|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #30 : Padziernika 10, 2012, 05:38:15 » |
|
ładnie...  Zauważyłam że spodobały Ci się Deutsche Rotschetske- nie wiem czy ktoś w Polsce hoduje tę rasę... Nawet informacji w polskim języku nie ma (prawie- tyle co na Wortalu, ale żadnego opisu...). W każdym razie- ptaki śliczne, chociaż właściwie nic o nich nie wiem (poza tym że to młoda rasa).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #32 : Padziernika 10, 2012, 08:01:01 » |
|
wow! Nie przyjrzałam im się dokładnie do tej pory, a one są naprawdę niesamowite.. No tak... w tym tempie zakochiwania się w nowej rasie kanarków będę wybierać następne 10 lat Chiara, absolutnie mnie nie uraziłaś, sama zresztą pisałam że hodowla własnej linii to za wysokie progi na moje nogi  ja nawet nie znam wszystkich ras kanarków jak widać widać to wyraŹnie a co dopiero mówić o poznaniu standardu  Jeśli chodzi o wybór - jestem na etapie zachwytów, do decyzji jeszcze daleko - ale już samo czytanie o łączeniu i o genetyce jest dla mnie dziką przyjemnością , bo to moja ulubiona dziedzina biologii  Na razie w temacie genetyki kanarków siła rzeczy mogę zadawać pytania  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #33 : Padziernika 10, 2012, 11:31:53 » |
|
Jak to było? "Kto pyta nie błądzi?"  W każdym razie ja stosuję tę zasadę, czym czasem wkurzam bardziej doświadczonych- ale tym się nie przejmuj, bo jest grupa ludzi o dużej wiedzy (np. jot-ka11) którzy chętnie tą wiedzą gromadzoną latami się dzielą z młodszymi "kolegami i koleżankami po fachu"  . Także jak nie wiesz- śmiało pytaj- inaczej nie dowiesz się tego co Cię interesuje. Tak myślę sobie co Ci tu doradzić- i wpadam na to, żebyś po prostu weszła na You.Tube, pooglądała różne rasy kanarków, posłuchała ich śpiewu, zobaczyła jak się zachowują (bo są rasy spokojne- jak glostery, i małe iskierki śmigające po klatce- np miniatura hiszpańska). Możesz robić sobie notatki- ja mam zeszyt gdzie notuję sobie różne informacje, czasem się przydają  ... Ważne, jakąkolwiek rasę wybierzesz, to żeby "materiał hodowlany"- czyli samice i samczyk- byli jak najlepsi- z połączenia dwóch przeciętnych ptaków nigdy nie wyjdą ptaki świetne, za to z ptaków wysokiej klasy mogą wyjść nienajlepsze- trzeba wiedzieć jakie są way Twoich ptaków i pary hodowlane dobierać na zasadzie: jedno z wadą+ drugie zupełnie idealne pod tym względem (i pod innymi względami również poprawne.) Naprawdę- radzę Ci pooglądać sobie rasy, poczytać, porównać czy możesz zapewnić im warunki jakich potrzebują- niektóre rasy np kształtne są naprawdę wcale nie-tanie, czego musisz być świadoma (Gigant włoski- rasa o której marzę, i ogólnie duże kędzierzawe kanarki, część garbusów). Nie wybieraj też jakiejś bardzo trudnej rasy- po prostu się zniechęcisz.  Powodzenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #34 : Padziernika 26, 2012, 05:51:12 » |
|
Zastanawiam się nad partnerką /kami dla Fabiego . W związku z niewskazanymi łączeniami mam pytanie - co prawda Fabi to kundelek, więc w jego przypadku nie ma to większego znaczenia z jaką partnerka będzie - byleby była intensywna, ale gdybym ewentualnie chciała póŹniej wciągnąć się w kanarki rasowe- ma to już znaczenie. Tu pytanie - normalnie chyba nie łączy się kanarków lipochromowych z czarnymi? Myślałam o czerwonej intensywnej i drugiej czerwono - czarnej lub czerwono brązowej - ale chyba obie musiałyby mieć innych partnerów rasowych? Czy zachowując rasę jest możliwość łączenia jakichś kanarków czerwonych między sobą ? Ewentualnie niekoniecznie czerwonych ale w ogóle barwnych ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #35 : Padziernika 27, 2012, 02:18:08 » |
|
Ja napiszę Ci co osobiście słyszałam- są hodowcy, którzy krzyżują ptaki w obrębie danej barwy (wyjątkiem jest biały dominujący- jego łączy się z żółtym) i stanowczo odradzają łączenie ptaków lipochromowych z melaninowymi. Są też i tacy, którzy stosują takie połączenia- chociażby w książce Pana Jabłońskiego jest napisane: "Kanarki brunatne łączymy z ptakami wszystkich odmian lipochromowych, uzyskując w ten sposób kanarki żółto-brunatne, pomarańczowo-brunatne i czerwono-brunatne". Ten sam Autor pisze: "Lipochromy mają właściwości mieszania się między sobą, dając różnorodne odcienie".
To wszystko prawda, ale trzeba mieć pewną praktykę, żeby opisane połączenia były ciekawe (np. mnie po połączeniu czarno-czerwonej agatowej samicy- barwionej, z samcem żółtym int., wyszły 3 młode: 2 z nich zwykłe czarno-żółte i jeden agat czarno-żółty. Jednym słowem- połączenie niezbyt ciekawe (łącząc parę nie wiedziałam że samiczka jest barwiona w aż tak silnym stopniu- inaczej nie robiłabym takiej krzyżówki.
W Twoim przypadku myślę, że spokojnie możesz połączyć ptaka czarno-czerwonego z czerwonym- i wyjdą czarno-czerwone. Ale warto żeby ktoś bardziej doświadczony się wypowiedział...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #36 : Padziernika 27, 2012, 02:23:22 » |
|
Z tego wszystkiego zapomniałam dopisać, że Twój Fabi po barwieniu zaliczałby się do kanarków czerwonych- nie wiem czy czysto rasowych, bo k. czerwony powinien mieć odpowiednią budowę, wielkość (są troszkę większe). Jednak możesz spróbować skrzyżować go z innymi "wariacjami" koloru czerwonego zw. z melaniną- z brązowo-czerwonym, czarno-czerwonym ewentualnie (tego już pewna nie jestem, chociaż napisałam Ci jakie u mnie były efekty łączenia takiego ptaka). Wyjątkiem są oczywiście czerwone mozaiki, których nie łączy się z innymi kolorami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #37 : Padziernika 27, 2012, 07:59:25 » |
|
Chiaro? Możesz podać Źródło ifo. iż nie łączy się mozaiek czerwonych z innymi kolorami! Ja kanarczarstwa uczę się w dużej mierze z netu. Kilka krotnie znalazłem to film, to zdjęcia hodowli wraz z jej opisem gdzie wprowadza się do linii, kanarka czerwonego [nie pamiętam intensywności] dla wzbogacenia koloru czerwonego. Spotkałem również wprowadzenie do hodowli agat mozaika czerwona, czyżyka czerwonego "kapucynka" w tym samym celu co powyżej! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #38 : Padziernika 27, 2012, 03:05:48 » |
|
Ojoj, zadanie mi zadałeś niełatwe... Nie umiem podać w tej chwili konkretnego Źródła (póŹniej postaram się coś znaleŹć) ale jakoś tak "od zawsze" wiem że chcąc uzyskać rasowe mozaiki nie łączy się ich z innymi kanarkami (nie chodzi tutaj o kwestie zdrowotne). Natomiast masz rację, pisząc że łączy się mozaiki z innymi odmianami ale w określonym celu- inaczej nie byłoby mozajek agatowych, opalowych, pastelowych i innych. Jednak już czy do linii mozajek wprowadza się krew czyża czerwonego czy kanarka czerwonego- niestety nie pomogę Ci- akurat mozaiki są chyba rasą kanarków kolorowych na której znam się najsłabiej  - a właściwie prawie wcale (samca od samicy jeszcze odróżnię- jeśli są typowe, ale to by było na tyle..). Poszukam artykułów w necie gdzie czytałam o mozaikach, i podlinkuję Ci- w końcu skądś ta wiedza się u mnie wzięła  ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #39 : Padziernika 29, 2012, 11:44:33 » |
|
Wprowadzanie do hodowli mozaiki, czyża kapucynka wydaje się bardzo logiczne ponieważ mozaiki swoje szczególne ubarwienie (np. maska) zawdzięczają właśnie krzyżówkom kanarka z czyżem czerwonym,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #40 : Padziernika 29, 2012, 07:56:05 » |
|
Kupując pierwszą w swoim życiu samiczkę mozaiki czerwonej u znanego hodowcy z Myślenic, zapytałem czy można ją połączyć z czerwonym samcem? Usłyszałem że ni tylko można, ale wręcz jest to wskazane! Dlatego zdziwiła mnie informacja iż się nie łączy!  A co do czyżyka to nie tylko wzbogaca mozaiki ale też agaty i tzw. kasztany!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #41 : Padziernika 29, 2012, 09:43:32 » |
|
Michel czyli w takim wypadku -teoretycznie mogłabym do samiczki czerwonej mozaiki mieć czerwonego samczyka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #42 : Padziernika 30, 2012, 08:02:13 » |
|
Teoretycznie tak! Tylko nie potrafię powiedzieć czy czerwony intensywnego czy nie!? To połączenie ma wzbogacić kolor czerwony u mozaiek,ale to jak dla mnie "wyższa szkoła jazdy" ! Tu trzeba mieć oko selekcjonera, wiedzieć który ptak nadaje się o dalszych kojarzeń aby osiągnąć potrzebny efekt!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #43 : Padziernika 31, 2012, 03:30:35 » |
|
No tak, ale Sarenzir z tego co czytam na razie nie planuje hodowli na linię... A chyba w takim przypadku stosowane jest dodawanie krwi kanarka czerwonego czy kapucynka...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #44 : Padziernika 31, 2012, 02:20:37 » |
|
Tak, tak jak Chiara pisze - próbuje, zapewne nielogicznie ograniczyć ilość samczyków na rzecz samiczek, równocześnie zachowując różnorodność. Im więcej czytam tym bardziej widzę że te moje "chcenia" to mieć ciastko i zjeść ciastko  . Pozostaje mi po prostu nastawić się - jako miłośnik jeśli się zdecyduje na więcej lęgów - na pary w obrębie rasy i nie kombinować , a dla mojego kundelka po prostu kupić samiczkę która mnie zachwyci i przyjąć że będą z nich jakby co i tak tylko kundelki i nie będę do niej kupować rasowego samczyka. Myślałam żeby kupić czerwona koroniaczkę, ale to u nas chyba na tyle rzadkie ptaki, że chyba mi nikt nie sprzeda samiczki nie przeznaczonej do rasowej hodowli  Jak myślicie? Głównie chodzi mi o to żeby to ewentualne potomstwo- chociaż kundelkowe- miało jakieś ładne kolory. Zdarzyło mi się raz skrzyżować chomiki - oba ładne, ale potomstwo kolorystycznie wyglądało koszmarnie Pokarmu dla węży zaś nie mam ochoty wychowywać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|