Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Moje kanarki  (Przeczytany 29790 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Marca 05, 2012, 02:32:09 »

Obecnie mam parkę glosterów- na razie jeszcze osobno, przygotowuję je do lęgów, i samotnego na razie samczyka czerwono- czarnego. Miałam też samiczkę czerwoną nieintensywną, ale niestety odeszła tydzień temu...

Samiczka gloster corona:

Kolorowy samczyk:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2012, 10:57:07 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #1 : Marca 07, 2012, 08:25:45 »

Miałabym prośbę- czy ktoś na podstawie zdjęcia ostatniego kanarka (czerwono-czarnego) mógłby mi udzielić odpowiedzi, czy jest to "zwykły" kanarek czarno- czerwony nieintensywny, czy czarno-czerwony agat, czy może jeszcze jakaś inna odmiana? Dodam jeszcze zdjęcie skrzydeł.

Na tym zdjęciu chciałam z kolei przedstawić samczyka glostera (w poprzednim poście zdjęcie się nie "wgrało"):

Tutaj z kolei jest Pola, samiczka czerwona nieintensywna, która niestety zmarła niedawno z niewiadomych przyczyn...

sarli
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

grecja
Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #2 : Marca 07, 2012, 06:55:42 »

Pozdrawiam z Grecji.Piekne ptaszki.Sama mam parke glosterkow i ich 20 dniowe maluchy(zdjecia w galerji) Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 08, 2012, 03:03:17 »

Widziałam i podziwiałam...  Duy umiech Ten ciemny maluszek jest przepiękny!
Ja wczoraj połączyłam glosterki razem, wygląda na to, że chyba jest wszystko na dobrej drodze- samczyk śpiewa samiczce, fakt, że nie tyle ile gdy siedział sam, ale np. bierze aktywny udział w ścieleniu i następnie demolowaniu gniazda (wczoraj dałam im szarpie i gniazdo, część włożyłam do gniazda, wszystko zostało wyrzucone, teraz powoli jest znoszone przez ptaki po kawałkach ligniny, piórka.. Obawiam się że będę im musiała pomóc w budowie...). Zastanawiałam się, czy nie wpuszczam samca za wcześnie- ale po zachowaniu widzę że wszystko jest tak jak powinno być, więc chyba dobrze wycelowałam z czasem.

sarli
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

grecja
Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #4 : Marca 08, 2012, 05:41:59 »

Witam.Ja swoja parke trzymam caly rok razem wiec nie bylo problemu z laczeniem ale tak jak i u ciebie zanim zbudowaly gniazdo kilka razy wyrzucaly wszystko.W tej chwili maluchy maja 20 dni i samiczka zbudowala juz drugie gniazdo Duy umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 09, 2012, 10:24:24 »

Może ta moja też zbuduje... Dzisiaj spała w gnieŹdzie, ale pustym. Teraz samiec zbiera materiały, a ona to wywala... Mam nadzieję, że do czasu złożenia ew. jaj dojdą "do porozumienia" Mrugnicie.

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 15, 2012, 12:37:08 »

Od kilku dni do mojej hodowli dołączył piękny samczyk, z hodowli użytkownika Tatanki. Samczyk śpiewa cudownie, jest połączeniem dwóch  ras kanarków: matki wodnotokowej i ojca harceńskiego.
Na razie połączyłam Pikolo (tak nazwałam mojego śpiewaka) z samiczką kolorową- którą do tej pory nazywałam Poldkiem, jest to jednak samiczka Jzyk...

To właśnie Pikolo, na drugim planie Poldzia (czyli "Poldek"):

I jeszcze dwa zdjęcia mojej parki glosterów:
Na pierwszym- Lola:

I Tito:

Ze skojarzenia Loli i Tito spodziewam się jajek lada dzień, gniazdko już jest zbudowane (po licznych perypetiach, włącznie z próbą budowy gniazda w karmniku).

Druga parka została połączona tylko na ten sezon lęgowy- ze względu na to, że dopiero zaczynam hodowlę, nie miałam samca kolorowego dla Poldzi i samiczki wodnotokowej dla Pikola. Są w tym momencie na etapie "zalotów", co z resztą widać na fotkach- samczyk karmi samiczkę itp, ona na razie go odgania...

Chiara
Go
« Odpowiedz #7 : Marca 18, 2012, 11:56:07 »

Przez przypadek dodałam dwa razy te same zdjęcia (glosterów), teraz wrzucę nowsze.Mrugnicie

magita
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 5

« Odpowiedz #8 : Marca 30, 2012, 10:19:02 »

Chiara mi się podoba zdjęcie "Samczyk gloster consort:" ...na którym jest ....no własnie to ty?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #9 : Marca 30, 2012, 11:06:32 »

To raczej samiczka consort.  Mrugnicie Ale czy gloster? Mam wątpliwości  Chichot Chichot Chichot

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #10 : Marca 31, 2012, 06:50:14 »

Fajne ptasiorki!  Umiech
Super zdjęcia!! Umiech Mrugnicie
Ale jedna fotka jest 'najsuuuperowniejsza'!!!  Umiech Mrugnicie Chichot
Ciśnie mi sie na myśl - 'ładna Ptaszynka'...
... i jaka miła pomyłka  Duy umiech
Jesli to Ty Chiara to proszę nie obrażaj się za moją spoufałość,
to z czystaj sympatii i zachwytu nad Twą urodą!
No a patrzą na moją fotkę z awatara można mi ufać i wybaczyć jako...
"Staremu Wróblowi" Umiech

A wracając do kanarczanych wątków to:
a/ czy zgodzisz się na opinnię że hadujesz kanarki rasy 'kundelkowej'?
b/ podoba mi się że w klatce stosujesz natutalne, krzwe i rozgałęzione patyki a nie takie sztuczne, plastikowe.
c/ ile masz ptaszorków w swojej hodowli czy stadku?
d/ no właśnie! Uważasz się za hodowcę czy bardziej miłośnika!

Raz jeszcze pozdrawiam serdecznie z deszczowej i zimnej Wawy!
Siwobrody

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Chiara
Go
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 04, 2012, 01:50:59 »

http://i41.tinypic.com/jax44z.jpg
 Co? Nie wiem co to za fotka- to ani ja  Chichot ani żadna z moich koleżanek...
Nasuwa mi się na myśl pomyłka moderatorska... (W oryginale było zdjęcie samca biało-szafirowego glostera).

Chiara
Go
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 04, 2012, 02:04:35 »

A wracając do kanarczanych wątków to:
a/ czy zgodzisz się na opinnię że hadujesz kanarki rasy 'kundelkowej'?
b/ podoba mi się że w klatce stosujesz natutalne, krzwe i rozgałęzione patyki a nie takie sztuczne, plastikowe.
c/ ile masz ptaszorków w swojej hodowli czy stadku?
d/ no właśnie! Uważasz się za hodowcę czy bardziej miłośnika!
Odpowiem w punktach Duy umiech:
a) kundelkowe znaczy szeki? Mam jedną parę z której mogą wyjść szeki- samiec po rodzicach ojciec malinois i matka harceńska- połączony tymczasowo z samiczką czarno-czerwoną nieint.; W przyszłym sezonie jednak zmienię tę parkę, dla samiczki mam już samczyka (bardzo młodziutki) szarego.
b)mam też sztuczne- w małej ilości- może po jednym na klatkę. Ale drewniane są zdrowsze.
c)Na razie mam 5 kanarki- 2 glostery (te ze zdjęć) , i jeszcze 3 inne kanarków. Niedługo jednak moje stadko "trochę" się powiększy...
d)Hodowca wd definicji to ktoś kto rozmnaża ptaki- jak na razie moje są na etapie "zalotów"- co z tego będzie i czy wyhoduję własne kanarki- zobaczymy. Kilka lat temu rozmnażałam kanarki- jeżeli rozmnażanie=hodowla, to mam ambicje by być hodowcą Duy umiech

Do moderatora: Proszę o usunięcie ślicznej dziewczynki z mojego wątku.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 04, 2012, 10:23:05 »

Chiara tzw. '' kundelki '' to nie szeki choć kundelki mogą być szekami. Tzw . '' kundelek '' to nie rasowy kanarek , a np glostery , bordery , bordery miniaturowe , miniatura chiszpańska itd.itp występują w tych rasach szeki . Jest wątek odnośnie szeków to możesz sobie poczytać. Pozdrawiam i życzę udanych lęgów Mrugnicie

Sygnum - D027
Chiara
Go
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 06, 2012, 01:33:08 »

Wiem że w wielu rasach upierzenie typu szek jest normalnie akceptowane- harceńskie, wiele ras kanarków kształtnych, ale w przypadku kolorowych są to ponoć ptaszki bez większej wartości hodowlanej. Dlatego pomyślałam że "kundelki" to zwykłe kanarki kolorowe- szeki. Wiadomo też, że wszelkie mieszańce międzyrasowe mogą uchodzić za kundelki, choć tutaj ja raczej bym nazwała je mieszańcami. Mam takiego jednego mieszańca- samca: po matce harceńskiej i ojcu malinois (wodnotokowym). Szczerze mówiąc teraz się zastanawiam jak i czy użyć samczyka w hodowli, bo już ze skojarzenia go z jakimkolwiek innym kanarkiem wyjdą właśnie "kundelki"- a tego chciałabym uniknąć. W każdym razie Pikolo pięknie śpiewa i jest bardzo sympatycznym ptaszkiem, więc na pewno będzie u mnie do końca swoich dni- nawet jeżeli miałby mieszkać sam- myślę też, czy nie wykorzystać go jako "nauczyciela śpiewu" dla młodych samczyków...

Strony: [1] 2 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!