Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:11:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kopulacja bez śpiewu  (Przeczytany 6564 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią.
Wiadomoci: 141

« : Lutego 04, 2012, 06:00:07 »

Dziś rano u pary moich hercenów doszło do pierwszej kopulacji. Samic gonił samice ze śpiewem i kopulacje były bardzo pełne. W ciągu pierwszych 5 aktów samiec mocno śpiewał, lecz od południa, aż do teraz (okolice 18) doszło do jeszcze ok. 10 kopulacji, lecz samiec już nie tokował. Jak myślicie, jeżeli kopulacja wygląda wzorcowo, ptaki mocno się do niej przykładają, lecz samiec nie śpiewa, to mogło dojąć do wytrysku nasienia?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #1 : Lutego 04, 2012, 06:48:16 »

chyba wszystko zależy od samca, u mnie było tak że pierwsza kopulacja zazwyczaj była ze spiewem a póŹniej już nie, może to też dlatego że moje samiczki słyszały innego samca i przysiadały a samiec wtedy wykorzystywał sytuacje. poza tym samica przygotowana do lęgów sama przysiad. a jeśli doszło do kopulacji nawet bez śpiewania jajka powinny być dobre, oczywiście jeżeli samiec jest płodny

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lutego 04, 2012, 07:14:45 »

Skoro przez pierwszych 5 kopulacji śpiewał i cały czas wykazuje chęć do kopulacji to raczej jest płodny. Od czasu napisania poprzedniej wiadomości ptaki kopulowały znów ok. (10) razy, co daje ok. 25 aktów od 7:00 do 19:15
Troche dużo...

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lutego 04, 2012, 08:54:25 »

żeby się samiec nie wykończył Chichot czasem zdarza się tak że chociaż ptaki kopulują nawet bardzo często a samiec nie jest odpowiednio rozbudzony do lęgów to jajka są czyste, ale nie mówię że twój samczy nie jest. tego czy jest płodny czy nie to się nie rozpozna ( z tego co wiem). ale jak jest taki napalony to powinno być dobrze  Chichot

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lutego 04, 2012, 09:17:39 »

No kurde od 18, brzydko mówiąc "walą się"  Duy umiech co 10-15 minut...
A co powiesz na to:
Samica nosi materiał do gnizda, lecz samice wynosi. Nie rusza on niczego poza papierem toaletowym... A, że samiczce przypasował, to cały czas skupia się na jednym kawałku papieru...

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #5 : Lutego 05, 2012, 09:09:47 »

Witam.
U moich ptaków też często się zdarza że na początku samiec śpiewa przed kopulacją,ale po którymś razie już nie śpiewa.
Myślę że samica go już na tyle akceptuje że nie musi się wykazywać śpiewem.
Widać masz zgodne "małżeństwo" Duy umiech
Zostaje życzyć ci Kubo sześcioraczków Mrugnicie
A raczej będą po tylu kopulacjach  Duy umiech Duy umiech Duy umiech
Pozdrawiam.
Mariusz

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lutego 05, 2012, 10:06:43 »

to jak lubi papier to niech nosi Chichot a z czego masz gniazdo zrobione? samczyk pewnie jest młody nie? bo u mnie tak było ze jak był mlody to kopulował co chwile a póŹniej z wiekiem już nie te lata i czasem 2 razy i musiał odpocząć chociaż się samica składała Chichot

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 05, 2012, 10:11:19 »

Samczyk zeszłoroczny. Właśnie wiem, że skoro lubi papier, to powinna mieć go pod dostatkiem, lecz samiec też go lubi i cały czas wynosi go z gniazda, więc prace postępują znacznie wolniej.
Ta, mam nadzieję. Właśnie tak to wygląda. Samica sama przykuca, to samice jedynie wskakuje i po sprawie. Zastanawia mnie jednak, dlaczego tak usilnie chce on uczestniczyć w budowie gniazda? Wydaje mi się, że samica trochę się zniechęciła, ponieważ on cały czas wynosi przyniesiony przez nią materiał i ona musi cały czas z nim wracać, lecz wydaje mi się, że 1/3 gniazda już ukończona  Spoko

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Lutego 05, 2012, 03:12:18 »

W lęgach 2010 miałem taki przypadek samca glotera który nie okazywał ochoty do śpiewu. Po wygladzie jak ja to nazywam -wygiętej pałki  Spoko zaryzykowałem i dopuścilem go samicy. Co się okazało, po 14 dniach wysiadywania jaj okazalo się że samiczka wysiaduje małe pisklaczki. Taka mała historyjka Spoko z happy endem Pacz

kuba
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lutego 05, 2012, 03:13:24 »

Hehe... A o co chodzi z tą wygiętą pałką?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!