stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 114
Pozdrawiam
|
 |
« : Sierpnia 24, 2012, 02:05:00 » |
|
Mam kanarka żółtego z biaalymi lotkami(wodnotokowego), bardzo podobnego do tego na zdjeciu
Czy są jakies zasady, z jaka samicą nie wolno łączyc takiego kanarka
|
|
|
|
|
|
ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz
"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
|
|
|
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpnia 25, 2012, 02:32:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 25, 2012, 02:45:26 » |
|
Ptaszek wygląda na nieintensywnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 03, 2012, 04:53:25 » |
|
Wydaje mi się, że otrzymasz 50% żółtych i 50% czerwonych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 03, 2012, 05:58:03 » |
|
hmm, ktos potwierdza/zaprzecza?albo jakies inne proporcje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 04, 2012, 11:59:43 » |
|
Czytałam w innym wątku że kanarków wodnotokowych nie powinno się łączyć z innymi rasami ze względu na znaczy stopień upośledzenia ich słuchu. Pomijając że nie zalecają tu doświadczeni Hodowcy mieszania ras w ogóle - natomiast Ty pokazujesz na aukcjach kanarki barwne , nie wodnotokowe- chyba że to taki przykład koloru jedynie ? . Co do zasad - to nie łączy się ptaków nieintensywnych ze sobą w pary- ze względu na możliwość powstawania cyst piórowych. Intensywny -intensywny też nie są wskazane . Najzdrowsze połączenie to intensywny- nieintensywny. Co do koloru z tego co zdążyłam wyczytać na forum to z połączenia żółtego i czerwonego jest możliwość wyklucia się potomstwa również pomarańczowego - czyli ani żółty ani czerwony. Niestety jeszcze dobrze się nie douczyłam genetyki kanarków, żeby rozpisać potomstwo- na pewno ktoś doświadczony szybciej udzieli odpowiedzi , wręcz z własnej praktyki . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 05, 2012, 08:35:55 » |
|
Witajcie, powiedzmy, ze mowimy o kanarkach kolorowych. Co wyjdzie z tego polaczenia, zalezy w duzej mierze rowniez od tego w jakim "kolorze" sa one szpaltami. Jesli oba sa czyste 100% zolty + 100% czerowny, to wyjda pomaranczowe. Link do niemieckiej tabelki. Symbole sa moze niejasne tutaj, ale pierwsze dwa oznaczaja kolor widoczny, a drugie dwa kolor ukryty (szpalt). http://www.farbenkanarien.homepage.t-online.de/fk/anhang/l_gelb_rot.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 05, 2012, 11:17:18 » |
|
Wydaje mi się, że otrzymasz 50% żółtych i 50% czerwonych
Według tabelki powinienem był dopisać, że będzie 50% żółtego i 50% czerwonego w jednym kanarku  Tabelka super, trudno tylko przewidzieć, jak pisze canarissimo, jakie kolory otrzymał po rodzicach. Masz może możliwość zapytania o to?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 06, 2012, 05:45:49 » |
|
I jeszcze jedno- kupując anarka czerwonego pamiętaj, że ok.90% ptaków tego koloru jest wybarwionych sztucznie- genetycznie więc nie są one czerwone, ale np jasnopomarańczowe- z optycznego punktu widzenia- czerwone. Przy zakupie więc warto żebyś znał rodowód ptaka (ja mocno się zdziwiłam kiedy po pierzeniu moja czarno-czerwona samica zmieniła się w samiczkę... no cóż, taką trochę wróblowatą  ). Druga rzecz- z braku samicy malinois skrzyżowałam samca -mieszańca malinoisa i harcena z w/w samiczką (samiec żółty z lekkimi znaczeniami na szyi)- wszystkie 3 młode wyszły czarno-żółte, pewnie przy podawaniu barwnika miałyby szanse na pomarańcz, może czerwień jasną. Jednak nie zamierzam powtórzyć takiej krzyżówki- pierwsza rzecz to wspomniana głuchota u wodnotoków. Druga- młode są (teraz dorosłe prawie) znacznie drobniejsze- o budowie kanarka śpiewającego. O wiele bardziej będę zadowolona kiedy znajdę dla mojego samca samicę malinoisa- wiem że nie będą to ptaki czysto rasowe, ale śpiew ma tak piękny, że po prostu chciałabym mieć po nim młode- dla siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 06, 2012, 02:53:48 » |
|
Chiara, mnie się wydaje z tego co czytam na forum, że absolutnie wszystkie czerwone kanarki w każdej z czerwonych odmian, potrzebują barwnika w czasie pierzenia , żeby były czerwone. Nie maja w sobie genetycznie czerwonego barwnika, a jedynie genetyczną zdolność wbudowywania go w pióra. Czerwony ptak bez barwnika będzie niewybarwiony, więc jeżeli miałaś intensywnie czerwonego ptaka, to on nadal jest czerwony, tylko niewybarwiony barwnikiem. Przeczytałam gdzieś na temat kanarków takie zdanie : " nie ma czerwonego kanarka bez podawania mu barwników"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
Pozdrawiam
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 06, 2012, 04:00:13 » |
|
Chiara nie wiem dlaczego nie znalazłaś malinoi, tu nawet na forum użytkownik kerry ma wodnotoki i myśle, ze by znalazł jakas samiczke
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 06, 2012, 04:28:49 » |
|
nie ma czerwonego kanarka bez podawania mu barwników"
Potwierdzam, bez barwników będzie najwyżej pomarańczowy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 07, 2012, 06:10:45 » |
|
Generalnie ja w swojej praktyce też nie spotkałam czerwonego kanarka który był taki "z urodzenia"- czyli bez podawania barwników. Jednak- widziałam (w prawdzie na zdjęciu, ale zawsze...) młodziutkie, ledwo opierzone kanarki, upierzenie jeszcze juwenalne i już bardzo pięknie wybarwione. Co najdziwniejsze- po czerwonym ojcu i pomarańczowej matce (więc genom też nie zupełnie czerwony- o ile zakładać, że taki istnieje). Właściciel zarzekał się, że kanarki w życiu nie widziały barwnika. Z czasem część młodych zjaśniała (do ciemnego pomarańczu), ale nie wszystkie- oczywiście nie była to ciemna, rubinowa czerwień, ale żywy odcień koloru. Chyba że... dobra obróbka zdjęć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 07, 2012, 06:22:14 » |
|
Stanley- malinoi szukałam jeszcze w lecie, póŹniej zaczęła się u mnie panoszyć choroba i ptaki padały jeden po drugim  . Jeszcze teraz mają kwarantannę, po zakończeniu- za jakieś 2 tygodnie, będę próbowała zrekompensować część strat i dokupić potrzebne ptaki. Co jednak myślicie o połączeniu w połowie tylko malinoi (druga połowa to harcen) z samiczką malinoi? Wiem że hodowcy stosują te zabiegi żeby dostać te dodatkowe punkty za nowe nuty w śpiewie, ale trochę mi się to nie podoba. Dlatego samiczka i potomstwo byłoby dla mnie, może w trzecim-czwartym pokoleniu (oczywiście przy zakupieniu drugiej samiczki i wyprowadzeniu standardowej linii hodowlanej) ptaki byłyby malinoisami- i to po dopływie świeżej krwi... Bardzo zależy mi na utrwaleniu cech tego konkretnego samczyka- przepięknie śpiewa nie mówiąc o jego innych zaletach. (Ogólnie nie popieram łączenia ras pomiędzy sobą- szczególnie w wypadku wodnotoków gdzie nowe tury są dodatkowo punktowane...).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|