Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:46:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: łączenie niewskazane  (Przeczytany 32192 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #15 : Padziernika 08, 2012, 10:21:52 »

Witam! Może ten filmik coś pomoże w temacie kojarzenia wodnotoków.
http://www.youtube.com/watch?v=urweRpnVPGs&feature=channel&list=UL

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #16 : Padziernika 09, 2012, 09:39:09 »

ładny, tylko, jak dla mnie, trudny w odbiorze Mrugnicie

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #17 : Padziernika 09, 2012, 12:26:41 »

Dopisze się jeszcze w sprawie łączenia .
Rozumiem że odmiany barwne kanarków barwnych powinno się krzyżować tylko w ramach danej odmiany? Czyli agat opal czerwona mozaika musi być z drugim agat opal czerwona mozaika a czerwono- czarny z drugim takim samym i się tych odmian  nie miesza, bo nie wiadomo co wyjdzie? - oczywiście mówiąc o pozostaniu w ramach rasy .

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #18 : Padziernika 09, 2012, 07:39:02 »

Witam!  Klapuch tu nie ma co rozumieć, w łączeniu wodnotoków ważne jest
pochodzenie pary a nie ich kolor. Jak w wielu przypadkach łączenia ptaków n.p. gołębi
pocztowych dobrze jest unikać łączenia ptaków tej samej barwy! Co widać na tym
 filmiku, praktycznie nie ma identycznych ptaków w parze!
Sarenzir masz racie, tym bardziej że u kanarków  mozaikowych jest bardo dobrze
 widoczny dymorfizm !

Chiara
Go
« Odpowiedz #19 : Padziernika 10, 2012, 06:23:59 »

Dopisze się jeszcze w sprawie łączenia .
Rozumiem że odmiany barwne kanarków barwnych powinno się krzyżować tylko w ramach danej odmiany? Czyli agat opal czerwona mozaika musi być z drugim agat opal czerwona mozaika a czerwono- czarny z drugim takim samym i się tych odmian  nie miesza, bo nie wiadomo co wyjdzie? - oczywiście mówiąc o pozostaniu w ramach rasy .
Masz rację ale w części- np co do mozajek- je krzyżuje się tylko pomiędzy sobą (nie wiem jak jest np. z takimi odmianami mozajek jak np: opal czerwona mozaika itp- czy łączy się je z ptakiem identycznym, bo np dwóch opalowych już się nie łączy- więc tu pewnie kierować się trzeba zasadą taką jak u mozajek "normalnych"). Agata z agatem można łączyć- dokładnie nie wiem dlaczego tak jest, że części z "nowych" odmian nie łączy się pomiędzy sobą- np dwóch pheo, dwóch satynetów bodajże...

Natomast co do zwykłych kanarków lipochromowych- je łączy się na zasadzie intensywny+nieintesywny- i to wszystko (oczywiście w obrębie koloru). Są oczywiście kolory (np biały dominujący i biały recesywny) które łączy się z kanarkami żółtymi- dwóch białych kanarków nie należy łączyć, ze wzgl. na czynnik letalny. Z połączenia k. recesywnych, w połączeniu z żółtym- wyjdą młode wyłącznie żółte, przy połączeniu białego dominującego (niemieckiego) z ptakiem żółtym otrzymuje się młode obydwu kolorów. Z melaninowymi ma się to jeszcze inaczej- tzn. też łączy się int. z nieint. ale np. można łączyć ptaka czarno-czerwonego z ptakiem czerwonym- trzeba tylko umiejętnie dobierać kolory, żeby nie namieszać, bo łatwiej sobie zepsuć linię kanarków, niż póŹniej naprawić szkody...

W ogóle łączenie kolorystyczne kanarków to "temat-rzeka"- ciężko opisać w jednym temacie, ogólnym.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #20 : Padziernika 10, 2012, 08:17:36 »

Chiara, nie wiem czy mam racje , bo to pytanie było nie stwierdzenie Mrugnicie .
Skomplikowane to jest , a ja próbuje sobie to jakoś poukładać w głowie Umiech
Bardzo podobają mi się wszystkie czerwone odmiany kanarków w połączeniu z  "ciapatym" czyli wszelkie dodatki brązu, agatu, rysunku etc.. Jednym słowem lubię pstrokaciznę Mrugnicie. Ponieważ jestem na etapie wymyślania co bym chciała mieć, to mogę sobie dowolnie jeszcze kombinować.
Zastanawiałam się które z odmian kanarków i czy są w ogóle,  można by połączyć na zasadzie 3 różne samiczki - jeden samiec .
Można tak zrobić w przypadku glosterów, czy ras śpiewających, kolor ma mniejsze znaczenie i można łączyć różne odmiany kolorystyczne i mieć "pstrokate kanarki ".  Zastanawiam się czy jest w ogóle taka możliwość przy kanarkach kolorowych.
Oczywiście nie chodzi mi  o 3 samiczki w jednej odmianie barwnej tylko  np samiczki : mozaika, agat mozaika, czerwono czarny plus jeden samiec powiedzmy mozaika ( wszystko z czerwonym ) - przykład z księżyca oczywiście, ale dobrze obrazuje o co mi chodzi i czego dotyczy moje pytanie. Umiech
Z odpowiedzi raczej widzę, że nie bardzo się tak da.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #21 : Padziernika 10, 2012, 08:24:01 »

ps. moje pytanie nie dotyczy odmian z genami recesywnymi typu pheo - bo to już w ogóle jest wyższa szkoła jazdy. Myślę o jakichś nieco łatwiejszych kolorach kanarków - czytałam że mozaiki się poleca początkującym, ze względu na dymorfizm płciowy właśnie.

Chiara
Go
« Odpowiedz #22 : Padziernika 10, 2012, 10:20:42 »

Może mozaiki się poleca, ale pamiętaj, że można krzyżować je tylko i wyłącznie pomiędzy sobą- tzn czerwone mozaiki samiec+czerwona mozaika samica, żółta mozaika samiec+żółta mozaika samica.
Piszesz że chcesz mieć jednego samca (bo przy lęgach dwa by się zatłukły, samiczki też powinny być oddzielone takimi drzwiczkami, przez które przelatuje samiec w klatce- o ile nie masz woliery). Jeżeli lubisz mozaiki, możesz samca mieć mozaikę normalną i dla niego trzy panie mozaikowe w mutacjach takich jak opal, satyna i normalna np. (Niewiele się różnią, ale młode będziesz miała rasowe- dokładnie nie wiem jak z dziedziczeniem np. genu na opal, musiałabyś popytać albo poszukać).

Inne rozwiązanie- nie wiem sama, wspominałaś o glosterach, one nie są trudne w hodowli... Barwy dziedziczą na takiej zasadzie jak kanarki kolorowe, a mają wszystkie dozwolone poza czerwoną, w tym szeki są uznawane...

Co do czerwonych- wd mnie czerwone kanarki wcale łatwe do hodowli nie są, trzeba dobierać pary hodowlane pod względem struktury pióra jak i intensywności barwy- są hodowcy którzy weszli w czerwone i zrezygnowali z innych odmian... Do tego musisz znać typ ptaków jaki chcesz hodować- z białymi końcówkami skrzydeł, czy nie (są dwie szkoły). Ale jeżeli Ci się podobają, będziesz podawała barwnik w czasie pierzenia, to możesz jakoś złożyć taką grupę- np. czerwony intensywny samiec, do niego samice: czerwona nieintensywna, czarno-czerwona z jakimś rysunkiem- agat czy innym, A może uda Ci się dostać czarną kobaltową? (W Polsce raczej wątpliwe). Ale wszystkie w obrębie czerwieni...

Może ktoś mądrzejszy będzie miał pomysł na Twoją hodowlę...

A od siebie dodam, że najlepszym rozwiązaniem byłby gdybyś tak poprowadziła hodowlę, żeby wyszła Ci z krzyżowań Twoja własna linia hodowlana- kanarków jednej rasy (i tu jestem za mozaikami- możesz troszkę pokombinować z tymi mutacjami). Linia hodowlana zaczyna się od dwóch samic i samca, w czwartym pokoleniu masz już "swoje" kanarki- jeżeli masz "Nasz polski kanarek" tam jest sporo o tym. 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #23 : Padziernika 10, 2012, 10:40:53 »

samiczki też powinny być oddzielone takimi drzwiczkami, przez które przelatuje samiec w klatce
Jak to wygląda? Bo tylko słyszałem o tym, ale nie widziałem.

Inne rozwiązanie- nie wiem sama, wspominałaś o glosterach, one nie są trudne w hodowli... Barwy dziedziczą na takiej zasadzie jak kanarki kolorowe, a mają wszystkie dozwolone poza czerwoną, w tym szeki są uznawane...

Polecam glostery - a do łazisk już nie długo Mrugnicie

A od siebie dodam, że najlepszym rozwiązaniem byłby gdybyś tak poprowadziła hodowlę, żeby wyszła Ci z krzyżowań Twoja własna linia hodowlana- kanarków jednej rasy

Masz rację, ale wątpię aby osoba, która zaczęła się zajmować kanarkami mogła po nawet roku czy dwóch założyć własną linię uzyskując dobrej jakości potomstwo. Myślę, że po 3-5 latach nauki i obserwacji można się zdecydować na coś takiego. Chociażby drobny fakt, że trzeba być ekspertem w danych kanarkach, żeby nie pomylić się z wyborem materiału do dalszej hodowli.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #24 : Padziernika 10, 2012, 12:09:53 »

Jeżeli lubisz mozaiki, możesz samca mieć mozaikę normalną i dla niego trzy panie mozaikowe w mutacjach takich jak opal, satyna i normalna np. (Niewiele się różnią, ale młode będziesz miała rasowe- dokładnie nie wiem jak z dziedziczeniem np. genu na opal, musiałabyś popytać albo poszukać).
To byłoby ciekawe  - doczytam i dopytam jakby to wyglądało, zastanawiam się tez po prostu nad kanarkami czerwono - czarnymi lub jedną konkretną odmianą.

A od siebie dodam, że najlepszym rozwiązaniem byłby gdybyś tak poprowadziła hodowlę, żeby wyszła Ci z krzyżowań Twoja własna linia hodowlana- kanarków jednej rasy (i tu jestem za mozaikami- możesz troszkę pokombinować z tymi mutacjami). Linia hodowlana zaczyna się od dwóch samic i samca, w czwartym pokoleniu masz już "swoje" kanarki- jeżeli masz "Nasz polski kanarek" tam jest sporo o tym. 

Przyznam się że podoba mi się tyle istniejących odmian kolorystycznych, że nie czuję potrzeby tworzenia nowych. W dodatku to za wysokie progi dla mnie, myślę że to już dla kogoś doświadczonego i odnoszącego jakieś konkretne efekty hodowlane.

Jeśli chodzi o pomysł na dobranie stadka, to nie oczekuje gotowych rozwiązań - ale tak jak to zrobiłaś - podpowiedzi, za co Ci serdecznie dziękuję, są dla mnie inspirujące Umiech

Klapouch,

Glostery to miłość od pierwszego wejrzenia w tej chwili  rozważam między glosterami lub czymś czerwonym ...
Podejrzewam, że jest =jakiś bardzo konkretny powód dla którego nie ma czerwonych glosterów, a szkoda.. miałabym rozwiązany problem  Mrugnicie

W tych rozważaniach wracam co jakiś czas do  koroniaków niemieckich, - jest to jakieś kompromisowe połączenie  moich preferencji  Duy umiech, aczkolwiek już doczytałam, że tam dopiero jest "jazda" z ocenami Umiech

Na razie mam ten komfort że mogę się zastanawiać do bólu, bo jeszcze nic konkretnego u mnie nie lata Mrugnicie

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #25 : Padziernika 10, 2012, 01:38:41 »

o właśnie .. po cóż mi tworzyć nowa linię kanarków kiedy ktoś już się tym zajmuje dokładnie w kierunku moich marzeń Jzyk :

http://www.ulmer.de/Neue-Kanarien-Rasse-Deutsche-Rotschecke,QUlEPTk2NzU2NCZNSUQ9MzIxMA.html

http://kanarki.eu/index.php?topic=2847.0

mam przechlapane... Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #26 : Padziernika 10, 2012, 01:55:07 »

No to wpadłaś po uszy...

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #27 : Padziernika 10, 2012, 01:58:35 »

Są oczywiście kolory (np biały dominujący i biały recesywny) które łączy się z kanarkami żółtymi- dwóch białych kanarków nie należy łączyć, ze wzgl. na czynnik letalny. Z połączenia k. recesywnych, w połączeniu z żółtym- wyjdą młode wyłącznie żółte, przy połączeniu białego dominującego (niemieckiego) z ptakiem żółtym otrzymuje się młode obydwu kolorów.
Z kolorem białym recesywnym nie jest powiązany gen letalny, więc w tym przypadku możemy takie dwa ptaki połączyć w parę uzyskując 100% białego potomstwa.Z kanarkami białymi dominującymi(niemieckimi) jest tak jak napisałaś.
W tych rozważaniach wracam co jakiś czas do  koroniaków niemieckich, - jest to jakieś kompromisowe połączenie  moich preferencji
Z tego samego powodu od kilku lat hoduję czerwone koroniaki niemieckie.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #28 : Padziernika 10, 2012, 04:46:18 »

Z połączenia k. recesywnych, w połączeniu z żółtym- wyjdą młode wyłącznie żółte
Niezupełnie tak jest, mam na to dowód u siebie w postaci białego recesywnego potomka pary samiec biały recesywny samica żółta nieintensywna Umiech Wszystko zależy od tego co ma w genach ptak żółty, czyli jakich miał przodków. Jeśli miał wśród nich kanarki białe, to z połączenia pary biały recesywny i żółty spokojnie może wyjści 50 % ptaków białych i 50% żółtych.

pozdrawiam - Monika
Chiara
Go
« Odpowiedz #29 : Padziernika 10, 2012, 05:22:01 »

samiczki też powinny być oddzielone takimi drzwiczkami, przez które przelatuje samiec w klatce
Jak to wygląda? Bo tylko słyszałem o tym, ale nie widziałem.
Widziałam taką klatkę dla dwóch samic i samca. Wymiarowo największa była jej długość. Sama klatka podzielona była na trzy części- po środku miejsce dla samca, któremu w razie potrzeby- krycia czy opieki nad młodymi- otwiera się drzwiczki w ściance dzielącej poszczególne "segmenty". Nie wiem natomiast czy klatki takie są dostępne w np. sklepach zoo (nigdy tam nie widziałam)- raczej wątpię, chyba trzeba wykonać je na zamówienie albo odkupić od kogoś.

A od siebie dodam, że najlepszym rozwiązaniem byłby gdybyś tak poprowadziła hodowlę, żeby wyszła Ci z krzyżowań Twoja własna linia hodowlana- kanarków jednej rasy

Masz rację, ale wątpię aby osoba, która zaczęła się zajmować kanarkami mogła po nawet roku czy dwóch założyć własną linię uzyskując dobrej jakości potomstwo. Myślę, że po 3-5 latach nauki i obserwacji można się zdecydować na coś takiego. Chociażby drobny fakt, że trzeba być ekspertem w danych kanarkach, żeby nie pomylić się z wyborem materiału do dalszej hodowli.
[/quote]
Fakt, tutaj- nie chcąc oczywiście urazić Sarenzir- muszę przyznać Ci rację. Hodowla taka opiera się - z resztą jak wszystkie przemyślane krzyżówki- na selekcji najlepszych ptaków- tak więc trzeba dokładnie znać standard, zalety i wady swoich ptaków- by móc w kolejnych latach poprawiać poszczególne cechy eksterieru, odbiegające od standardowego ideału- jako przykład podam skrzydła- krzyżujące się na końcach lub odwrotnie- zbyt opadające na boki- obydwa typy są nieodpowiednie... A to tylko mały szczegół...

Cytat: Sarenzir
o właśnie .. po cóż mi tworzyć nowa linię kanarków kiedy ktoś już się tym zajmuje dokładnie w kierunku moich marzeń
:oops: No fakt- to ja się zagalopowałam w moich "dobrych radach". Linię swoją własną chciałby mieć (a przynajmniej tak myślę) każdy pasjonat kanarkowy- oczywiście daleka droga i wiele nauki żeby wprowadzenie zamysłu w czyn miało sens- tak jak napisałam wyżej- to już naprawdę wyższa szkoa jazdy, także przeprosić tylko mogę że Źle doradziłam.

Cytat: jot-ka11
Cytat: Chiara
Są oczywiście kolory (np biały dominujący i biały recesywny) które łączy się z kanarkami żółtymi- dwóch białych kanarków nie należy łączyć, ze wzgl. na czynnik letalny. Z połączenia k. recesywnych, w połączeniu z żółtym- wyjdą młode wyłącznie żółte, przy połączeniu białego dominującego (niemieckiego) z ptakiem żółtym otrzymuje się młode obydwu kolorów.
Z kolorem białym recesywnym nie jest powiązany gen letalny, więc w tym przypadku możemy takie dwa ptaki połączyć w parę uzyskując 100% białego potomstwa.Z kanarkami białymi dominującymi(niemieckimi) jest tak jak napisałaś.
Dziękuję za informację- myślałam, że ogólnie dwóch białych ptaków nie wolno łączyć.
Rozumiem teraz, że wynika to z ilości kopii genu barwy białej- u dominującej są to dwie kopie, dlatego jest związany z czynnikiem letalnym (zamieraniem zarodków w jaju). U białych recesywnych- występuje jedna kopia genu odpowiadającego za kolor biały- dlatego można łączyć ptaki- dobrze to zrozumiałam? (Niestety genetyka nie jest moją mocną stroną, chociaż próbuję usilnie coś z tego zrozumieć...).

Sarenzir przepraszam za końcowego OffTopa- nie mogłam się powstrzymać żeby w końcu dokładnie to zrozumieć.
Możesz zdradzić, jaką linię kanarków wybrałaś? Umiech

Cytat: ziabak
Cytat: Chiara
Z połączenia k. recesywnych, w połączeniu z żółtym- wyjdą młode wyłącznie żółte
Niezupełnie tak jest, mam na to dowód u siebie w postaci białego recesywnego potomka pary samiec biały recesywny samica żółta nieintensywna Wszystko zależy od tego co ma w genach ptak żółty, czyli jakich miał przodków. Jeśli miał wśród nich kanarki białe, to z połączenia pary biały recesywny i żółty spokojnie może wyjści 50 % ptaków białych i 50% żółtych.
Tak- teraz zerknęłam do książki pana Jabłońskiego i już wiem, że palnęłam głupstwo- po prostu ciągle nie mogę zapamiętać która odmiana jest recesywna, a przez to heterozygotyczna...:oops: W książce jest napisane dokładnie tak, jak napisałeś.

Strony: 1 [2] 3 4   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!