Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:55:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Witamina E  (Przeczytany 19681 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie
Wiadomoci: 55

« : Padziernika 14, 2012, 07:37:47 »

Witam mam pyatnie związane z witaminą E .A więc czy ona porawia płodność i pobudza do śpiewu ?
czytałem że jest jej dużo w orzechach włoskich ,tylko czy można je podawać kanarkom jeśli tak to w jakiej porcji,i ew w czym jeszcze jest witamina E
Z góry dzięki za wszytkie odp 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Padziernika 14, 2012, 07:56:05 »

Witamina E stosowana jest do pobudzania ptaków do lęgu. Orzechy włoskie można podawać jako przysmak, ale nie regularnie. Aby zapewnić dużo witaminy E podaje się w okresie pobudzania kiełki różnych nasion (najlepiej) lub dodaje do karmy syntetyczną witaminę E.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #2 : Padziernika 14, 2012, 07:57:20 »

poszukaj na forum - jest kilka wątków, np. http://kanarki.eu/index.php/topic,700.0.html

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #3 : Padziernika 14, 2012, 08:04:50 »

Witamina E rzeczywiście pobudza do lęgów, ale proszę sobie nie wyobrażać, że ptak, który normalnie znosi 4 jajka nagle zniesie 8 i będzie z tego 8 młodych. Wit. E bardziej "wzmacnia" płodność, więc ptak może zniesie 5 jajek, nie 4, ale będzie większe prawdopodobieństwo, że będą one zalężone. Czyli jeśli wcześniej u tego ptaka na 4 jajka były 3 zalężone, z tych trzech 2 wyklute, to po odpowiedniej suplementacji wit. E będzie większe prawdopodobieństwo, że na 4 jajka będą 4 zalężone i min. 3 wyklute.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie

« Odpowiedz #4 : Padziernika 17, 2012, 09:15:05 »

Ok dzięki za odp . a czy używał ktoś VITAMINKALK - Quiko czy to wystarczy do przygotowania do lęgów? Czy lepiej by było kupić samą witamine E

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Padziernika 17, 2012, 09:21:57 »

Używam Vitaminkalk ale to jest raczej zestaw multiwitamin, a nie duża ilość witaminy E, ale jak będziesz podawał witaminy + zieleninę powinno wystarczyć.

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie

« Odpowiedz #6 : Padziernika 17, 2012, 09:42:18 »

Zieleninę tzn kiełki ,owoce,warzywa ?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #7 : Padziernika 17, 2012, 10:11:16 »

Zieleninę tzn np. kiełki rzepiku/rzepaku ( najlepsze do rozbudzania ponieważ najwięcej mają wit E ) Co do tego co lepsze czy rzepak czy rzepik kiełkowane to słyszałem mnóstwo różnych zdań więc poczytaj i sam zdecyduj Mrugnicie Ja uważam za lepsze rzepik Mrugnicie

Sygnum - D027
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Padziernika 18, 2012, 08:34:56 »

Proponuję nie zakładać z góry, że w hodowli należy podawać sztuczne dodatki, które mają zawierać witaminy. Nie służy to niczemu, a już najmniej zdrowiu naszych podopiecznych.
Lepiej poczytać o naturalnych Źródłach witamin i zacząć je podawać ptakom. Takie witaminy są smaczniejsze, lepiej przyswajalne i trudniejsze do przedawkowania, a do tego ładniej wyglądają Umiech. Poza tym nie zawierają całej tej chemii, która jest głównym składnikiem preparatów witaminowych (i innych też).

jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

małopolskie

« Odpowiedz #9 : Padziernika 20, 2012, 10:15:16 »

Wiem dosyć głupie pytanie ,ale może ma ktoś do odsprzedania witamine E wystarczyło by mi dosłownie 15/20g ale może też byc troszkę więcej ? patrzyłem w sklepie http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1448 ale tu witamina 25zł a wysyłka 18zł czyli prawie tyle co witamina  Umiech chyba że ma ktoś jeszcze jakąś stronkę gdzie wysyłka jest tańsza  Mrugnicie Z góry dzięki za wszystkie odp

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Padziernika 20, 2012, 10:41:18 »

Jeżeli będziesz, na którejś z wystaw ogólnopolskich to mogę Ci tą witaminę kupić i przywieŹć (mieszkam w Cz-wie).

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #11 : Padziernika 20, 2012, 10:49:09 »

A nie łatwiej pójść do apteki i kupić wit. E w kapsułkach miękkich i po prostu dawać ptakom do wody (wyciskając)? Po co przepłacać i kombinować?

mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #12 : Padziernika 20, 2012, 11:02:53 »

A ile podaje sie witaminy E w kroplach?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #13 : Padziernika 20, 2012, 11:17:46 »

A nie łatwiej pójść do apteki i kupić wit. E w kapsułkach miękkich i po prostu dawać ptakom do wody (wyciskając)? Po co przepłacać i kombinować?
Kiedyś kupiłem w aptece w kroplach ale były tłuste i pływały u góry w pojnikach. Nie rozpuszczały się w wodzie.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #14 : Padziernika 20, 2012, 11:50:35 »

Ha! Właśnie po tym poznasz, że to jest wit. E! Wit. E, jak również A, D i K są rozpuszczalne w tłuszczach, a nierozpuszczalne w wodzie. Dlatego najlepszą metodą podawanie tych witamin jest właściwie przygotowana mieszanka jajeczna.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!