serinus
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 2
|
 |
« : Wrzenia 13, 2012, 01:32:52 » |
|
Dzień dobry,
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozpoznaniu co to za odmiana kanarka.
Być może jest to mieszaniec, ale chciałbym się upewnić.
Zdjęcia nie są najlepszej jakości. Mam nadzieję, że jednak coś na nich widać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
robertrosinski
Uczeń3
Nowy użytkownik

czestochowa
Wiadomoci: 217
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 14, 2012, 05:12:32 » |
|
Witaj serinus.Według mnie jest to kanarek czerwono-czarny tzw.kasztan tylko bez farby to wyczytałem ze zdjęć.Pozdrawiam RR. 
|
|
|
|
|
|
R038
|
|
|
serinus
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 2
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 14, 2012, 11:38:50 » |
|
Dziękuję za odpowiedŹ. Teraz spróbuję znaleŹć mu samiczkę. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Catura
Uczeń1
Nowy użytkownik
Katowice
Wiadomoci: 14
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 05, 2013, 01:18:04 » |
|
Proszę o rozpoznanie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 05, 2013, 09:19:42 » |
|
W tym oświetleniu na żółtego jest za pomarańczowy ,więc albo to jest czerwony niebarwiony , albo mieszaniec i już taki pomarańczowy zostanie  Chyba że przekłamuje tu trochę oświetlenie . Mój Fabik ma taki kolor, tyle że jest nieintensywny a Twój wygląda mi na intensywnego . Swoją drogą śliczny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Catura
Uczeń1
Nowy użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 05, 2013, 10:21:10 » |
|
W tym oświetleniu na żółtego jest za pomarańczowy ,więc albo to jest czerwony niebarwiony , albo mieszaniec i już taki pomarańczowy zostanie  Chyba że przekłamuje tu trochę oświetlenie . Mój Fabik ma taki kolor, tyle że jest nieintensywny a Twój wygląda mi na intensywnego . Swoją drogą śliczny Gdy kupiłam Pyrka miał bardziej intensywny kolor, po pierzeniu zbladł, kolor biegnie bardziej ku pomarańczy niż żółci. W rzeczywistości jest nieco bladszy niż na zdjęciu. Dziękuję w imieniu Pyrcia za uznanie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 06, 2013, 10:26:10 » |
|
Zbladł po pierzeniu, bo zapewne brakło w kramie w trakcie pierzenia również naturalnych barwników, albo w sklepie dostawał barwniki i bez sztucznych barwników zrobił się bledszy. Skoro wpada w pomarańcz to zdecydowanie albo jest niewybarwionym czerwonym kanarkiem , albo takim pośrednim- mieszańcem, który się będzie zabarwiał na pomarańczowo , ale za mało przyswaja barwnik żeby się zrobić czerwony. Mój Fabik, dostaje teraz w trakcie pierzenia czerwone jajko- za mało barwnika żeby się zrobił czerwony ,ale jego pomarańczowy kolor się pogłębia. Nie wiem czy gdybym podawała więcej barwnika zrobiłby się czerwony- bo jest kundelkiem  . Sprawdzę następnym razem. Generalnie czerwonym kanarkom z tego co wyczytałam należy poza okresem pierzenia również regularnie podawać wraz z karmą barwnik ( mniejsze ilości niż w trakcie pierzenia ) aby utrzymały swoją barwę .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 06, 2013, 11:22:10 » |
|
co to za odmiana? mhhh raczej kundelek:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Catura
Uczeń1
Nowy użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 06, 2013, 11:51:54 » |
|
Strasznie dużo tutaj informacji, spędzam godziny na czytaniu, jeszcze do barwników nie dotarłam ale z pewnością przestudiuje temat Uczę się od podstaw także troszkę to potrwa. Tak czy siak, dziękuję za odpowiedzi. Kundelek czyli mieszaniec tak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 06, 2013, 01:35:49 » |
|
Kundelek czyli mieszaniec tak? [/i]
Tak, ale nie przejmuj się - tutaj kanarki są dzielone na idealnie czysto rasowe i kundelki  A czasami kundelki (hodowcy wybaczą herezję) są bardziej kolorowe niż "rasowce", a Twój jest bardzo ładny. Wiadomości naprawdę sporo, ale już po kilku miesiącach da się je ogarnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Catura
Uczeń1
Nowy użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 06, 2013, 06:26:02 » |
|
@klapuch zupełnie się nie przejmuję chciałam się tylko upewnić. Nie szkodzi, że jest kundelkiem ;] w niczym mi to nie przeszkadza, nie mam zamiaru hodować kanarków jak i jeŹdzić na wystawy. Jest moim pierzastym przyjacielem lecz miło by było wiedzieć jakiej odmiany
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 06, 2013, 07:59:36 » |
|
nie przejmuj sie ze to kundelek:) kazdy zaczynal kiedys i zapewne od takich ptakow zaczynal hodowle:) wiec spokojnie, ucz sie, czytaj, chlon wiedze i obys szybko duzo spraw pojol:) powodzenia i pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365
'kundelki' też są ok!
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 06, 2013, 08:53:14 » |
|
Halo, halo!!!
Chciałem tylko powiedzieć że KUNDELKI TEż S¡ OK!
A jak mówią mądrzy ludzie rasa kundelkowa wykazuje, jako mieszanka między rasowa w każdym gatunku, w sposób nie budzący wątpliwości wyższy wskażnik KIQ w przypdku ptaszorków oczywiście! 
I uprzejmie proszę niedeprecjonować słowa i pojęcia KUNDELEK!!!
Siwobrody - Miłośnik kundelkowy!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 06, 2013, 09:52:58 » |
|
No pewnie że KUNDELKI są OK  Dzięki temu mój kolorowy kanarek śpiewa głosem timbradora  Serge - rasowy czerwony , nie ma takiej szansy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tango1780
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 24
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 12, 2013, 12:01:08 » |
|
Witam Kanarki ładne Ja też posiadam tylko kundelki i nie dodaje żadnych dodatkowych barwników, bo te kolorki które mi udaje się otrzymać moim zdaniem i zdaniem znajomych są bardzo ładne i przynajmniej po wypierzeniu się nie tracą na intensywności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|