Polska Federacja Ornitologiczna organizuje warsztaty szkoleniowe dla sędziów i hodowców. Warsztaty odbędą się w dwóch etapach: pierwszy etap 29-30 września 2012 roku dla sekcji DEFIJKLMNOP, a drugi etap: 3 grudnia 2012 dla sekcji A. Szczegóły znajdują się na stronie:
http://www.pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=232:warsztaty-szkoleniowe-dla-sdziow-i-hodowcow&catid=43:warsztaty&Itemid=119.
Po przeczytaniu tej informacji nasunęło mi się kilka spostrzeżeń. Pierwsze to takie, że dobrze, że takie warsztaty są organizowane. Chciałoby się powiedzieć, że nareszcie. Druga istotna rzecz, to fakt, że problematyka warsztatów jest związana z oceną ptaków. Wprawdzie można by się doczepić, że np. dla ekspertów i hodowców papug i gołębi te warsztaty niewiele wniosą, ale z drugiej strony nie oczekujmy, że od razu wszystko będzie super.
Trzecia rzecz, która jest dla mnie niezwykle istotna to sama formuła takich warsztatów. Organizatorzy w komunikacie nie wspominają w jaki sposób przeprowadzą te warsztaty. Sam wielokrotnie uczestniczyłem w warsztatach informatycznych. Wszystkie odbywały się mniej więcej na takiej zasadzie, że uczestnicy najpierw otrzymywali zakres tematyczny warsztatów (mniej więcej tak jak na stronie z komunikatem) oraz zakres literatury (w postaci książek, materiałów dostarczanych przez organizatora, serwisów www, emaili itp.). Same warsztaty albo zaczynały się egzaminem dopuszczającym do warsztatów (np. testy elektroniczne, rozmowa kwalifikacyjna, egzamin praktyczny), albo też kończyły się takim egzaminem. Pozytywne ukończenie warsztatów owocowało indywidualnym certyfikatem dla każdego uczestnika. Dwukrotnie zdarzyło mi się nie uczestniczyć w takich warsztatach ze względu na nieopanowany zakres materiału jaki obowiązywał uczestników (raz nie otrzymałem materiałów i literatury, a raz zostałem zgłoszony do uczestnictwa na dwa dni przed warsztatami). Wiem, że podobne warsztaty mają np. lekarze, farmaceuci, tłumacze, pośrednicy nieruchomości, specjaliści BHP itp.
Nie wiadomo, czy warsztaty Warsztaty szkoleniowe dla sędziów i hodowców organizowane przez PFO będą miały formułę jakiegokolwiek egzaminu. Czy będzie to spotkanie np. takie jak seminarium organizowane przez PZHKiPE w paŹdzierniku 2011 r.? Czy będzie to forma pogadanki czy coś bardziej poważnego? Czy będzie to nauka i szkolenie czy tylko spotkanie towarzyskie?
Kolejna rzecz jaka mi się nasunęła to gloryfikacja kanarków i dyskryminacja całej egzotyki. Czy niekanarkowi eksperci będą mogli w przyszłości liczyć na warsztaty poświęcone ich tematyce?
Czy jedne nawet 2-dniowe warsztaty w ciągu roku wystarczą naszym ekspertom do zdobycia wiedzy i wszystkich nowinek o ptakach?
I wreszcie sprawa najważniejsza. Ciągle słychać utyskiwania hodowców na poziom oceny ptaków reprezentowany przez naszych ekspertów. Czy w takiej sytuacji nasi eksperci są w stanie prowadzić warsztaty dla naszych ekspertów? Czy nie będzie to zbyt hermetyczna wiedza? Czy nie należałoby sprowadzić choć jednego eksperta z zagranicy na takie warsztaty?
Tyle moich przemyśleń. Może macie swoje zdanie na ten temat, może krańcowo różne. Podzielcie się swoimi przemyśleniami. Wszak sezon wystaw zbliża się bardzo szybko.