WITAM
ZAKUPILEM 6 SZTUK KANARKOW OD PEWNEGO HODOWCY NARAZIE NIE BEDE PISAł OD KOGO ALE Z MOICH STRON

I TERAZ POJAWIł SIE PROBLEM CZESC SAMIC WOGOLE NIE KARMI MLODYCH CZESC SKLADA JAJKA NA ZIEMI SAMCE SKACZA PO SAMICY JAK TRAMPOLINIE ....ITP
TERAZ MOJE PYTANIE GDZIE TKWI PROBLEM

CO ROBIE NIE TAK

Ptaki to nie maszyny.
Najczęściej swoimi niepowodzeniami obarczamy innego, a nie siebie.
Warto się zastanowić, a potem pisać.
Jeżeli chcesz rozwijać ten wątek kup sobie Trębacze Paryskie. Przekonasz się w ilu miejscach trzeba rozwieszać gniazda.
Ale do rzeczy:
1. Skontaktuj się z hodowcą i zapytaj w jakim wieku są Twoje samce. Może zbyt wcześnie zaczynasz lęgi.
2. Patrz na swoje ptaki. Zobacz, przyglądając się uważnie gdzie samica składa materiał na gniazdo i tam je powieś. Możliwe, że miejsce jej nie odpowiada (składanie jajek na ziemi).
3. Połącz ptaki w pary. Pozostaw je na cały czas lęgów.
Co do karmienia. Nikt nie ma złotego środka. Czasami bywa tak, że u jednego hodowcy samica karmi super u drugiego wcale.
Kiedyś próbowałem rozwikłać zagadkę jednego ze znanych hodowców. Jednego roku jego samice karmiły super, a drugiego te same samice karmiły bardzo słabo.
Sumując.
Musisz uzbroić się w cierpliwość, sporo obserwować i uczyć się na własnych błędach. Zapamiętywać je. Jest wtedy szansa, że ich nie powielisz.
Jeżeli mogę Ci poradzić w karmieniu to spróbuj takiego przepisu:
1. 2 łyżki stołowe kuskus (Rask- możliwe, że Źle napisałem)
2. 2 jajka gotowane
3. 2 łyżki stołowe kaszki kukurydzianej drobnej
4. 1 łyżka murzynka
5. 1 łyżka maku
6. 2 łyżki stołowe gotowej karmy dla kanarków ( Biovit podajemy od 5 dnia życia).
Po podaniu zobacz co najszybciej znika.
Jeszce jedna przykra sprawa. Wielokrotnie spotkałem się, że hodowcy biorąc pod uwagę wyłącznie własne doświadczenia, gwarantują nam udane lęgi. Sprzedają sprawdzone/dobre samice, licząc na zadowolenie kupującego. Nic bardziej mylnego. Ptak-kanarek czy inny zwierzak nie będzie
MASZYN¡. Mam zresztą wiele takich przykładów i wiem, że jest tak NA PEWNO.
Pozdrawiam i życzę cierpliwości.