dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
Wiadomoci: 207
http://www.warminskie-kanarki.gq/
|
 |
« : Marca 02, 2012, 05:56:55 » |
|
Witam, chciałbym się dowiedzieć co wyjdzie ze skrzyżowania kanarka harceńskiego z koroniakiem niemieckim? Czy wyjdą łysogłowe kanarki? Dzięki z góry za odpowiedzi..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 170
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 02, 2012, 07:56:08 » |
|
Witam.  Młode po takich rodzicach raczej będą gładkie może któryś odziedziczy koronkę. Koronka raczej nie będzie tak ładna jak rodzica. Często po kojarzeniu zwykłego kanarka z koroniakiem powstaje "krzyżówka". "Krzyżówka" często charakteryzuje się koronką która nie przechodzi ładnie,równo w kark. Tylko tworzy się tam takie lekko gołe miejsce. Ale napewno nie będzie łysy.  Pozdrawiam. Mariusz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 02, 2012, 08:44:01 » |
|
Rasa koroniak niemiecki wywodzi się wprost od kanarka harceńskiego, więc może coś z tego będzie.Osobiście jestem przeciwnikiem takich praktyk.Hoduję kilka par koroniaków i zawsze, gdy zmusza mnie sytuacja to staram się kupować ptaki z pewnego Źródła, ponieważ w obiegu krąży dużo ptaków, które koroniakami są tylko w połowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 02, 2012, 09:57:32 » |
|
Rasa koroniak niemiecki wywodzi się wprost od kanarka harceńskiego, więc może coś z tego będzie.Osobiście jestem przeciwnikiem takich praktyk.Hoduję kilka par koroniaków i zawsze, gdy zmusza mnie sytuacja to staram się kupować ptaki z pewnego Źródła, ponieważ w obiegu krąży dużo ptaków, które koroniakami są tylko w połowie.
Takie praktyki przyczyniają się do tworzenia nowych odmian, koroniaki niemieckie, ...hiszpańskie ect. Polskiej odmiany niestety nie ma pewnie z powodu naszego konserwatywnego podejścia  . Jakie więc ma cechy koroniak bez koronki jeżeli nie jest to zwykły kanarek kolorowy? Pytam się o to bo czytałem że harceny kiedyś miały koronkę i że obecnie próbuje się ją przywrócić... Wydaje się że to ciekawy projekt do zrealizowania ale ja się raczej za coś takiego nie zabiorę bez porządnych materiałów Źródłowych. No bo niby skąd... Dzięki za odpowiedŹ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 170
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 03, 2012, 09:29:12 » |
|
Witam. Gładki koroniak niemiecki wizualnie wygląda jak kanarek kolorowy.  Niemniej jednak jest nosicielem genu który odpowiada za koronkę. Gdy łączone były koroniaki ze zwykłymi kolorowymi kanarkami koronka zawsze pozostawiała dużo do życzenia.  A harceny z koronką-ciekawa sprawa. Jednak koronkę otrzymać łatwiej ale śpiew zmienił by się. A póżniej długa droga aby go odzyskać . Pozdrawiam. Mariusz 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 03, 2012, 01:47:00 » |
|
A harceny z koronką-ciekawa sprawa. Jednak koronkę otrzymać łatwiej ale śpiew zmienił by się. U Dariusz Stępnia na stronie internetowej jest właśnie żółty harcen z koronką http://kanarek.net.pl/index.php?option=galeria_filmow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 03, 2012, 03:19:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dariuseki
Uczeń2
Nowy użytkownik

Olsztyn, War-Maz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 04, 2012, 07:53:23 » |
|
Czy ktoś wie dokładnie jak się te koronki dziedziczą? Czy gen koronki jest domunujący czy recesywny a może występuje kodominacja ect?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 04, 2012, 09:59:46 » |
|
Czy ktoś wie dokładnie jak się te koronki dziedziczą? Czy gen koronki jest domunujący czy recesywny a może występuje kodominacja ect?
Temat na forum poruszany nie raz. A co do harcena z koronką to jak się nie mylę to na Mistrzostwach Niemiec jest osobny konkurs śpiewu dla harceńskich z koronką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 04, 2012, 10:10:06 » |
|
Interesuje mnie co u takich kanarków harceńskich jest ważniejsze czy śpiew, czy kolor, czy postura a może koronka? Jaki sędzia ocenia te ptaki na konkursie czy ekspert od śpiewu, czy od kształtu i koloru?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 23, 2012, 10:04:29 » |
|
Interesuje mnie co u takich kanarków harceńskich jest ważniejsze czy śpiew, czy kolor, czy postura a może koronka? Jaki sędzia ocenia te ptaki na konkursie czy ekspert od śpiewu, czy od kształtu i koloru?
bardzo ciekawe pytanie  jak kiedyś usłyszałem że w trwają prace nad kanarkiem harceńskim mozaiką czerwoną to oszalałem i takiego ptaka na pewno bym kupił
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 23, 2012, 10:53:41 » |
|
jak kiedyś usłyszałem że w trwają prace nad kanarkiem harceńskim mozaiką czerwoną to oszalałem i takiego ptaka na pewno bym kupił LaKi w 2009 roku na Mistrzostwach Niemiec w Bad Salzuflen widziałem kolekcję kanarka harceńskiego czerwoną mozaikę, było kilka takich kolekcji w różnych kolorach. Ptaki były oceniane za śpiew i kolor.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 23, 2012, 11:01:32 » |
|
Harceny z koronką o ile śię nie mylę, również były wystawiane na tej wystawie.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 28, 2012, 10:48:43 » |
|
Właściwie, przeglądając wiele ras z koronką, to występują też w "formie gładkiej". Czasem jako corona i consort (koroniak niemiecki, gloster)- czasem jako osobna rasa (Lizard i Vectis, Norwiki szurpate i "zwykłe").
Wczoraj na zebraniu PZO rozmawiałam z kimś o nowych barwach właśnie u koroniaków. Wielu hodowców ma pogląd, że nowe odmiany kolorystyczne to już nie to samo, co tradycyjne barwy koroniaka. I sama sie zastanawiam, czy osiągnięcie pięknej barwy nie odbywa się kosztem np. pięknej i kształtowanej przez pokolenia postury...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|