Jest w dobrej kondycji?
Jeżeli ptak przysiada, podkulając na zmianę nogi, świadczy to o tym, że prawdopodobnie ma odparzenia- to najprostsze co przychodzi do głowy. A wiadomo, że do powstania odparzeń wiele nie trzeba- wystarczą plastikowe żerdki.
Nie wiesz, czy ma odparzenia. Kiedyś słyszałem opinię, że jeśli ptak siedzi sobie na jednej nodze i nie wykazuje żadnych objawów chorobowych, to znaczy, że jest okazem zdrowia. Z moich obserwacji wynika, że jest to prawda. Przykład z natury: bocian.
W kwestii mierzenia temperatury się nie wypowiem, ale jeżeli jest stan zapalny, całe ciało kanarka może mieć podniesioną temp., w tym najłatwiej właścicielowi wyczuć to w nieopierzonych nogach (od których najprawdopodobniej stan zapalny się rozpoczął).
1. Jeśli ptak ma podniesioną temperaturę, to się puszy, bo mu zimno.
2. Na nogach nie czuć temperatury, bo: po pierwsze "primo" - są nieopierzone i przez to szybciej się wychładzają, a poza tym są osłonięte łuskami, które działają jak izolator (czysta fizyka) i do tego są ukrwione mniej, niż np. skóra upierzona, która najlepiej i najłatwiej oddaje ciepło (zaraz po płucach); po drugie "primo" - nie wiesz, czy ptak ma stan zapalny i tym bardziej nie wiesz, skąd się zaczął.
3. Jakby ptakowi byłoby gorąco w nogi, to by właził do wody, żeby je schłodzić. I odwrotnie - jakby ptakowi było zimno w nogi, to kaczki zimą nie siedziałyby w wodzie tylko bez przerwy latały.
Jeżeli yotan Cię to bawi, to dziwi mnie to, chyba że dotąd nie spotkałeś się z kanarkiem z odparzeniami...
Spotkałem, ale dziwi mnie to, że od razu przyjęłaś, że ma odparzenia, skoro z opisu to wcale a wcale nie wynika.