Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:10:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dobry hodowca  (Przeczytany 5035 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lipca 10, 2008, 08:31:05 »

Co oznacza pojęcie dobry hodowca? Kto to jest dobry hodowca?

Kiedyś Mark zadał na forum pytanie: co to są dobre ptaki? Jak się okazało odpowiedŹ nie jest wcale taka prosta. Zaispirowany tym pytaniem od dłuższego już czasu rozmyślam nad innym pytaniem. Kto to jest dobry hodowca? Póki co nie umię sobie odpowiedzieć na to pytanie i kieruję je do Was.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #1 : Lipca 11, 2008, 05:14:53 »

Dobrym hodowcą powinna być osoba która odpowiednio dba o swoje ptaki, zapewnia im odpowiednie pożywienie, higienę, pomieszczenie, zapobiega i leczy chore ptaki, odpowiednio selekcjonuje ptaki według wzorca i w związku z tym odnosi sukcesy na wystawach. Dobry hodowca powinien mieć również spore doświadczenie. Tak mi się wydaje ale pewnie każdy będzie miał inną odpowiedŹ na to pytanie.     

Gosia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gdańsk
Wiadomoci: 17

Balbina

« Odpowiedz #2 : Lipca 12, 2008, 11:52:33 »

W każdej hodowli prócz poprawności postępowania olbrzymim przymiotem hodowcy jest jego miłość do zwierząt, a tych pod jego dozorem w szczególności. Na pewno daje to o wiele większe efekty niż tylko dobrze wykonywane obowiązki. Nasze kanarki jak każde zwierzę, potrafią wyczuć stosunek opiekuna do nich, a to gwarantuje ich dobre samopoczucie, a co za tym idzie i wygląd, zachowanie, rozwój. Jeśli prócz opieki higienicznej hodowca przekaże im swoję empatię one to odwzajemnią.

Gosia z bandą "dwunastu rozbójników"
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #3 : Lipca 13, 2008, 08:47:52 »

Zapomniałem jeszcze dodać że dobry hodowca powinien być także pomocny w stosunku do innych hodowców, również początkujących.
Odpowiednie żywienie, dbanie o higienę ptaków itp. uważam że jest wyrazem miłości w stosunku do swoich podopiecznych, jeśli ktoś nie lubi i nie interesują go zwierzęta z pewnością nie będzie odpowiednio dbał o swoje ptaki i po jakimś czasie zrezygnuje z ich hodowli.   

gosia121
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 13, 2008, 10:37:51 »

Dobry hodowca/Mark już poruszał ten temat/ to taki człowiek,który nie działa wyłącznie w własnym pojętym interesie.Oprócz otaczaniem miłością swoich pupilków,powinień dążyć do coraz lepszych wyników tak w swojej hodowli jak i przekazywaniu zdobytej przez lata teoretycznej jak i praktycznej wiedzy innym hodowcą.Przecież kanarki to wspólno dobro wszystkich ludzi w tym również innych hodowców.Powinien dążyć do polepszania nie tylko swoich wyników lecz również do polepszania gatunku kanarków,poprzez próby genetyczne i odpowiednie krzyżówki,celem osiągnięcia coraz lepszego materiału hodowlanego.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #5 : Lipca 14, 2008, 11:47:51 »

Powinniśmy rozróżniać miłośnika ptaków od hodowcy ptaków.Miłośnik kanarków to człowiek,który rozmnaża kanarki,dba o ich właściwe żywienie i sprawuje nad nimi opiekę jak najlepiej potrafi.Kanarki są często dla niego całym jego życiem.Głównym celem miłośnika kanarków jest rozmnażanie kanarków i ich świetna kondycja , zdrowie i śpiew..Hodowca kanarków to osoba,która oprócz w\w cech miłośnika ptaków stawia sobie za główny cel ciągłe udoskonalanie rasy kanarków,które hoduje.Hodowca co roku wystawia swoje ptaki  na wszystkich konkursach kanarków ,mając sędziowskie oceny swoich ptaków tym samym weryfikuje swoją wiedzę na temat genetyki swoich kanarków i dowiaduje się na ile jego stado kanarków jest bliskie ideałowi danej rasy kanarków.Jak widzimy hodowca to zupełnie ktoś inny niż miłośnik kanarków,ponieważ posiada inne cele swojej hodowli.

Hodowca powinien:

a) starać się nauczyć jak najwięcej o danej rasie;
      b) zajmować się nią dostatecznie długo;
      c) rozmnażać kanarki nie pod wpływem mody, ale zawsze z określonym celem hodowlanym, który ma prowadzić do doskonalenia rasy;
      d) prawidłowo odchować i żywić swoje kanarki
      e) zwracać uwagę na wady i choroby wrodzone i starać się ograniczać ich występowanie;
      f) sprzedawać ptaki ,które są całkowicie zdrowe ,nabywcą jego ptaków hodowca zawsze służy pomocą i radą.
     g) wystawiać swoje ptaki na wszystkich możliwych konkursach kanarków w kraju i zagranicą
      h)hodowca to nie handlarz i poza niektórymi przypadkami sprzedaje tylko ptaki ze swoich nadwyżek hodowlanych.
      i) życzliwie współpracuje  z innymi hodowcami, co nie wyklucza sportowej z nimi rywalizacji;
      j) stawia dobro i przyszłość rasy przed własną sławą i osiągnięcia.
      k)hodowca zawsze jest zrzeszony w jakiejś organizacji hodowców,która to organizacja musi być z kolei  zrzeszona w Polskiej Federacji Ornitologicznej (P.F.O.),której to organizacji obrączki z indywidualnym sygnum hodowcy i napisem na obrączce P.F.O. są dla hodowcy przepustką do brania udziału we wszystkich konkursach kanarków w kraju i na całym świecie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 04, 2008, 07:34:03 »

Minęło już sporo czasu odkąd postawiłem na wortalu to pytanie. Bynajmniej nie zapomniałem o nim. Nie odpowiadałem na nie celowo, gdyż musiałem sobie przemyśleć kilka spraw. Dziś już coś niecoś mogę na nie odpowiedzieć, choć jeszcze sporo rzeczy w tym zakresie mnie nurtuje.

Na początku sprawa natury formalnej. Według mnie nie ma żadnych barier wiekowych w tym zakresie. Dobrym hodowcą może być zarówno dziecko (no powiedzmy nastolatek, który nabył kilkuletniego doświadczenia), jak i student, człowiek pracujący zawodowo, czy emeryt poświęcający swemu hobby cały swój wolny czas. Z pewnością też dobrym hodowcą może być zarówno kobieta jak i mężczyzna.

Nie trzeba też posiadać żadnych specjalnych zasobów finansowych czy lokalowych, żeby uzyskać miano dobrego hodowcy. Również skala prowadzenia hodowli nie jest żadnym czynnikiem decydującym. Dobry hodowca może hodować zarówno kilkanaście ptaków, jak i kilkanaście tysięcy, jeśli tylko jest w stanie zapewnić im odpowiednie warunki i poświęcić wystarczającą ilość czasu.

Również ilość hodowanych ras ptaków nie ma istotnego znaczenia. Dobry hodowca może hodować zarówno jedną rasę, jak i kilkanaście ras kanarków.

A co właściwie decyduje o tym, czy danego hodowcę można nazwać dobrym?

Moim zdaniem nie jest to żadna określona właściwość czy cecha, ale cały zespół cech:
  • cecha charakteru czy osobowości, wyrażająca się określeniem, ze ktoś ma rękę (smykałkę) do ptaków,
  • uznanie faktu, że dobro stada jest celem nadrzędnym i dominującym nad dobrem jednostki czy też korzyściami materialnymi,
  • nieustanne udoskonalanie ras kanarków ( posiadając odpowiednio duże doświadczenie i wiedzę hodowlaną można pokusić się również o tworzenie nowych ras kanarków),
  • stosowanie planowej hodowli z wyraŹnie nakreślonym celem głównym i celami cząstkowymi,
  • stałe podnoszenie standardów hodowli,
  • posiadanie coraz lepszych ptaków własnej hodowli,
  • ciągła poprawa warunków hodowli,
  • nieustanne podnoszenie standardów higieny,
  • znajomość standardów hodowanej rasy ptaków,
  • doskonała znajomość własnego stada hodowlanego i cech poszczególnych ptaków,
  • stałe podnoszenie poziomu szeroko pojętej wiedzy o hodowli ptaków,
  • duże (co najmniej kilkuletnie) doświadczenie hodowlane,
  • stosowanie zasad nowoczesnego żywienia,
  • stosowanie zasad profilaktyki zdrowotnej,
  • stosowanie rygorystycznych zasad kwarantanny,
  • świadomy dobór par lęgowych przy zastosowaniu praw genetyki,
  • sprawowanie kontroli nad lęgami,
  • obrączkowanie ptaków,
  • prowadzenie zapisków hodowlanych i udostępnianie ich nabywcom swoich ptaków,
  • udział w wystawach,
  • sprzedaż jedynie zdrowych osobników, pozbawionych wad,
  • prowadzenie współpracy z innymi hodowcami, niezależnie od ich poziomu zaawansowania (dzielenie się wiedzą, wymiana doświadczeń, wymiana ptaków, pożyczanie ptaków).

Na koniec pozostaje mi kilka dylematów natury etyczno-moralnej. Choćby taki: czy dobrym hodowcą może być ktoś, kto nie wystawia ptaków na wystawach? Na pierwszy rzut oka wydaje się, że może, ale w jaki sposób ocenić jego ptaki i jak porównać je z ptakami, które hodował rok czy dwa lata temu, aby zobaczyć czy uzyskuje postęp w hodowli? A Wy co o tym myślicie?

Moje dylematy rosną także przy innym pytaniu: czy hodowca, który na kolejnych wystawach osiąga identyczne wyniki ma postęp hodowlany, stoi w miejscu czy też jego hodowla przeżywa regres? Wszystko zależy od konkurentów tego hodowcy, od sędziego i wielu innych drobiazgów, które składają się na końcową ocenę na wystawie. A Wy co o tym myślicie?

Trudno mi też jednoznacznie określić czy hodowca, który osiąga coraz lepsze wyniki hodowlane nie dzięki wiedzy i doświadczeniu, ale dzięki przypadkowi i udanym zakupom ptaków do swej hodowli, może mieć miano dobrego hodowcy? A Wy co o tym myślicie?

Dalej nurtuje mnie czy dobry hodowca, który popadając w rutynę lub nawet popełniając jakiś błąd hodowlany powinien w świetle  tego, co przytoczyłem wyżej tracić miano dobrego hodowcy? A Wy co o tym myślicie?

Jak widać na to pozornie błahe i proste pytanie wcale nie ma prostych odpowiedzi. Pojęcie dobry hodowca dla każdego z nas jest inne. życzę Wam, abyście zawsze mieli poczucie, że sami jesteście dobrymi hodowcami i aby zawsze nurtowało Was pytanie: co zrobić, aby być lepszym hodowcą?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 04, 2008, 11:14:43 »

Myślę Jacky że na Twoje pytania postawione w powyższym poście nigdy nie będzie jednoznacznej odpowiedzi.Może zresztą odpowiedzi na Twoje pytania nie są  aż tak ważne jakby sie mogło wydawać.Pojęcie "hodowcy' zawsze będzie funkcjonować na dwóch płaszczyznach ,pierwsza płaszczyzna to obiegowe pojęcie 'hodowcy"czyli człowieka,który ma  kanarki.Zawsze też będzie funkcjonować drugie to właściwe pojęcie "hodowcy" czyli człowieka,który hodując określoną rasę kanarków dąży do ciągłego doskonalenia rasy ,którą hoduje.Myślę że pojęcie "hodowcy"jest powszechnie nadużywane,ale wiem również że nie ma to większego znaczenia bo przede wszystkim wszyscy jesteśmy wielkimi miłośnikami kanarków i to jest nasza najważniejsza cecha ,a kanarki są naszą pasją. Chichot Chichot Chichot

ajtes
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 44

« Odpowiedz #8 : Padziernika 12, 2010, 07:58:01 »

Mam w swoich hodowlach sporo zwierząt i ptaków. Użyłem kiedyś pojęć: hodowla i chów. Pod pojęcie "chów" kwalifikuję stada i ludzi, którzy nic nie robią ze swoimi zwierzętami (ptakami) ciągle zmieniając je poprzez dokupowanie nowych. Hodowla to stado rasowych osobników, w którym prowadzi się pracę hodowlaną. W hodowli nic nie dzieje się przypadkowo. Popierając zdania wypowiadane wcześniej, to celowa praca ze swoim stadem, ciągłe doskonalenie i zdobywanie wiedzy. W obu przypadkach mojej kwalifikacji warunki utrzymania stad mogą być bardzo dobre, jednak różnica wg mnie jest zasadnicza. Dlatego ośmielę się stwierdzić, że hodowca musi być dobry ponieważ jeśli nie jest to traci miano "hodowcy" na rzecz "prowadzącego chów". Zgadzam się z olbrzymią większością kryteriów.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!