Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:59 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rozpalone nóżki  (Przeczytany 10813 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
linek
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 3

« : Czerwca 01, 2012, 01:04:59 »

Zauważyłam, że od paru tygodni mój kanarek ma problem z nóżkami. Obie są rozpalone, mają na pewno więcej niż 36,6 stopnia. Z poczatku myślałam, że przyczyną są wysokie temperatury i kanarek ma problemy krążeniowe. Ale problem jest nawet w chłodne dni. Ogólnie ptak zachowuje się normalnie, śpiewa, skacze, bryka, ale widać, że nóżki mu dokuczają, bo przysiada i podkula raz jedną raz drugą. Jest to młody ptak, ma tak 1,5-2 lata. Nie mam pojecia czym może być spowodowana ta dolegliwość i jak ją leczyć. Czy możliwe jest, że w tak młodym wieku ptak nabawił się reumatyzmu i to są objawy? A może ktoś miał już do czynienia z podobnymi objawami? Ja na nic podobnego nie natknęłam się w internecie. Proszę o poradę.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #1 : Czerwca 01, 2012, 01:36:32 »

czesc linek,
temperatura ciala kanarka jest wyzsza niz czlowieka.  Moze nozki wcale nie sa bardziej gorace niz powinny...  Ale jesli ptak faktycznie przysiada i podkula obie na zmiane, cos jest nie tak.

Zerknales moze czy nie ma zabrudzen, ranek lub moze luski na nozkach sa chropowato odstajace?

pozdrawiam
Agata

linek
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Czerwca 03, 2012, 11:22:13 »

Hej,
miałam już kilka kanarków i mniej więcej orientuje się jaka temperatura ciała była zawsze. Ten kanarek ma wyjątkowo ciepłe łapki, momentami mam wrażenie, że aż gorące, a wszystko zaczęło się niedawno. Ran na nóżkach nie ma, choć zastanawiają mnie te łuski. Wydają się być normalne, choć za dobrze nie znam się na kwestii tych łusek. A co jeśli przyczyną mogą być te łuski?

Pozdrawiam,
Justyna.

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Czerwca 04, 2012, 10:15:57 »

Witam,
łuski wskazują na wiek kanarka i są zupełnie normalną "rzeczą" jaką kilkuletnie ptaszki mjaą na nogach (pierwsze łuski pojawiają się w pierwszym roku życia).

Moim zdaniem Twój kanarek ma odparzenia na podstawach nóg- najczęściej jest to spowodowane plastikowymi żerdkami.
Jest taki sposób, który powinien pomóc- owiń żerdki ligniną nasączoną Rivanolem- odkazi nogi (podwyższona temperatura to znak że rozwinął się stan zapalny). Muszą być owinięte wszystkie żerdki- również te pod karmidłami. Oprócz tego- jeżeli na dnie ma piasek, zrezygnuj z niego na razie na rzecz gazety (lub jeszcze lepiej białego papieru).

I pomimo wszystko zalecałabym chociażby konsultację mailową z lekarzem wet. Nie wiadomo jak duże mogą być te odparzenia.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #4 : Czerwca 04, 2012, 02:05:58 »

Linek, jesli z porownania wyczuwasz te cieplote, to wierze, ze tak jest.

Pisze z tego, co czytalam:  Luski same w sobie nie sa zmianami chorobowami, ale jadnak moga sie pod nimi kryc pasozyty - wtedy sa mocno odstajace.  Mozna wtedy uzyc czegos, co te pasozyty "zadusi" czli np posmarowac wazelina lub specjalnym balsamem do nozek dla ptakow. 

Ale Chiara ma racje z tym stanem zapalnym przy goraczce.  Mam za male doswiadzcenie zeby cos doradzic.  Tyle, co wiem z czytania - to ze kora wierzby jest jak naturalna aspiryna.  Moze wyciag z tego cos pomoze (wiem, ze jest tu w sklepie dla ptakow do kupienia). 

serdecznie pozdrawia
Agata

linek
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Czerwca 04, 2012, 02:42:21 »

Dziękuję Wam za podpowiedzi, będę próbować coś zdziałać.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Czerwca 04, 2012, 06:13:07 »

Ubawiła mnie ta dyskusja Chichot
Mam pierwsze pytanie: jak zmierzyć temperaturę nóg kanarka?
I drugie: skoro ptak jest w dobrej kondycji i zachowuje się normalnie, to po co szukać mu choroby?

Chiara
Go
« Odpowiedz #7 : Czerwca 05, 2012, 04:12:04 »

Jest w dobrej kondycji?
Jeżeli ptak przysiada, podkulając na zmianę nogi, świadczy to o tym, że prawdopodobnie ma odparzenia- to najprostsze co przychodzi do głowy. A wiadomo, że do powstania odparzeń wiele nie trzeba- wystarczą plastikowe żerdki.

W kwestii mierzenia temperatury się nie wypowiem, ale jeżeli jest stan zapalny, całe ciało kanarka może mieć podniesioną temp., w tym najłatwiej właścicielowi wyczuć to w nieopierzonych nogach (od których najprawdopodobniej stan zapalny się rozpoczął).

Jeżeli yotan Cię to bawi, to dziwi mnie to, chyba że dotąd nie spotkałeś się z kanarkiem z odparzeniami...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #8 : Czerwca 05, 2012, 10:32:01 »

Jest w dobrej kondycji?
Jeżeli ptak przysiada, podkulając na zmianę nogi, świadczy to o tym, że prawdopodobnie ma odparzenia- to najprostsze co przychodzi do głowy. A wiadomo, że do powstania odparzeń wiele nie trzeba- wystarczą plastikowe żerdki.
Nie wiesz, czy ma odparzenia. Kiedyś słyszałem opinię, że jeśli ptak siedzi sobie na jednej nodze i nie wykazuje żadnych objawów chorobowych, to znaczy, że jest okazem zdrowia. Z moich obserwacji wynika, że jest to prawda. Przykład z natury: bocian.

W kwestii mierzenia temperatury się nie wypowiem, ale jeżeli jest stan zapalny, całe ciało kanarka może mieć podniesioną temp., w tym najłatwiej właścicielowi wyczuć to w nieopierzonych nogach (od których najprawdopodobniej stan zapalny się rozpoczął).
1. Jeśli ptak ma podniesioną temperaturę, to się puszy, bo mu zimno.
2. Na nogach nie czuć temperatury, bo: po pierwsze "primo" - są nieopierzone i przez to szybciej się wychładzają, a poza tym są osłonięte łuskami, które działają jak izolator (czysta fizyka) i do tego są ukrwione mniej, niż np. skóra upierzona, która najlepiej i najłatwiej oddaje ciepło (zaraz po płucach); po drugie "primo" - nie wiesz, czy ptak ma stan zapalny i tym bardziej nie wiesz, skąd się zaczął.
3. Jakby ptakowi byłoby gorąco w nogi, to by właził do wody, żeby je schłodzić. I odwrotnie - jakby ptakowi było zimno w nogi, to kaczki zimą nie siedziałyby w wodzie tylko bez przerwy latały.

Jeżeli yotan Cię to bawi, to dziwi mnie to, chyba że dotąd nie spotkałeś się z kanarkiem z odparzeniami...
Spotkałem, ale dziwi mnie to, że od razu przyjęłaś, że ma odparzenia, skoro z opisu to wcale a wcale nie wynika.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen

fan izabelek

« Odpowiedz #9 : Czerwca 06, 2012, 02:16:24 »

Hmmm... fakt, moze te nozki to nie miejsce na mierzenie cieploty. Weterynarz dotknal mojej samiczki do nagiej skory miedzy ramieniem a karkiem i stwierdzil, ze jest za ciepla.  Sam jest hodowca, wiec wierze, ze mozna to wyczuc majac spore doswiadczenie.

Przyznam racje, ze dawanie diagnozy przez internet jest ryzykowne.   Mrugnicie

Linek - jeszcze jedny pytanie.  Czy Twoj kanarek ma mozliwosc kapieli i z niej korzysta? 

pozdrawia
Agata

Chiara
Go
« Odpowiedz #10 : Czerwca 08, 2012, 11:23:55 »

Fakt że ryzykowne jest diagnozowanie przez internet. Pomijając już sprawę odparzeń...

Nie wiesz, czy ma odparzenia. Kiedyś słyszałem opinię, że jeśli ptak siedzi sobie na jednej nodze i nie wykazuje żadnych objawów chorobowych, to znaczy, że jest okazem zdrowia. Z moich obserwacji wynika, że jest to prawda. Przykład z natury: bocian.
Tego nie wiem, fakt- po prostu jest różnica pomiędzy podnoszeniem na zmianę jednej i drugiej nogi (jak podobno robi kanarek linek) a zdrowym zachowaniem jakim jest normalne spanie na jednej nodze.

Jednak moim zdaniem coś z tymi nogami się dzieje- może pasożyty? (Czy łuska jest normalna, nie zgrubiała i przerośnięta?)

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #11 : Czerwca 09, 2012, 03:11:29 »

Witam
po pierwsze z tego co mi wiadomo PTAKI mają wyższą temperaturę niż ludzie!!! (u kur około 39,5 °C - 42 °C) wiec jak zaczynacie pisać o temperaturze najpierw sprawdŹcie jaka jest właściwa temperatura dla danego zwierzęcia. (polecam użyć wyszukiwarki google.pl)

Chiara z całym szacunkiem plastikowe grzędy (kijki) to nie jest coś co uśmierca ptaki (to nie są zabójcze kartony)  Duy umiech. Najczęściej odciski powstają przez to, iż hodowca stosuje jednorodnej grubości kijki (grzędy). Moje zeberki miały odciski przez jednorodne i frezowane kijki (z Castoramy)!

linek zrób zdjęcia nóżek Kanarka od spodu i z boku wtedy będziemy wiedzieli czy są naturalne czy są odciski. Czy łuski są odstające a nóżki są spuchnięte?. Czy kanarek chowa nóżki gdy odpoczywa (gdy śpi) ?? Czy podczas jedzenia też siedzi na 1 nóżce?

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!