Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:13:00 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Para lęgowa, rozmnożenie i odchów młodych - pojęcia.  (Przeczytany 4903 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« : Lipca 31, 2012, 10:24:47 »

Co to wg Was znaczy:
1. para lęgowa (czy jak to mówią gołębiarze: para parzysta);
2. rozmnożenie;
3. uzyskanie potomstwa?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Lipca 31, 2012, 11:16:13 »

Para lęgowa to według mnie para dobrana pod względem jakości wystawowej , jakości piór , intensywności piór oraz dobrana tak aby nie w pokrewieństwie i tak aby ptaki się ''dogadywały'' tzn nie toczyły bójek itp. Hmm rozmnożenie uzyskanie potomstwa to chyba to samo i chyba dla każdego to samo znaczy tzn uzyskać młode po swoich parach lęgowych. 

Sygnum - D027
rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 01, 2012, 09:39:20 »

Para lęgowa są to ptaki dobrane ze sobą pod względem różnych czynników które w czasie lęgów uzyskają potomstwo ( rozmnażanie).
Para = samiec + samica
Jakie to czynniki: jak kolor, intensywność, kształt, zachowanie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 10, 2012, 06:58:37 »

Jakoś dotychczas temat nie cieszy się zainteresowaniem Duy umiech
Nie pytam bez powodu o Wasze rozumienie wymienionych przeze mnie wcześniej pojęć. Otóż często widzi się w ogłoszeniach: para lęgowa 2011 albo 2012(!). Często są to ptaki, które wiadomo, że nie pochodzą z hodowli sprzedającego.
Jak czytam takie ogłoszenia, to nasuwają mi się na myśl następujące rzeczy:
1) pomyłka
2) częściej: sprzedający wciska kit i liczy na głupotę i/lub naiwność innych.
Wg mnie "para lęgowa" to para, która ma już za sobą udane lęgi, czyli: samodzielnie przystąpiła do lęgu, wysiedziała jaja i odchowała młode aż do ich całkowitego usamodzielnienia. Tak więc para z 2012 raczej jeszcze nie może być parą lęgową. Tak samo para dobrana przypadkowo przez jej aktualnego właściciela nie może być parą lęgową, skoro skutecznie nie lęgła. Czasami hodowca mówi: zniosły jajka, ale zeszły bo coś tam (różne rzeczy) im przeszkodziło - dla mnie nie jest to para lęgowa, bo nie dokończyła lęgu z różnych przyczyn (wliczając w to również mocne podejrzenie, że hodowca wciska kit, bo ptaki po prostu nie potrafiły odchować młodych albo jaja były puste, albo wcale nie przystąpiły do lęgu, bo albo nie są dobrane, albo nie miały dane takiej szansy).
Jeśli chodzi o "rozmnażanie", to sprawa jest prosta: jak się wykluły młode, to znaczy, że się rozmnożyły. Ale jeśli chodzi o "odchowanie młodych", to rozgraniczam tu dwie opcje:
a) para odchowałą młode, czyli wykarmiła je do całkowitego usamodzielnienia;
b) hodowca odchował, czyli ptaki zostały odchowane przez rodziców i przeżyły pierwsze pierzenie. Nie wiem, jak to jest w przypadku kanarków, ale wśród astryldów często zdarza się, że ptaki wydają się silne i zdrowe, ale podczas pierwszego pierzenia nagle załamuje im się zdrowie i padają. Najlepszym przykładem są tu amadyny wspaniałe, które (zwłaszcza mutacje) często padają podczas pierwszego pierzenia.
Nie wiem, czy to tylko takie moje widzi-mi-się, czy może prawidłowo definiuję w/w pojęcia. Wiem tylko, że "para lęgowa" to niestety nie zawsze para lęgowa...

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 10, 2012, 07:06:38 »

Dodam jeszcze tylko taką uwagę - a propos "rozmnażanie": pojęcie to jest czasem utożsamiane z pojęciem "odchowałem". Otóż hodowcy chwalą się, że rozmnożyli lub odchowali jakiś gatunek, co często jest rozumiane przez nich/innych jako: odchowałem młode. Potem w trakcie rozmowy wychodzi, że ptak owszem wykluł się, ale nie był karmiony, albo np. wykluł się i został odchowany pod ptasią mamką lub ręcznie. Nie zgadza się to z moją definicją "odchowu".
Cóż... rozmnożyłem różne gatunki, ale odchowałem mniej, niż rozmnożyłem... Wciąż staram się, aby te pojęcia były w moim przypadku równoznaczne. I wydaje mi się, że inni hodowcy też powinni to rozróżniać...

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 12, 2012, 08:12:27 »

Witam
Rozmnażanie u ptakow  jest jednym z ich procesów życiowych polegający na wytworzeniu
nowego potomstwa tego samego gatunku od pary rodzicielskiej-(samca,samicy) i przkazaniu
własnych genów.
Zgadzam się z yotanem iż para lęgowa jest to para rodziców która odchowała młode
aż do ich całkowitego usamodzielnienia.Hodowcy kanarków często wykorzystują jednego
samca do pokrycia wielu samic w takim przpadku nie możemy mówić o parze lęgowej możemy
tylko określić płodność z tych kojarzeń a młode  nie zawsze są odchowane przez samicę tej samej rasy.Pojawienie się oferty sprzedaży par lęgowych kanarków też może nasunąć wiele pytań.
Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Sierpnia 13, 2012, 09:54:20 »

Myślę, że z pojęciem "odchów" yotan sprawę potraktował zbyt jednostronnie. Moim zdaniem jeżeli młody przeżył od wyklucia do usamodzielnienia to został odchowany. Obojętne czy był karmiony przez rodziców, sztucznie czy przez mamkę. Aby pojęcie to było odpowiednie powinno być uściślane np. młody został odchowany w sposób naturalny, czy młode zostały odchowane przez mamkę itp.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #7 : Sierpnia 13, 2012, 09:25:57 »

Myślę, że z pojęciem "odchów" yotan sprawę potraktował zbyt jednostronnie. Moim zdaniem jeżeli młody przeżył od wyklucia do usamodzielnienia to został odchowany. Obojętne czy był karmiony przez rodziców, sztucznie czy przez mamkę. Aby pojęcie to było odpowiednie powinno być uściślane np. młody został odchowany w sposób naturalny, czy młode zostały odchowane przez mamkę itp.

Masz rację - dlatego pisałem, że:
rozgraniczam tu dwie opcje:
a) para odchowała młode, czyli wykarmiła je do całkowitego usamodzielnienia;
b) hodowca odchował, czyli ptaki zostały odchowane przez rodziców i przeżyły pierwsze pierzenie.
Zastanawiać się nad tym zacząłem, jak się kiedyś pochwaliłem innemu hodowcy, który był u mnie z wizytą, że odchowałem niebieskie amadyny wspaniałe. Chciał je zobaczyć i musiałem wtedy przyznać, że padły podczas pierwszego pierzenia. Głupio mi się zrobiło i dlatego od tamtej pory uważam, że odchowanie ptaków przez hodowcę znaczy, że ptaki pochodzą z jego hodowli i przeżyły pierwsze pierzenie. 
Co do lęgów naturalnych i/lub nie to zupełnie inny temat. O ile w hodowli kanarków generalnie może nie robić to różnicy (zakładam, że mamki to też kanarki), to w hodowli astryldów może stanowić problem, jeśli jako mamki używa się ptaków innych gatunków.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!