jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
małopolskie
Wiadomoci: 55
|
 |
« : Padziernika 14, 2012, 07:37:47 » |
|
Witam mam pyatnie związane z witaminą E .A więc czy ona porawia płodność i pobudza do śpiewu ? czytałem że jest jej dużo w orzechach włoskich ,tylko czy można je podawać kanarkom jeśli tak to w jakiej porcji,i ew w czym jeszcze jest witamina E Z góry dzięki za wszytkie odp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 14, 2012, 07:56:05 » |
|
Witamina E stosowana jest do pobudzania ptaków do lęgu. Orzechy włoskie można podawać jako przysmak, ale nie regularnie. Aby zapewnić dużo witaminy E podaje się w okresie pobudzania kiełki różnych nasion (najlepiej) lub dodaje do karmy syntetyczną witaminę E.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 14, 2012, 07:57:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 14, 2012, 08:04:50 » |
|
Witamina E rzeczywiście pobudza do lęgów, ale proszę sobie nie wyobrażać, że ptak, który normalnie znosi 4 jajka nagle zniesie 8 i będzie z tego 8 młodych. Wit. E bardziej "wzmacnia" płodność, więc ptak może zniesie 5 jajek, nie 4, ale będzie większe prawdopodobieństwo, że będą one zalężone. Czyli jeśli wcześniej u tego ptaka na 4 jajka były 3 zalężone, z tych trzech 2 wyklute, to po odpowiedniej suplementacji wit. E będzie większe prawdopodobieństwo, że na 4 jajka będą 4 zalężone i min. 3 wyklute.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 17, 2012, 09:15:05 » |
|
Ok dzięki za odp . a czy używał ktoś VITAMINKALK - Quiko czy to wystarczy do przygotowania do lęgów? Czy lepiej by było kupić samą witamine E
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 17, 2012, 09:21:57 » |
|
Używam Vitaminkalk ale to jest raczej zestaw multiwitamin, a nie duża ilość witaminy E, ale jak będziesz podawał witaminy + zieleninę powinno wystarczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 17, 2012, 09:42:18 » |
|
Zieleninę tzn kiełki ,owoce,warzywa ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 17, 2012, 10:11:16 » |
|
Zieleninę tzn np. kiełki rzepiku/rzepaku ( najlepsze do rozbudzania ponieważ najwięcej mają wit E ) Co do tego co lepsze czy rzepak czy rzepik kiełkowane to słyszałem mnóstwo różnych zdań więc poczytaj i sam zdecyduj  Ja uważam za lepsze rzepik 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 18, 2012, 08:34:56 » |
|
Proponuję nie zakładać z góry, że w hodowli należy podawać sztuczne dodatki, które mają zawierać witaminy. Nie służy to niczemu, a już najmniej zdrowiu naszych podopiecznych. Lepiej poczytać o naturalnych Źródłach witamin i zacząć je podawać ptakom. Takie witaminy są smaczniejsze, lepiej przyswajalne i trudniejsze do przedawkowania, a do tego ładniej wyglądają  . Poza tym nie zawierają całej tej chemii, która jest głównym składnikiem preparatów witaminowych (i innych też).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jares2
Uczeń1
Nowy użytkownik
małopolskie
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 20, 2012, 10:15:16 » |
|
Wiem dosyć głupie pytanie ,ale może ma ktoś do odsprzedania witamine E wystarczyło by mi dosłownie 15/20g ale może też byc troszkę więcej ? patrzyłem w sklepie http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=1448 ale tu witamina 25zł a wysyłka 18zł czyli prawie tyle co witamina  chyba że ma ktoś jeszcze jakąś stronkę gdzie wysyłka jest tańsza  Z góry dzięki za wszystkie odp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 20, 2012, 10:41:18 » |
|
Jeżeli będziesz, na którejś z wystaw ogólnopolskich to mogę Ci tą witaminę kupić i przywieŹć (mieszkam w Cz-wie).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 20, 2012, 10:49:09 » |
|
A nie łatwiej pójść do apteki i kupić wit. E w kapsułkach miękkich i po prostu dawać ptakom do wody (wyciskając)? Po co przepłacać i kombinować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mikola
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 164
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 20, 2012, 11:02:53 » |
|
A ile podaje sie witaminy E w kroplach?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 20, 2012, 11:17:46 » |
|
A nie łatwiej pójść do apteki i kupić wit. E w kapsułkach miękkich i po prostu dawać ptakom do wody (wyciskając)? Po co przepłacać i kombinować?
Kiedyś kupiłem w aptece w kroplach ale były tłuste i pływały u góry w pojnikach. Nie rozpuszczały się w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 20, 2012, 11:50:35 » |
|
Ha! Właśnie po tym poznasz, że to jest wit. E! Wit. E, jak również A, D i K są rozpuszczalne w tłuszczach, a nierozpuszczalne w wodzie. Dlatego najlepszą metodą podawanie tych witamin jest właściwie przygotowana mieszanka jajeczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|