BF BB BC to inaczej Triple Black. O mutacji czarnoplecej nigdy w życiu nie słyszałem, a zeberkami trochę czasu się już zajmuję.
Te angielskie nazwy uwierz mi, nie stanowią dla mnie większego problemu.
Pytałem 'znajomych' na facebook'u o tę mutację i wszyscy byli zdziwieni że taka istnieje, więc coś musiało Ci się pomylić.
Co do całych brązowych zeberek, to chyba masz na myśli zeberkę beżową (płową)/fawn/F. Mutację tę przyjmuje się jako drugiego standarda.
Co do jakości zeberek czarnopierśnych to już inna sprawa- ogólnie mam wrażenie że u nas zeberki nie są najlepsze (...)
I bardzo dobrze Ci się wydaje. W Polsce za dużo jest osób które zeberki traktują jako taniego ptaka. Wystarczy się przejechać na jakąś polską giełdę i zawołać za zeberkę 20zł. Ludzie wezmą Cię za idiotę. A co dopiero, gdy pojedzie ktoś z lepszymi zeberkami na taką giełdę i chce je sprzedać za 50-100 zł? Miałem nie raz taką sytuację i wracałem do domu z taką samą ilością ptaków, z jaką wyjeżdżałem.
Nie dorośliśmy jeszcze do drogich ptaków, taka jest prawda. Zeberka ma kosztować 10zł i koniec, tak się niestety przyjęło.
Poza tym dobra czarnopierśna zeberka ma tę "pierś" zaczynającą się tuż po bokach dzioba, gdzie schodzi w dół, "zasłania" całe zebrowanie na gardle, i sięga im dalej w kierunku brzucha, tym lepiej. U nas mały kołnierzyk czarnego koloru i już mówi się "czarnopierśna".
Po bokach dzioba? Hmmm mam nadzieję że chodzi Ci tylko o obramówkę, która przechodzi na gardło.
A ja powiem szczerze, nie spotkałem się jeszcze w Polsce z zeberką BB która nie miałaby porządnej kryzy. Gorzej jest z gardłem, łezką, bokami i licami.

Mutacja BB jest być może nawet najtrudniejszą w hodowli zeberek. Bo za dużo jest rzeczy które muszą być idealne.
Nawet na zachodzie trudno znaleŹć ptaka z pełnym licem rozlanym na całej głowie, dużą czarną piersią i gardłem oraz z dobrymi boczkami i ogonem. Z czarnym gardłem to spotkałem się tylko (o ile dobrze pamiętam) z zeberkami pochodzącymi z Belgii.

Także trochę nie trafiłaś z tym ostatnim zdaniem.
Najciemniejszą zeberką jaką udało mi się odchować jest samiec BF BC/BB.