karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 14
|
 |
« : Kwietnia 14, 2012, 02:19:40 » |
|
Witam moj samiec ma na dziobie czarne plamy co to może byc?
W klatce jest samiec i samica ktora siedzi na jajach. Sam samiec jest zamulony bez sił, zakupiłem go ok 3miesiecy temu.
Prosze o pomoc!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
Wiadomoci: 137
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 15, 2012, 12:24:35 » |
|
Witam takie plamy o ile miał kanarek cały czas mogą być oznaką że jest to po prostu mieszaniec rożnych ras, lub nawet gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 15, 2012, 01:01:31 » |
|
Nie miał tego wcześniej.
Kanarek ma takie plamy jak by mu ten dziób gnił czy coś. Kurcze nie wiem co robic, poprzedni mój kanarek tez mial cos takiego i zdechł...
Czy moge isc do chodowcy od ktorego kupilem ptaka i kazac mu cos z tym zrobic skoro tego kanarka mam od 2 misecznicy czy obejmuje mnie jakas gwarancja ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 15, 2012, 01:11:41 » |
|
Szczerze mówiąc nie słyszałem aby ptakom gniły dzioby i nie mam pojęcia jaka może być tego przyczyna, ale skoro to już Twój drugi ptak z takimi objawami przyczyny musisz szukać u siebie jeśli kupiłeś ptaki które nie miały takich oznak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 15, 2012, 02:00:15 » |
|
Nie mam pojęcia co to może być - na początek daj zdjęcie, mozliwie z bliska.
Czy w klatce nie ma pasożytów? Czy inne kanarki nie mają tych plam? Jak jest osowiały i wyraŹnie chory przeniósłbym go do oddzielnej klatki, a klatkę lęgową umył, a przynajmniej zmienił podłoże. Nie wiem jakie masz możliwości.
Do hodowcy możesz iść, ale po pomoc, a nie z gwarancją, bo takowej raczej nie ma, chyba, że wcześniej się umówiliście w tym temacie. Daj to zdjęcie - zobaczymy co dalej
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2012, 05:27:50 wysane przez jot-ka11 »
|
|
|
|
|
maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
Grudziądz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 15, 2012, 04:48:54 » |
|
Radziłbym zanim cokolwiek zaczniesz robić z takim ptakiem udaj się z nim do weterynarza bo to nie jest żadna typowa dolegliwość którą można wyleczyć samemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 15, 2012, 05:48:47 » |
|
Jak możesz, to wstaw zdjęcie - jak już się dowiesz, co to jest, to przynajmniej inni będą wiedzieli, jak to wygląda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 16, 2012, 02:41:25 » |
|
Na plamy dałem wodę utleniona na patyczku i plamy znikają została mala 1 plamka jakiś cud... Ale za to ptak ma biegunkę i nadal jest ospały i bez sił 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 16, 2012, 03:19:47 » |
|
Też radzę > do weterynarza i to tylko do specjalisty od ptaków. Na naszym forum jest kilka namiarów. Pospiesz się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
karol92
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 16, 2012, 03:41:33 » |
|
Właśnie wróciłem od weterynarza samczyk ma biegunkę a te plamy na dziobie to sam do końca nie wiem kazał je nadal smarować woda utleniona. Dostałem jakiś antybiotyk do wody mam mu go roztapiać i węgiel do karmy oraz jakaś karmę (droga jak...)
Może bd dobrze dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|