Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wdówki  (Przeczytany 3809 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lutego 19, 2012, 04:25:55 »

Wczoraj natknąłem się gdzieś w necie na zdjęcie amarantki senegalskiej. Piękny ptak, ale u nas dość mało popularny. Czy to prawda, że u amarantek oboje rodzice wysiadują jajka? Czy to prawda, że nie znoszą zimna? Podobno budują gniazda z kwiatostanów traw i kwiatów. Gniazdują praktycznie cały rok. Uwielbiają siedzieć na dnie klatki lub woliery. Kiedyś rozmawiałem o nich z jednym z hodowców, ale niestety nie wiele pamiętam z tej ciekawej rozmowy. Czy ktoś z Was hoduje amarantki albo jakieś inne wdówki?

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #1 : Lutego 19, 2012, 04:46:57 »

z tego co czytałem to Wdówki Dominikańskie są jak kukułki i podrzucają jajka innym ptakom. tu możesz poczytać tak ogólnie http://ptakiegzotyczne.net/wdowki.php

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Lutego 19, 2012, 05:10:05 »

Oj widzę z postu lolka, że pomyliłem amaranki z wdówkami, ale chyba te ptaki mają ze sobą coś wspólnego, skoro mi się takie skojarzenie nasunęło.

kerry
Go
« Odpowiedz #3 : Lutego 19, 2012, 05:13:39 »

Z tego co ja wiem żeby rozmnożyć wdówki trzeba mieć amarantki,gdyż właśnie między innymi amarantka jest ptakiem ,któremu wdówki podrzucają jaja.Ale mogę się mylić.Pozdrawiam

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #4 : Lutego 19, 2012, 06:06:11 »

podrzucają astryldzom falistym jajka ale podobno mewiki też są dobre do tego. widziałem ostatnio właśnie na allegro do sprzedania wdówki dominikańskie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Lutego 19, 2012, 07:07:43 »

Mewki są niestety dobre do wszystkiego hehe
Wdówki rzeczywiście podrzucają jajka amarantkom.
Amarantki senegalskie preferują dolne partie woliery, choć często można je zaobserwować i w górnych partiach. Gniazdują nisko - u mnie najniżej zagniazdowały skutecznie na podłodze klatki. U mnie nie chcą gniazdować w żadnych budkach, próbowały wić gniazda w karmnikach do czasu, aż im zawiesiłem przy samiej podłodze małe gniazdka wolierowe typu "keisernset", a karmniki zabrałem - pokarm podsawałem w miskach na podłodze. Gniazdka budują kuliste, bardzo małe (wielkości pięści dorosłej kobiety), jako materiał używają włókien kokosowych, ale do wyściełania potrzebują delikatniejszych materiałów. Rozmnażam je w klatkach 100cm x 60cm x 45cm (szer. x wys. x gł.) Znoszą prawie zawsze 4 jajka (1 raz zdarzyło się 5 i wszystkie się wykluły). Do odchowu niezbędny jest żywy pokarm. Poza okresem lęgowym trzymam je wszystkie razem w wolierze. W okresie lęgowym muszą być osobno w parach, gdyż samice atakują inne samice, a samce inne samce.

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 14, 2012, 10:48:34 »

Ja znalazłam coś takiego w książce "Ptaki pokojowe" J.Felix:
"...Ptak ten jest pasożytem gniazdowym. Samica składa jaja do gniazd zięb ozdobnych, głóqwnie astryldy granatowej (Granatina granatina), wyrzucając przy tym zawsze jedno jajo gospodarzy".
Mowa jest tutaj o Wdówce czteropiórej (Vidua regia), z rodziny Ploceidae[/i (Wikłaczy). Nazwy łacińskie mogą być nieaktualne, gdyż książka pochodzi z lat 50'tych.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!