Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:01:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Cena doskonałego ptaka  (Przeczytany 25735 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #15 : Grudnia 02, 2012, 09:27:30 »

zgadzam się z przedmówcą  Duy umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #16 : Grudnia 03, 2012, 06:52:25 »

JK co to był za mistrz? Niemiec? Ja w zeszłym roku we Wloskim Reggio,kraju skad wywodzi sie AGI, ogladalem u jednego hodowcy AGI. Te co mi się najbardziej podobały-miały w miarę kompletne fryzury ,były minimum po 500 euro. Te naprawdę super,wyróżnjające się wyraŹnie (a facet miał ich sporo) ,były od 700 wzwyż. Zestawione pary jeszcze więcej.

Część naszych hodowców często ,ze tak powiem może się nieŹle "przejechać". Widziałem już wiele przypadków jak hodowcy brali ptaki byle byly od mistrza.Nie ma sie co dziwic ,ze potem slyszy się narzekania. Moim zdaniem mnóstwo czołowych hodowców ma linie produkcyjne-tylko na sprzedaż a z linii poprostu nie sprzedadza (chyba ,że ma się jakieś znajomości albo hodowca cię w niezrozumiały sposob nagle polubi  Mrugnicie). Nie bez powodu hodowcy z top-u już nawet na kilka miesięcy wcześniej mają wszystkie te naprawdę dobre ptaki porezerwowane podczas gdy na giełdzie mają jeszcze kilkadziesiąt sztuk-oczywiście "przypadkowo" cena jest połowę lub 1/3 niższa od ptaków zamawianych.Myślę ,że każdy kto był na największych wystawach widział mnóstwo znakomitych ptaków dosłownie "pod ladą" ,które są przywożone tylko na zamówienie i różnica jest naprawdę widoczna.

Podam jeszcze jeden przykład także z Reggio jak hodowcom zależy na utrzymanie ptaków z linii.Widziałem jak pewnien czołowy hodowca glosterów dostał od kupca propozycję zakupu 4 ptaków z wystawy...Facet wyjął potężny plik pieniędzy (nawet boję się myśleć ile tam było na "nasze") a Włoch co? Wyśmiał go i grzecznie zaprosił na giełdę,mówiąc ,ze nie sprzeda za rzadne pieniądze. W najwięszych hodowlach naprawdę mają wszystko rozpracowane genetycznie i to co wiedza,że musza zostawić to zostawią a "zwykły hodowca" z linii nie kupi.

Takie jest moje zdanie...

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #17 : Grudnia 03, 2012, 07:12:02 »

Jeśli nazwisko Schilder Ci nic nie mówi odnośnie AGI to trochę się dziwię, ponieważ jeszcze do dwóch lat wstecz przez długie lata nikt go nie mógł "pobić" na światówce aż w końcu przestał je prawdopodobnie wystawiać, a zaczął oceniać. Natomiast odnośnie cen to już o tym pisałem, że są ptaki dla hodowcy tzw. nie na sprzedaż - stąd tak wygórowane ceny. A jak dla kogoś nie stanowi to problemu, bo ma nadmiar kasy, to i kupi po 2 tys. ero za sztukę, bo po tyle "szły" do krajów arabskich te kanarki

Granos
Go
« Odpowiedz #18 : Grudnia 03, 2012, 07:30:53 »

JK ,w AGI jestem "zielony"  Jzyk. Bardzo podobają mi się te ptaki ale ze względu na to ,ze mnie na nie stać (i raczej szybko stać mnie nie będzie) to wolę nie wnikać głębiej ,zeby się nie denerwować i głowy nie zawracać  Chichot.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #19 : Grudnia 03, 2012, 10:22:56 »

Wydaje mi się, że ptaki doskonałe nie istnieją. Wg mnie pojęcie doskonałości jest względne. Owszem, są ptaki, przy których każdy się zatrzyma, ptaki, które dostaną 90 i więcej punktów. Ale nawet u najdoskonalszego ptaka ktoś znajdzie jakiś mankament. A to dlatego, że szuka po prostu czegoś innego. I tak kanarka, nad którym 99 osób się zachwyca osoba nr 100 nawet nie zauważy, bo jakiś szczegół nie będzie jej odpowiadał. Dlatego też na 100 sędziów nie ma 100 takich samych ocen oraz ani jednego ptaka z maksymalną ilością punktów.
Zastanawia mnie jednak inna rzecz, mianowicie rozpiętość cen za ptaki. Obserwuję to zarówno w przypadku astryldów, jak i innych ptaków. Może dla przybliżenia tematu użyję przykładu kanarka harceńskiego. Otóż ceny, jakie widziałem za samce kanarka harceńskiego wahają się od 50 do 200 PLN. ROzumiem, że są wśró nich ptaki z 80 punktami i takie z >90 punktów, że jedne pochodzą z hodowli z mistrzowskimi tradycjami i takie, któe komuś przypadkowo udało się odchować. Ale nie rozumiem zaniżania cen. Uważam, że każdy gatunek ptaka powinien mieć jakąś tzw. "cenę minimalną". W przypadku np. harcena wydaje mi się, że cena taka powinna wynosić 100zł. Odpowiednia wycena ptaka, szacunek do ceny przyczyni się do poprawy standardów gatunku czy rasy, gdyż ptaki "odpadowe" nie będą wtedy sprzedawane, co spowoduje "naturalny" spadek ich populacji, bo nikomu nie będzie opłacało się ich produkować. A jak ktoś sobie za takiego słabego ptaka zażyczy 100zł, to i tak nikt go nie kupi, bo kupujący będzie wolał dać 100zł za lepszego ptaka. Jak ktoś będzie chciał sprzedać ptaka za 200 czy wicej złotych, to jego sprawa - zbyt szybko się go nie pozbędzie, ale i tak znajdzie kupca, bo ktoś akurat takiego ptaka będzie szukał. A z własnego doświadczenia i obserwacji innych hodowców wiem, że jak ktoś będzie chciał nabyć akurat tego ptaka, to da za niego każdą cenę, przez co będzie bardziej go szanował i nie spaprze go parując go z jakimś cieniasem.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #20 : Grudnia 04, 2012, 03:09:12 »

A z własnego doświadczenia i obserwacji innych hodowców wiem, że jak ktoś będzie chciał nabyć akurat tego ptaka, to da za niego każdą cenę, przez co będzie bardziej go szanował i nie spaprze go parując go z jakimś cieniasem.

Bardzo prawdziwa, ciekawa i pouczająca sentencja!!! Godna polecenia wszystkim hodowcom!
Natomiast co do tych cen minimalnych to myślę, że nie da się tego wprowadzić w życie. No bo niby jak zmusić hodowców, żeby nie sprzedawali ptaków po jakiejś niskiej cenie, co mieliby robić z ptakami, których nie chcą już trzymać i nie mogą sprzedać? Kto takie ceny minimalne miałby ustalać? Niewątpliwie tacy hodowcy psują rasę, ba niszczą hodowlę i godzą dobre imię innych hodowców, ale jak temu zapobiec? Chyba tylko ucząc potencjalnych kupujących, że nie warto kupować słabych, byle jakich ptaków.

Granos
Go
« Odpowiedz #21 : Grudnia 04, 2012, 04:55:46 »

Brawo yotan!

Wedlug mnie sami działamy sobie na szkodę. Niech ktoś znajdzie drugi taki przypadek (psy,ptaki,konie a nawet myszy) jak u nas ,że często ptaki rasowe hodowcy sprzedają po tej samej cenie, albo nawet niższej,niż mieszańce w zoologicznym. To nie jest wielka filozofia tylko zwykła logika. Kto dałby tą samą cenę za psa rasowego-rodowodowego i za psa w typie jakieś rasy bez rodowodu? Jak nad tym pomyśleć to to jest kompletnie bez sensu i wydaje mi się ,że zwykli trzymacze ptaków też się dziwią gdy płacą taką samą kwotę za ptaka z wystawy jak i z marketu.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #22 : Grudnia 04, 2012, 08:17:28 »

Kto takie ceny minimalne miałby ustalać?
Rynek hodowlany. Po prostu do tego musi dorosnąć nasze środowisko. Jeśli skończy się produkcja taśmowa ptaków nie spełniających jakichkolwiek nawet standardów, to i ceny się ustabilizują. Wystarczy bardziej dbać o jakość swojego materiału hodowlanego, a skarlałe karykatury ptaków nie będą miały szans, nawet z dopłatą ze strony sprzedającego. Wystarczy, jeśli hodowcy zaczną szanować genetykę swoich podopiecznych i będą praktykować hodowlę zgodnie z jej definicją.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #23 : Grudnia 04, 2012, 10:29:17 »

Wszystko, co w tym wątku zostało do tej pory napisane jest istotne, lecz niewyczerpujące zagadnienia. Bo, czy któryś ze sprzedających kanarki stosuje sensowny marketing? Czy wie, co to jest marketing mix?   Czy umie zastosować podstawowe narzędzia marketingowe w sprzedaży ptaków?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #24 : Grudnia 05, 2012, 12:46:48 »

Przyznaję, że nie wiem i pewnie wiele osób nie wie.
Może chciałbyś założyć taki wątek i przybliżyć nieco zagadnienie?

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #25 : Grudnia 05, 2012, 11:15:42 »

]Kiedyś pytałem wice- mistrza polski w wodnotokach,czy może przesłać mi krócitki fragment śpiewu oferowanych samczyków, zbył mnie brakiem czasu z powodu remontu w mieszkaniu. Dziś można jego ponowną ofertę znależć na Allegro. Jak to się ma do marketingu? Gdybym pokusił się na zakup oferowanego śpiewaka napewno dostał bym odrzut z hodowli , bo jak zwyłkły -trzymacz ptaków może domagać się dobrego śpiewaka.Zapłacić jednak trzeba dużo, bo to ptak po "włoskich wodnotokach "( w którym pokoleniu?)- cena jednak jest dalej taka sama, czyli jak zapłacił w 2009 roku za samca "100 euro" to dziś jego "nie udokumentowane pokolenie jest dalej takiej samej wartości? Niech nie szuka głupka, wiadomo,że na sto samców,znikoma ich część będzie śpiewać poprawnie.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #26 : Grudnia 06, 2012, 01:26:25 »

Przyznaję, że nie wiem i pewnie wiele osób nie wie.
Może chciałbyś założyć taki wątek i przybliżyć nieco zagadnienie?

Wątek już jest na stronie: http://kanarki.eu/index.php/topic,4214.0.html. Ciekawe tylko czy ktoś z Was stosuje któryś z elementów marketing mix przy sprzedaży swoich ptaków?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #27 : Grudnia 06, 2012, 09:22:06 »

dzidziat: frajer się zawsze znajdzie! Czasem prędzej, czasem póŹniej, ale zawsze...

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #28 : Grudnia 06, 2012, 09:46:50 »

dzidziat: frajer się zawsze znajdzie! Czasem prędzej, czasem póŹniej, ale zawsze...

Właśnie, najczęściej początkujący hodowca, który cieszy się, że kupił kanarka od "mistrza"...
Czyli jak zrobić początkującego w balona.
Pisałem o tym już w innym wątku - trochę, nam(?), hodowcom, brakuje uczciwości.

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #29 : Grudnia 06, 2012, 09:49:51 »

Fajnie Klapuch napisałeś, że hodowcom brakuje uczciwości - he he; to tak jak politykom moralności, biznesmenom skrupułów itd.

Strony: 1 [2] 3   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!