Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 03:10:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: łADNE PTAKI I PROBLEM  (Przeczytany 11628 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #15 : Kwietnia 06, 2012, 08:12:11 »

hehe mam włoskie ptaki mozaikę czarno-skrzydłą  - samiec lepszy od samicy tzn. lepsza mamka  Duy umiech(jestem zadowolony)
ogólnie juz sie przekonałem  najlepsze ptaki to SWOJE PTAKI
hehe rafcio kojarzę cie parę lat temu dzwoniłeś do mnie z rożnymi pytaniami  w sprawie glosterów  czy to ty  Mrugnicie  ........
wracając do tematu  myślę ze on wiedział co mi sprzedaje (stary wyga z niego )wpisałem się na stronie tego hodowcy w księdze gości opisałem co i jak  i mnie usunął mój wpis .....  -
już więcej od niego nie kupie ptaków sorki oszukać raz można  ...

rafcio181
Go
« Odpowiedz #16 : Kwietnia 06, 2012, 09:11:15 »

Nie wiem, nie pamietam, możliwe Umiech

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #17 : Kwietnia 06, 2012, 09:56:56 »

hehe ok  Mrugnicie Duy umiech

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #18 : Kwietnia 06, 2012, 11:24:10 »

Witam
Jaka to rasa kanarków?
Pozdrawiam

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #19 : Kwietnia 07, 2012, 08:47:35 »

Marcelosztym
Jeśli uznasz to za stosowne podaj CIH tego hodowcy, lub jakieś inne namiary. Nieuczciwe zagrania winne kosztować.

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #20 : Kwietnia 07, 2012, 05:13:56 »

Witam.
MARCELOLSZTYN a może to przyczyna nie takiej mieszanki jajecznej.
Sam osobiście miałem taki przypadek.
Zakupiłem 3 letnią parę Padwanów.
Ptaki przystąpiły do lęgów wedle planów,samica zniosła 4 jajka i wykluły się młode.
Ale niestety też nie karmiła.
Maluchy dopominały się piszczały i widać było że już opadają z sił.
Wedle opowieści hodowcy od którego kupiłem była to świetna mamka.
I wtedy okazało się w rozmowie że ptaki nie znają mieszanki jajecznej z prawdziwego jajka.
Samica nawet nie ruszyła tej mieszanki.
Po zabraniu mieszanki z prawdziwego jajka zamieniłem na jajko sztuczne z małymi dodatkami Mrugnicie
I co się okazało-W ciągu 15 minut młode były nakarmione do pełna. Szok
Aż pękały w szwach. Chichot
Nie mogłem się z tym pogodzić bo wszystkie moje dotychczasowe kanarki były chowane na mieszance jajecznej z prawdziwego jajka plus sztuczne.
Po tym wszystkim jeszcze kilka razy próbowałem jej podmienić te mieszanki ale niestety.
Za każdym razem mieszanki z jajka prawdziwego nie ruszała.
Oczywiście to tylko sugestia-być może są przyzwyczajone do innej mieszanki np.z marchewką,czy z kuskusem warto spróbować.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #21 : Kwietnia 07, 2012, 08:16:57 »

Witaj,
A w okresie składania jaj padwanka też nie jadła naturalnej mieszanki jajecznej, czy też wtedy podawałeś samicy tylko sztuczne jajko?? Musiała spożywać jakiś pokarm jajeczny itp. A po drugie, jakiej firmy był i jest ten gotowy produkt jajeczny? Ja robię naturalną mieszankę, do której dodaję trochę pokarmu jajecznego firmy CeDe. Mieszam tylko przez wstrząsanie mieszankami, a nie ugniatam. Ptaki mają wtedy różne produkty względnie luzem i zwiększa się szansa na załapywanie przez nie innych smaków. W ten sposób przyzwyczajam kanarki do firmowych pokarmów jajecznych. Jest to ważne m.in. ze względu na sytuacje, o których pisałeś. Poza tym nie zawsze można naturalne jajko zostawić ptakom na długie godziny, kiedy na przykład trzeba być w pracy lub są duże upały na dworze.
Pozdrawiam,
Maciek

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #22 : Kwietnia 07, 2012, 08:59:49 »

Witam.
Samica u mnie nie dostawała mieszanki jajecznej przed lęgami bo się strasznie zajadała i tyła.Dostawała tylko kiełki a mieszanki troszkę i właśnie z wygodnictwa było to suche jajo.
Ale ogólnie było to jajko firmy BIOVIT.
Ja gniotę widelcem i wtedy mieszam z jajkiem sztucznym.
Próbowałem w innych proporcjach 20 % jajko i 80 % sztuczne jajko i nic.
Od razu wyczuwała i nie chciała jeść
Ale trudno ostawiłem ja na sztucznym i tak super wychowuje.
Wracając do tematu żebym wtedy nie wpadł na ten pomysł to też bym miał obawy takie jak ty.
Myślał bym że mnie wykiwał. Zo
Okazało się inaczej Padwanka jest mamką jak się patrzy ostatnio wychowała sama 4 szt ma mały mankament podskubuje młode,no ale jej to wybaczam Duy umiech
Kilkanaście lat wstecz jak zaczynałem miałem podobną historię z Koroniakiem która jeżeli nie dostała mieszanki jajecznej z marchewką utartą to poprostu nie karmiła.
Wiesz to tylko taka moja historia. Mrugnicie
Dlatego tak wspomniałem o tym.
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #23 : Kwietnia 07, 2012, 10:28:02 »

WITAM
ZAKUPILEM 6 SZTUK KANARKOW OD PEWNEGO HODOWCY  NARAZIE NIE BEDE PISAł OD KOGO ALE Z MOICH STRON  Zo
I TERAZ POJAWIł SIE PROBLEM CZESC SAMIC WOGOLE NIE KARMI MLODYCH CZESC  SKLADA  JAJKA NA ZIEMI  SAMCE SKACZA PO SAMICY JAK TRAMPOLINIE ....ITP
TERAZ MOJE PYTANIE GDZIE TKWI PROBLEM Co?Co? CO ROBIE NIE TAK Co?Co? Duy umiech
Ptaki to nie maszyny.
Najczęściej swoimi niepowodzeniami obarczamy innego, a nie siebie.
Warto się zastanowić, a potem pisać.
Jeżeli chcesz rozwijać ten wątek kup sobie Trębacze Paryskie. Przekonasz się w ilu miejscach trzeba rozwieszać gniazda.
Ale do rzeczy:
1. Skontaktuj się z hodowcą i zapytaj w jakim wieku są Twoje samce. Może zbyt wcześnie zaczynasz lęgi.
2. Patrz na swoje ptaki. Zobacz, przyglądając się uważnie gdzie samica składa materiał na gniazdo i tam je powieś. Możliwe, że miejsce jej nie odpowiada (składanie jajek na ziemi).
3. Połącz ptaki w pary. Pozostaw je na cały czas lęgów.
Co do karmienia. Nikt nie ma złotego środka. Czasami bywa tak, że u jednego hodowcy samica karmi super u drugiego wcale.
Kiedyś próbowałem rozwikłać zagadkę jednego ze znanych hodowców. Jednego roku jego samice karmiły super, a drugiego te same samice karmiły bardzo słabo.
Sumując.
Musisz uzbroić się w cierpliwość, sporo obserwować i uczyć się na własnych błędach. Zapamiętywać je. Jest wtedy szansa, że ich nie powielisz.
Jeżeli mogę Ci poradzić w karmieniu to spróbuj takiego przepisu:
1. 2 łyżki stołowe kuskus (Rask- możliwe, że Źle napisałem)
2. 2 jajka gotowane
3. 2 łyżki stołowe kaszki kukurydzianej drobnej
4. 1 łyżka murzynka
5. 1 łyżka maku
6. 2 łyżki stołowe gotowej karmy dla kanarków ( Biovit podajemy od 5 dnia życia).
Po podaniu zobacz co najszybciej znika.
Jeszce jedna przykra sprawa. Wielokrotnie spotkałem się, że hodowcy biorąc pod uwagę wyłącznie własne doświadczenia, gwarantują nam udane lęgi. Sprzedają sprawdzone/dobre samice, licząc na zadowolenie kupującego. Nic bardziej mylnego. Ptak-kanarek czy inny zwierzak nie będzie MASZYN¡. Mam zresztą wiele takich przykładów i wiem, że jest tak NA PEWNO.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości.

marcelolsztyn
Go
« Odpowiedz #24 : Kwietnia 08, 2012, 03:34:06 »

WITAM
ZAKUPILEM 6 SZTUK KANARKOW OD PEWNEGO HODOWCY  NARAZIE NIE BEDE PISAł OD KOGO ALE Z MOICH STRON  Zo
I TERAZ POJAWIł SIE PROBLEM CZESC SAMIC WOGOLE NIE KARMI MLODYCH CZESC  SKLADA  JAJKA NA ZIEMI  SAMCE SKACZA PO SAMICY JAK TRAMPOLINIE ....ITP
TERAZ MOJE PYTANIE GDZIE TKWI PROBLEM Co?Co? CO ROBIE NIE TAK Co?Co? Duy umiech
Ptaki to nie maszyny.

[b TO JUż WIEM   [/b]
Najczęściej swoimi niepowodzeniami obarczamy innego, a nie siebie.
Warto się zastanowić, a potem pisać.
NAJPIERW MYŚLÊ POTEM PISZE ...

Jeżeli chcesz rozwijać ten wątek kup sobie Trębacze Paryskie. Przekonasz się w ilu miejscach trzeba rozwieszać gniazda.

MAM TAKI ZAMIAR W TYM ROKU 

Ale do rzeczy:
1. Skontaktuj się z hodowcą i zapytaj w jakim wieku są Twoje samce. Może zbyt wcześnie zaczynasz lęgi.

PTAKI SA OD 2010 R U MNIE

2. Patrz na swoje ptaki. Zobacz, przyglądając się uważnie gdzie samica składa materiał na gniazdo i tam je powieś. Możliwe, że miejsce jej nie odpowiada (składanie jajek na ziemi).

MOJE SAMICE SKłADAJ¡ W GNIAZDACH KTÓRE IM POWIESZÊ 

3. Połącz ptaki w pary. Pozostaw je na cały czas lęgów.

TAK ROBIÊ...

Co do karmienia. Nikt nie ma złotego środka. Czasami bywa tak, że u jednego hodowcy samica karmi super u drugiego wcale.

TO PRAWDA

Kiedyś próbowałem rozwikłać zagadkę jednego ze znanych hodowców. Jednego roku jego samice karmiły super, a drugiego te same samice karmiły bardzo słabo.
Sumując.
Musisz uzbroić się w cierpliwość, sporo obserwować i uczyć się na własnych błędach. Zapamiętywać je. Jest wtedy szansa, że ich nie powielisz.

DZIÊKUJE ZA RADE

Jeżeli mogę Ci poradzić w karmieniu to spróbuj takiego przepisu:
1. 2 łyżki stołowe kuskus (Rask- możliwe, że Źle napisałem)
2. 2 jajka gotowane
3. 2 łyżki stołowe kaszki kukurydzianej drobnej
4. 1 łyżka murzynka
5. 1 łyżka maku
6. 2 łyżki stołowe gotowej karmy dla kanarków ( Biovit podajemy od 5 dnia życia).
Po podaniu zobacz co najszybciej znika.
Jeszce jedna przykra sprawa. Wielokrotnie spotkałem się, że hodowcy biorąc pod uwagę wyłącznie własne doświadczenia, gwarantują nam udane lęgi. Sprzedają sprawdzone/dobre samice, licząc na zadowolenie kupującego. Nic bardziej mylnego. Ptak-kanarek czy inny zwierzak nie będzie MASZYN¡. Mam zresztą wiele takich przykładów i wiem, że jest tak NA PEWNO.

Z TYM SPRZEDAWANIEM DOBRYCH SAMIC TO MAM MIESZANE UCZUCIA...
Pozdrawiam i życzę cierpliwości.

POZDRAWIAM I DZIÊKUJE ZA PRZEPIS NA MIESZANKÊ JAJECZNA

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #25 : Kwietnia 09, 2012, 09:54:18 »

Dalej nie będę rozpisywał się w tym temacie.
Kolega po bardzo niemiłych słowach opuścił forum, jego wola.
Cóż! Może pomoc uznał za niepotrzebną, a może miał zatargi z hodowcą od którego kupił ptaki? Może oczekiwał, że dyskusja rozwinie się do tego stopnia, że poda jego namiary.
Może się kiedyś dowiemy!
Pozdrawiam

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!