Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
|
|
« Odpowiedz #15 : Październik 25, 2012, 12:34:19 » |
|
Ja tylko dodam uwagę odnośnie witamin. W organizmach ptaków hiperwitaminoza sieje dużo większe spustoszenia niż awitaminoza. W dodatku hiperwitaminoza jest trudniejsza do zdiagnozowania, a czasem nawet niemożliwa. Kiedyś jeden hodowca dał mi taką radę: "Jeśli chcesz rozmnażać ptaki to syntetyczne witaminy podawaj tylko po konsultacji z weterynarzem". Staram się tego przestrzegać. Różne witaminki do mieszanki ziaren, do wody, do mieszanki jajecznej, do piasku, do żwirku, do granulatu ... i wszelkie witaminki do witaminek omijam szerokim łukiem.
Na różnych jednak forach czytam rady dobrych hodowców, że skoro ptaszek jest apatyczny, osowiały, napuszony to należy dać mu witaminki, skoro ptaszek dostał od weterynarza jakieś leki, to należy mu dodatkowo osłonowo podawać witaminy, skoro zmieniamy miejsce pobytu ptaka to podajmy mu witaminy, witaminy przed wystawą, witaminy po wystawie ...
Ostatnio otrzymałem zapytanie od początkującego hodowcy: "Jakie witaminy, w jakich ilościach i ile razy dziennie podawać, żeby ptaszek nie zachorował i gdzie te witaminy kupować? Wszak nie ma ptasich aptek". Odpisałem, że żadnych witamin nie trzeba kupować i było to ostatnie pytanie tego hodowcy. Po mojej odpowiedzi już więcej nie pisał i nie pytał o nic. Widocznie uznał moją odpowiedŹ za nierzetelną. Inni pewnie Mu doradzili, żeby kupował i podawał ptakom witaminy.
Myślę, że z lekami jest mniej więcej podobnie, jak z witaminami. Kupując mieszankę dla kanarków otrzymałem saszetkę leku Parastop i ulotkę o treści mniej więcej takiej, że lek chroni ptaki przed wieloma groŹnymi chorobami m.in. salmonellozą i należy go podawać przez 8 do 14 dni w proporcji 1 saszetka na 2 litry wody lub na 1 kg pokarmu. Podejrzewam, że niektórzy hodowcy mogą profilaktycznie podać ten cudowny preparat, który ... zabezpieczy ich hodowle przed groŹnymi chorobami.
|