać z wodą i dawać do picia przez dwa dni. Co o tym myślicie?

kolego prawidłowo ci doradzono ivermektyna jest substancja ktora nie rozpusci sie w wodzie .Rozpusci sie natomiast w alkoholu .Pozniej własnie dodaje sie wody i wtedy sie miesza.
Ktos kto ci to doradził zna sie na leczeniu ptactwa Umiech

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #24 : Stycznia 17, 2012, 07:21:47 »

0,5 ml ivomecu
1 ml wódki
50 g wody

wg mnie za duże stężenie - może 500g wody?

Ktos kto ci to doradził zna sie na leczeniu ptactwa Umiech

albo na chemii hehe - wiedza na poziomie szkoły średniej...

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #25 : Stycznia 17, 2012, 07:38:10 »

A co ma chemia na poziomie szkoły sredniej do dawkowania leku i sposobu jego uzycia? To wiedza zdobyta na studiach medycznych kolego bo w szkole średniej takich rzeczy nie uczą !!

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #26 : Stycznia 17, 2012, 07:54:00 »

Podważasz wiedzę lekarza weterynarii ?

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #27 : Stycznia 17, 2012, 10:02:52 »

Podważasz wiedzę lekarza weterynarii ?

Prawda jest taka że u nas lekarze weterynarii w większości znają się praktycznie tylko na kotach, psach i zwierzętach gospodarskich, a na ptakach prawie wcale. Kilka razy kupowałem ivomec w rożnych lecznicach i za każdym razem sprzedawali mi go z niedowierzaniem czy aby nie zaszkodzi to ptakom gdyż to jest przeznaczone dla innych zwierząt i za każdym razem musiałem im tłumaczyć jak to się używa u ptaków. Możliwe że na południu Polski mają szerszą wiedzę, ale na północy jest z tym kiepsko.

zz667
Go
« Odpowiedz #28 : Stycznia 17, 2012, 11:37:58 »

Nie trzeba znać zastosowania iwermektyny, żeby umieć ją rozpuścić. Każdy kto uczęszczał na kurs słodzenia herbaty wie o czym mowa.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #29 : Stycznia 17, 2012, 11:56:59 »

Prawda jest taka ze mało jest leków zarejestrowanych do stosowania u ptaków a juz w szczególności z tym kiepsko jesli chodzi o egzotykę. Dlatego czasem mozna ratować sie podając lek zupełnie nieprzeznaczony dla danego gatunku, ale za efekty takiego zastosowania leku, lekarz bierze na siebie dużą odpowiedzialność bo nigdy nie wiadomo kiedy i jak zadziała dany specyfik,  ponieważ jego działanie nie zostało np. przebadane na danym gatunku. ( przykładowo masz papugę za pare tys. lekarz poda mu np.  ivermektyne która jest przeznaczona dla bydła czy świni  a ptak nie przeżyje kuracji to masz podstawy prawne by rządać odszkodowania i ukarania lekarza  bo w ulotce leku wyraznie jest napisane ze nie wolno stosować u innych gatunków zwierząt niz wyżej wymienione )
Więc nie w każdym przypadku niewiedza lekarza jest przyczyną iz mamy kiepsko jesli chodzi o leczenie ptaków egzotycznych, a wynika to poprostu z braku dostępności leków i właśnie świadomości lekarza , który nie bedzie narażał się na takie ryzyko.

Strony: 1 [2] 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!