Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:12:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ceny ptaków  (Przeczytany 27915 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #15 : Marca 22, 2012, 08:47:31 »

YOTAN goń od Zeberek Jzyk
w lutym ze Zwolle przyjechały do Polski 2 pary zeberek, które kosztowały ponad 500 euro Umiech a nie jak piszesz 10zł Jzyk
(...)
Postanowiłem że dobre ptaki niżej niż 10euro nie sprzedam (myślę o zeberkach) chcesz kupić za 10zł to sobie kup gdzie indziej.

Bardzo dobre wnioski!!! Oby inni hodowcy do podobnych dochodzili!

PS.: dobrze wiesz, o jakie zeberki za 10 zł mi chodzi Jzyk

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski
Wiadomoci: 48

« Odpowiedz #16 : Marca 22, 2012, 04:55:50 »

(...)
W tej chwili chyba najcenniejsze są zeberki czarnopierśne, do tego blackface, blackcheek i jeszcze czarne plecy... Raz widziałam zdjęcie takiej zeberki i zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Z resztą tak samo jest z "odpowiednikiem" w brązowo-rudym odcieniu (brązowopierśne itd).
Takie ptaki na pewno są warte więcej niż 50zł za parę Mrugnicie (a miałam ostatnio okazję kupic właśnie za 50zł samicę marmurkowa i samca szpalta na czarnopierśnego i brązowopierśnego- niestety, ktoś mnie ubiegł).

Chiara, czarnopierśnych jest od groma w naszym kraju podobnie z resztą mutacji które wymieniłaś - ale fatalnej jakości. Zeberki BB (czarnopierśne) w naszym kraju są bardzo zbliżone do wyglądu zwykłego standardowo ubarwionego osobnika. Na zachodzie za zeberki BB trzeba płacić od 50 euro wzwyż. A jak wygląda zeberka 'czarnopleca'? Podobnie z brązowopierśną? Nie widziałem nigdy takich.
Na szczęście w Polsce nie brakuje zapaleńców, którzy chcą dorównać państwom zachodu w jakości zeberek.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #17 : Marca 22, 2012, 09:39:14 »

Zapewne jak to zwykle bywa pomimo tego że pisaliśmy że interesują nas tylko BARDZO DOBRE PTAKI, nie dostaliśmy najlepszych ptaków. (te rozchodzą się po znajomych). Powiem coś jeszcze nie odebraliśmy wszystkich bo nie wszystkie spełniały nasze oczekiwania.

I to jest właśnie problem. Zauważyłem, że mimo iż niektórzy kupili ptaki nawet od mistrza świata, to jednak nie mogą się przebić z tymi ptakami. Wydaje mi się (a moje obserwacje to potwierdzają), że jeśli taki mistrz wychowuje w sezonie z 600 czy 800 młodych kilku ras kanarków, to na pewno nie wszystkie są dobre. Z reguły tacy hodowcy mają po kilka linii w każdej rasie i ptaków z tych najlepszych linii nie sprzedają wcale lub sprzedaje ale za naprawdę dużą kasę (nie 50 czy 100 euro), a z reguły wymieniają z kolegami z którymi współpracują. Najlepsi hodowcy raczej nie mają problemu ze sprzedażą nadwyżek za dobre pieniądze. Dlatego uważam, że hodowca, który chce kupić ptaki od europejskiego mistrza powinien mieć już doświadczenie w ocenie ptaków i obycie ze standardami oraz sporą wiedzę o danej rasie, by wybrać faktycznie najlepsze ptaki z oferowanych do sprzedaży, co wcale nie jest łatwe...     

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #18 : Marca 22, 2012, 10:54:04 »

I to jest właśnie problem. Zauważyłem, że mimo iż niektórzy kupili ptaki nawet od mistrza świata, to jednak nie mogą się przebić z tymi ptakami. Wydaje mi się (a moje obserwacje to potwierdzają), że jeśli taki mistrz wychowuje w sezonie z 600 czy 800 młodych kilku ras kanarków, to na pewno nie wszystkie są dobre. Z reguły tacy hodowcy mają po kilka linii w każdej rasie i ptaków z tych najlepszych linii nie sprzedają wcale lub sprzedaje ale za naprawdę dużą kasę (nie 50 czy 100 euro), a z reguły wymieniają z kolegami z którymi współpracują. Najlepsi hodowcy raczej nie mają problemu ze sprzedażą nadwyżek za dobre pieniądze. Dlatego uważam, że hodowca, który chce kupić ptaki od europejskiego mistrza powinien mieć już doświadczenie w ocenie ptaków i obycie ze standardami oraz sporą wiedzę o danej rasie, by wybrać faktycznie najlepsze ptaki z oferowanych do sprzedaży, co wcale nie jest łatwe...     
Hmmmmmm jakos mi sie wydaje mocno to naciagane przeswiadczenie. 600-800 mlodych ptakow rocznie? Nie maja problemow ze sprzedaza nadwyzek? Cos mnie sie nie wydaje...ale ja jestem amator...moze mi sie nie wydawac... Jako amatorowi pzrychodzi mi do glowy pytanie - czy to pasja czy fabryka? Co tak naprawde dzieje sie (skoro mam 20 ptakow z 800 zadowalajacych?) gaz? Cos mi tu wyidealizowanym swiatem zalatuje. A wlasciwie to coraz bardziej zaczynam doceniac swoje amatorstwo. Jest w nim miejsce na zachwyt Chichot
Pozdrawiam wszystkich
Robert Chichot

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #19 : Marca 22, 2012, 11:19:58 »

ok.Staruszek. Co byś powiedział na to ,że na allegro jest aukcja wodnotoków od wice mistrza polski.Jakie mam szanse kupić od niego dobrego śpiewaka za 200zetów, nie słysząc jego śpiewu(choćby z nagrania z tel. komórkowego,zabiegałem o taki).Czy wyśle mi jednego z 50-siątego młodego po włochu, czy swojego czempiona, lub jego brata odpada?A czy ja sprzedając (młode po nim)będę mógł napisać,że mam ptaki po wice mistrzu polski? Myślę,że wpis tymma jest bardzo zasadny i przemawia do mnie. pozdrawiam.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #20 : Marca 23, 2012, 10:17:39 »

Również uważam, że Tymm ma całkowitą rację, liczy się marka-firma. U uznanych hodowców pewne cechy ptaków nie są przypadkowe-są utrwalone, dlatego kupując ptaki z takiej hodowli możemy mieć nadzieję, że zakupione ptaki nawet te gorsze posiadają pożądane cechy. Starusheck Ty trzymasz ptaki dla samej przyjemności ich hodowli, lecz są hodowcy, dla których prócz tej przyjemności liczy się jeszcze rywalizacja i wyniki na konkursach. Uważaj bo od Twojej przyjemności do tej reszty jest tylko niewielki kroczek Mrugnicie.
 Dzidziat zapytaj tego pana od wodnotoków jaką miał konkurencję na tych mistrzostwach, bo często zdarza się tak, że wystawiana jest tylko np. jedna kolekcja w danej rasie i jej właściciel zostaje mistrzem (bo nie maił z kim przegrać).O ile mi wiadomo to pierwsze oficjalne mistrzostwa Polski wodnotoków dopiero odbędą się w tym roku w Czeladzi.

Chiara
Go
« Odpowiedz #21 : Marca 23, 2012, 10:35:33 »

Chiara, czarnopierśnych jest od groma w naszym kraju podobnie z resztą mutacji które wymieniłaś - ale fatalnej jakości. Zeberki BB (czarnopierśne) w naszym kraju są bardzo zbliżone do wyglądu zwykłego standardowo ubarwionego osobnika. Na zachodzie za zeberki BB trzeba płacić od 50 euro wzwyż. A jak wygląda zeberka 'czarnopleca'? Podobnie z brązowopierśną? Nie widziałem nigdy takich.
Na szczęście w Polsce nie brakuje zapaleńców, którzy chcą dorównać państwom zachodu w jakości zeberek.
Jak zwykle Źle się wyraziłam Zawstydzony... Chodziło mi o zeberkę, która naraz ma te wszystkie mutacje: czarnopierśna, Blackface, blackcheek, i do tego czarnopleca. Taka zeberka jest właściwie czarna, z wyjątkiem kasztanowych boków (bez kropek) i ogona charakterystycznego dla zeberek. Za chwilę spróbuję znaleŹć stronę, gdzie jest pokazana taka właśnie zeberka i podlinkuję Umiech.
Mutacja czarnopleca to tak jakby odpowiednik mutacji lightback (jasnoplecej, wybacz, ale te angielskie nazwy jakoś lepiej mi pasują), z tym że jest jeszcze bardzo rzadka i nawet nie wiem czy jest w Polsce ktoś kto ma takie ptaki. Tak jak pisałam, spotyka się też zeberki całe brązowe, z kasztanowymi boczkami (z małą ilością kropek) i ogonem typowym dla standarda. Są chyba prawie tak samo rzadkie jak te czarne.

Co do jakości zeberek czarnopierśnych to już inna sprawa- ogólnie mam wrażenie że u nas zeberki nie są najlepsze, może dlatego że prawie każdy zaczynając hodowlę ptaków zaczyna od nich-w tym dzieci, i na skutek nieprzemyślanych krzyżowań, a jak wiadomo są to "plenne" ptaszki, pojawiaja sie zeberki z chowu wsobnego, zbyt małe, ze złą budową. Poza tym dobra czarnopierśna zeberka ma tę "pierś" zaczynającą się tuż po bokach dzioba, gdzie schodzi w dół, "zasłania" całe zebrowanie na gardle, i sięga im dalej w kierunku brzucha, tym lepiej. U nas mały kołnierzyk czarnego koloru i już mówi się "czarnopierśna".

Chiara
Go
« Odpowiedz #22 : Marca 23, 2012, 10:43:03 »

Jak na razie najwięcej o tych ciemnych mutacjach znalazłam tutaj:
http://papuzki.webd.pl/forum/index.php/topic,21299.0.html

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski

« Odpowiedz #23 : Marca 23, 2012, 05:16:28 »

BF BB BC to inaczej Triple Black. O mutacji czarnoplecej nigdy w życiu nie słyszałem, a zeberkami trochę czasu się już zajmuję.
Te angielskie nazwy uwierz mi, nie stanowią dla mnie większego problemu.
Pytałem 'znajomych' na facebook'u o tę mutację i wszyscy byli zdziwieni że taka istnieje, więc coś musiało Ci się pomylić.
Co do całych brązowych zeberek, to chyba masz na myśli zeberkę beżową (płową)/fawn/F. Mutację tę przyjmuje się jako drugiego standarda.

Co do jakości zeberek czarnopierśnych to już inna sprawa- ogólnie mam wrażenie że u nas zeberki nie są najlepsze (...)
I bardzo dobrze Ci się wydaje. W Polsce za dużo jest osób które zeberki traktują jako taniego ptaka. Wystarczy się przejechać na jakąś polską giełdę i zawołać za zeberkę 20zł. Ludzie wezmą Cię za idiotę. A co dopiero, gdy pojedzie ktoś z lepszymi zeberkami na taką giełdę i chce je sprzedać za 50-100 zł? Miałem nie raz taką sytuację i wracałem do domu z taką samą ilością ptaków, z jaką wyjeżdżałem.
Nie dorośliśmy jeszcze do drogich ptaków, taka jest prawda. Zeberka ma kosztować 10zł i koniec, tak się niestety przyjęło.

Poza tym dobra czarnopierśna zeberka ma tę "pierś" zaczynającą się tuż po bokach dzioba, gdzie schodzi w dół, "zasłania" całe zebrowanie na gardle, i sięga im dalej w kierunku brzucha, tym lepiej. U nas mały kołnierzyk czarnego koloru i już mówi się "czarnopierśna".

Po bokach dzioba? Hmmm mam nadzieję że chodzi Ci tylko o obramówkę, która przechodzi na gardło.

A ja powiem szczerze, nie spotkałem się jeszcze w Polsce z zeberką BB która nie miałaby porządnej kryzy. Gorzej jest z gardłem, łezką, bokami i licami. Umiech Mutacja BB jest być może nawet najtrudniejszą w hodowli zeberek. Bo za dużo jest rzeczy które muszą być idealne.
Nawet na zachodzie trudno znaleŹć ptaka z pełnym licem rozlanym na całej głowie, dużą czarną piersią i gardłem oraz z dobrymi boczkami i ogonem. Z czarnym gardłem to spotkałem się tylko (o ile dobrze pamiętam) z zeberkami pochodzącymi z Belgii.

Także trochę nie trafiłaś z tym ostatnim zdaniem.
Najciemniejszą zeberką jaką udało mi się odchować jest samiec BF BC/BB.

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski

« Odpowiedz #24 : Marca 23, 2012, 05:20:35 »

Połączcie tego posta z poprzednim jak możecie. Mrugnicie
Zamieszczam dwa zdjęcia by przedstawić samca z ostatniego zdania. Jzyk

starusheck
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Biskupiec
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #25 : Marca 23, 2012, 05:22:34 »

Połączcie tego posta z poprzednim jak możecie. Mrugnicie
Zamieszczam dwa zdjęcia by przedstawić samca z ostatniego zdania. Jzyk

Zatkalo mnie. Jest piekny

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #26 : Marca 23, 2012, 08:23:31 »

to ja też się pochwalę Umiech na początku roku sprzedałem może nie aż tak dobrych ale 6 młodych takich samców i 2 samiczki Umiech
Proszę cię Chiara to że nie znasz hodowców zeberek nie oznacza że nie ma dobrych ptaków w Polsce, może Źle szukasz Umiech
Napisałem dobrych bo na bardzo dobre musimy jeszcze poczekać Mrugnicie ale jakoś ptaków z roku na rok jest podnoszona, bynajmniej przez moich znajomych.

Nowa mutacja to EUMO przyjechała w standardzie jak również w kombinacji z mutacją beżową oto fotka mojego kolegi Piotra
polecam jeszcze kombinację BF OB BB (z różnymi kolorami pleców)

To że najlepsze ptaki rozchodzą się po znajomych jest odwiecznym problemem Umiech, a w sumie może i błogosławieństwem Umiech pomyślcie ilu waszych znajomych nie sprzedało ptaków komuś innemu bo Wy chcieliście je kupić Mrugnicie

Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #27 : Marca 23, 2012, 08:46:36 »

W zasadzie hoduję kanarki, lecz gdyby udało mi się nabyć takie okazy to pewnie bym się skusił. Szok

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #28 : Marca 23, 2012, 09:31:04 »

jot-ka11 za dychę takich nie dostaniesz Jzyk całe rude w Holandii to 75 do 150 Euro

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski

« Odpowiedz #29 : Marca 23, 2012, 09:54:37 »

Na allegro można czasami znaleŹć fox'a, ale cena pod koniec aukcji osiąga ponad 200zł. Także niektórzy nie rozumieją jak za zeberkę można dać 200zł. Jzyk
Fox'a stosunkowo łatwo jest kupić, ja osobiście niestety nie spotkałem się z ofertą sprzedaży zeberki BF BB BC (Triple Black) u nas w kraju, ani na zachodzie. Ja akurat miałem szczęście 2 takie odchować. Umiech

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!