Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 11, 2025, 03:57:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: jajko bez skorupki ?  (Przeczytany 12632 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Tomek_wawa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 42

« : Stycznia 19, 2012, 09:27:54 »

Witam sorka że pisze w tym dziale ale nie mogę dodać wątku w dziale lęgi .
Dziś znalazłem w klatce dziwne jajko , ma bardzo miękką skorupke widać przez nią co jest w środku i nie wiem dlaczego tak się stało . Czy ktoś z Was miał już taką niespodzianke w klatce ? Samiczka miała już jeden lęg i bez problemu zniosła 5 jajek . Pozdrawiam .

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #1 : Stycznia 19, 2012, 09:40:44 »

Samiczka najpewniej miała za mało wapnia. Obserwuj samiczkę w następnych dniach bo jajo bez skorupki może się łatwo zaprzeć - tzn. taka sytuacja jest gdy samiczka nie może o własnych siłach wypchnąć jaja na zewnątrz i czasem potrzebna jest pomoc.
Kiedy samiczka miała lęg? Może po lęgu miała za słabą dietę i nie zdążyła odbudować potrzebnych zapasów wapnia i innych potrzebnych składników.

Tomek_wawa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #2 : Stycznia 19, 2012, 10:39:58 »

Poprzednie jajka złożyła w grudniu od 9 przez kolejne 4 dni . Samiczka ma cały czas wapno , sepie i skorupki jaj kurzych i codziennie dostaje jajko i standartową mieszanke nasion i oczywiście owoce i warzywa . A czy może być przyczyną tego zbyt duża ilość lęgów w 2011 roku ?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Stycznia 20, 2012, 09:18:59 »

A ile miała lęgów w 2011 ?

Tomek_wawa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #4 : Stycznia 20, 2012, 09:59:50 »

Właśnie nie wiem u mnie jeden ten w grudniu , a człowiek od którego kupiłem twierdził że jeszcze nie miała lęgów wogóle  ale nie do końca mu wierze .

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #5 : Stycznia 20, 2012, 05:45:48 »

Chyba warto w czasie lęgów podawać wapno dla ptaków w proszku (rozpuszczone w wodzie albo dodane do pokarmu wilgotnego), bo mozliwe, że ma go jednak za mało mimo dostępu skorupek i sepii.

pozdrawiam - Monika
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Stycznia 20, 2012, 07:08:33 »

Jeśli ptak ma dostęp do skorupek i do sepii i je pobiera, a mimo to ma problem ze znoszeniem jajek, to może znaczyć, że ma niedobór witaminy D. Należy więc dodać ją to jedzenia w formie nauralnej (np. żółtko jaj) lub sztucznaj (preparaty witaminowe), przy czym należy pamiętać, że jest to witamina nierozpuszczalna w wodzie, tylko w tłuszczach, więc najlepiej dodawać ją do karmy. Należy też umożliwić ptakowi większy dostęp do promieniowania ultrafioletowego (słońce!).

rafcio181
Go
« Odpowiedz #7 : Stycznia 20, 2012, 09:10:50 »

Podaj raz w tygodniu zestaw witaminek w proszku lub w płynie np. witaminkalk. Poprostu ma niedobór podstawowych witamin- wnioskując po tym że ma stały dostęp do skorupek jaj kurzych i do sepii.

Tomek_wawa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #8 : Stycznia 21, 2012, 10:25:36 »

Dziękuje wszystkim za rady zastosuję się do nich , dziś samiczka zniosła już normalne jajko ale napewno teraz bedzie dostawała wapno i witaminki .Pozdrawiam

zaba89
Go
« Odpowiedz #9 : Stycznia 21, 2012, 06:31:08 »

wapno to podstawa przy legach zeby nie mialy samiczki problemu z znoszeniem jaj.

kup preparaty i podawaj , napewno cos sie poprawi

Chiara
Go
« Odpowiedz #10 : Lutego 11, 2012, 01:47:43 »

Masz duże szczęście, że samiczka zniosła takie jajo, gdyż jak już ktoś wspominał, bywa to jedną z przyczyn zatrzymania jaja w jajowodzie, co może skończyć się tragicznie.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #11 : Lutego 11, 2012, 05:28:48 »

Częściej się zdarza zaparcie jaja ze skorupką i ono jest zdecydowanie gorsze.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #12 : Lutego 11, 2012, 09:25:35 »

Bogusław według mnie to zaparcie jest mniej groŹniejsze niż zatrzymanie się jajka w jajowodzie. Na zaparcie są sposoby typu - podaje się olej do dzioba, masuje brzuszek, nawet słyszałem że przebija się skorupke tego jajka, a w przypadku zatrzymania w jajowodzie chyba ptaszka czeka śmierć.

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski
Wiadomoci: 48

« Odpowiedz #13 : Lutego 11, 2012, 10:24:16 »

nawet słyszałem że przebija się skorupke tego jajka, a w przypadku zatrzymania w jajowodzie chyba ptaszka czeka śmierć.

Gratuluję twórcy tego stwierdzenia głupoty. Puknijcie się w czoło zanim coś napiszecie... Sam sobie przebij skorupkę.. Jeśli przebijesz samicy jajko w jajowodzie to czeka ją śmierć w męczarniach... Skorupka porozcina tkanki wewnętrzne i po ptaku. Niezdecydowany

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #14 : Lutego 11, 2012, 11:04:41 »

wapno to podstawa przy legach zeby nie mialy samiczki problemu z znoszeniem jaj.
kup preparaty i podawaj , napewno cos sie poprawi

Jeśli ptak ma zbilansowaną dietę i dostęp do promieni słonecznych, to nie ma potrzeby faszerowania go chemikaliami, które więcej szkodzą, niż pomagają.

Bogusław według mnie to zaparcie jest mniej groŹniejsze niż zatrzymanie się jajka w jajowodzie. Na zaparcie są sposoby typu - podaje się olej do dzioba, masuje brzuszek, nawet słyszałem że przebija się skorupke tego jajka, a w przypadku zatrzymania w jajowodzie chyba ptaszka czeka śmierć.

Myślałem, że zaparcie jaja to ogólna nazwa na problem ze zniesieniem jajka przez ptaka, a zatrzymanie jajka w jajowodzie to właśnie taki problem.
Podawanie oleju do dzioba? Po co? To tak jakbyś kobiecie przed porodem podawał do picia olej, żeby łatwiej jej się rodziło - BZDURA!
Masowanie brzuszka może spowodować to, co napisałeś dalej, czyli przerwanie ciągłości błon płodowych (czyli skoruki, niezależnie od jej twardości) i wydostanie się zawartości jaja do otrzewnej - ZAPALENIE I ZGON!
Przemilczę pomysł z przebijaniem skoruki... Ale korci mnie, więc zapytam: jak i czym? Wbijasz igłę w brzuch czy starasz się to zrobić przez kloakę???
Zanim piszesz takie rzeczy przejrzyj wiadomości o anatomii i fizjologii ptaka, a będziesz wiedział, że jego jajowód to nie jest taka "rurka" jak u ludzi!

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!